Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Liška obecná (Cantharellus cibarius)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: žlutá
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, mýtiny tvar klobouku: plochý, nálevkovitý, klenutý
využití: jedlá
velmi chutná
okraj klobouku: -
zprohýbaný
tvar třeně: válcovitý, dolů ztenčující povrch klobouku: hladký, lysý
konzistence třeně a dužniny: tvrdá
dužnina bělavá až nažloutlá
prsten: nemá
povrch třeně: hladký, lysý pochva: nemá
barva třeně: žlutá chuť: příjemná, ovocná
mírně štiplavá
hymenofor: jiné
žluté, tlusté, sbíhavé, vidlanovité lišty
vůně: příjemná, houbová, kořenitá
Popis:

Liška obecná patří mezi naše nejpopulárnější houby. Roste hojně ve všech lesích, především jehličnatých. Bývá velice zřídka napadána hmyzem a pro svoji tužší konzistenci je velice dobře uchovávatelná. Někde se jí říká pro svoji žlutou barvu "kuře" nebo "kuřátko".

Kuchyňské využití: Kuchyňsky všestranně využitelná. Vyžaduje pro svoji tuhost delší tepelnou úpravu. Jedna z nejkvalitnějších hub velmi ceněná i tržně.

Zajímavost: Po válce se z lesů postupně vytrácela vlivem znečištění, práškování a kyselých dešťů. Nyní se k potěšení všech houbařů začína do lesů opět vracet a místy je její výskyt velmi hojný.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • lahodné opečené houby na sádle s jehněčí klobáskou

    2 -3 hrsti pevných, zdravých hub 1 klobása (jehněčí či dle možností) kmín sůl pepř sádlo

    Hřiby či jiné houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, asi půl centimentru. Rozpálíme na pánvi lžíci sádla, přisypeme půl lžičky celého kmínu, přidáme nakrájenou klobásku na půlkolečka a houby a společně zprudka opékáme do zlatohněda. Po opečení houby posolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.…

  • Vepřová krkovička a houbové brambory s hráškem - vše v jedné pánvi.

    Vepřová krkovice, plátky Vařené brambory Lišky Zelený hrášek Sádlo Cibule 2 ks Sůl Pepř Kmín

    Na sádle zpěním nadrobno nakrájenou cibuli, přidám houby, můžete použít jakékoli houby já použil Lišky, protože jsem jiné nenašel, osolím opepřím a posypu kmínem a smažím, až se odpaří voda, přidám krkovičku též osolenou a opepřenou a pokračuji ve smažení, když je maso měkké přidám předem ve slupce uvařené brambory, samozřejmě oloupané, a zelený hrášek. No a ještě chvíli nechat na pánvi prohřát a …

  • Bazalkové nudle s liškami

    10 dkg čerstvých hub - liška obecná, široké nudle, kousek sýru Gran Moravia, 15-20 lístků čerstvé bazalky, olivový olej, sůl, celý kmín, máslo,

    Začneme tím, že si dáme vařit široké nudle a to dle návodu na balení. Mezitím si dobře opláchneme a od případných nečistot očistíme čerstvé lišky. Do pánve si dáme rozpustit trochu másla, do kterého dáme špetku celého kmínu a necháme provonět. Přidáme oprané a okapané houby a zlehka orestujeme a podusíme ve vlastní šťávě, dokud nejsou měkké. Trvá to chvilku cca 5 minut. Do vyšší nádoby (nejlépe vy…

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

  • Gulášovka houbová 1litr

    Směs různých hub 1/2kg cibule 1ks česnek 2 stroužky Mletá sladká paprika 2lžičky hladká mouka 1 lžíce lžíce oleje sůl, pepř, kmín, majoránka

    Na oleji uděláme z hladké mouky světlou jíšku a v ní rozpustíme mletou papriku, pozor nepřepálit, jinak zhořkne. Přidáme litr vody a pořádně rozmícháme. Uvedeme do varu, přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Houby doporučuji nakrájet na tenké plátky a přidáme do polévky. Okořeníme pepřem, kmínem a osolíme podle chuti. Vaříme minimálně 30 minut. Na závěr přidáme majoránku.…

  • Smetanové lišky v nudlích

    10 dkg čerstvých hub - liška obecná, máslo, 2 dl smetany ke šlehání, široké nudle, sůl, mletý kmín

    Začneme tím, že si dáme vařit široké nudle dle návodu na balení. Mezitím si dobře opláchneme a od případných nečistot očistíme čerstvé lišky. Do pánve si dáme rozpustit trochu másla, do kterého dáme špetku mletého kmínu a vložíme lišky. Lehce podusíme ve vlastní šťávě, dokud nejsou ideálně měkké, čehož docílíme za 5 minut. Jakmile jsou lišky hotové a skoro bez šťávy tak je v pánvi podlijeme smetan…

  • Lišky na smetaně s novými bramborami a jarní cibulkou.

    1 cibule Kousek másla Lišky Kelímek 33 % smetany Kmín Pepř Sůl Jarní cibulka Brambory Trochu hladké mouky

    Na kousku másla usmažím cibuli, pak přidám lišky, osolím, opepřím a přidám trochu drceného kmínu. Podusím asi 20 minut pod pokličkou. Do smetany s trochou vody rozkvedlám trochu mouky, množství podle toho, jak chcete mít omáčku hustou a přiliji za stálého míchání k liškám.Pak už jen provařit a je hotovo. Uvařim nové brambory. Na talíř dám brambory, přidám omáčku a posypu nakrájenou jarní cibulkou.…

  • Lišky na smetaně

    400 g lišek 200 ml smetany 1 cibule kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru) 2-3 lžíce hladké mouky máslo olej ocet celé nové koření bobkový list 1 lžička cukru sůl

    V kastrole rozpustíme máslo s olejem a jemně nakrájenou cibuli dohněda orestujeme. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Jakmile je zelenina orestovaná a měkká, zacákneme ji octem, promícháme a přidáme lišky. Znovu dobře promísíme, posolíme, přidáme nové koření, bobkový list, cukr a další střik octa. Mírně podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Poté zalijeme smetanou prošlehanou s …

  • Kuřecí stehno na smetaně s hříbky a liškami, houskový knedlík.

    4 kuřecí stehna 2 velké cibule 33% smetana - kelímek Miska lišek a hříbků 100g másla Trochu hladké mouky Sůl Kmín Pepř Vývar, nebo voda na podlévání

    Kuřecí stehna rozdělím na 2 poloviny, osolím a opepřím, houby a cibuli pokrájím. Na pánev dám máslo a rozpálím, vložím kuřecí stehna a zprudka orestuji z obou stran a vyjmu na talíř. Poté v té samé pánvi osmažím cibuli, přidám houby, osolím, opepřím, okmínuji a vydusím. Když jsou houby trochu podušené vložím zpět kuřecí stehna, podliji vodou, nebo vývarem a dále dusím. Rozkvedlám si trochu hladké …

  • Maso na Liškách

    _mladé Lišky libové masíčko dle chuti máslo pod cibulku cibule kmín sůl bílý pepř smetana bylinky dle chuti -já dávám Dobromysl voda

    Jako obyčejně...Liška je tužší houba -duste déle--mňamka..…

  • Omáčka z lišek a smetany

    150 g lišek, jedna smetana na vařeni, hl. mouka, 1 červená cibule, uzená slanina -čim kvalitnější, tím lepší :) ,dávkovani dle potřeby, hrnek zeleninového vývaru, petrzelka, těstoviny ( já používam farfalle), sůl, čerstvě mletý pepř, krapet olivoveho oleje na testoviny, olej na smažení

    Na panvi si do krupava upeceme slaninku. Pridame na drobno pokrajenou cibulku a očištěné lišky. Smazime jeste cca 5 min na mirnejsim ohni. Zaprasime vse moukou, zalijeme smetanou a vyvarem. Smetanu nedavam uplne celou a hrnek vyvaru spise mensi, samozrejme podle konzistence muzeme pridat i vic. Dochutime soli a cerstve mletym peprem. Nakonec pridame nadrobno nasekanou petrzelku. Testoviny uvarime…

  • Lišky na paprice

    1 miska lišek (asi 500 g) 1 cibule asi 1/4 l kysané smetany cca 1 šálek hovězího vývaru 2 lžíce hladké mouky kmín lžíce mleté papriky sůl trochu octa zhruba 2 lžíce másla

    Nakrájíme lišky a nejprve je podusíme v malém množství vody. V kastrolu zpěníme na tuku nakrájenou cibuli, přidáme papriku, lišky, sůl, kmín a chvíli restujeme. Pak do kastrolu nalijeme hovězí vývar (třeba z masoxu), kastrol přikryjeme pokličkou a dusíme tak dlouho, až jsou lišky měkké. Ke konci dušení rozmícháme v hrnečku mouku se smetanou a lišky zalijeme. Rychle mícháme, aby se neudělaly žmolky…

  • Lišky ve volském oku

    Lišky (na osobu 100 g), vejce (na osobu 2 ks), cibule, tuk, sladká paprika, bílý pepř, drcený tymián, drcený koriandr, muškátový květ – ode všeho jen špetička, tuk na smažení, sůl, zeleninová obloha, případně pečivo

    Připravujeme porci pro každého zvlášť. Na tuku zpěníme cibulku a vložíme lišky – větší přepůlíme, menší necháme vcelku. Kromě květu okořeníme a dusíme do měkka pod pokličkou. V jiné pánvičce na rozpálený tuk vložíme rozklepnutá 2 vejce a připravujeme volská oka tzn.bílek jemně shrneme kolem žloutku, aby udělal jakousi ohrádku a okořeníme květem. Smažíme ale velmi pozvolna. Když je žloutek témě…

  • Kapr zapečený s liškami a anglickou slaninou - americké brambory a tatarská omáčka

    1 kapr pokrájený na podkovy 2 velké cibule 300g anglické slaniny Snítka rozmarýnu 1 malá feferonka 5 stroužků česneku Miska lišek Sůl Kmín Grilovací koření Sádlo, nebo máslo Brambory Koření na americké brambory Tatarská omáčka

    Pokrájenou cibuli krátce v pekáčku osmažím na sádle, nebo másle, přidám feferonku a rozmarýn. Vložím osolené a okořeněné porce kapra a pokladu nakrájenou anglickou slaninou, poté porce ryby zasypu liškami a vložím do trouby a peču při 180°C, při pečení liškami občas zamíchám, aby se nepřipálily a po chvíli porce ryby otočím. Ke konci pečení přidám nadrcený česnek. Okořeněné, syrové, omyté a osušen…

  • Guláš z růžovek a lišek

    600g hub - čerstvé růžovky a lišky, 1x cibule, nať z mladé cibulky, 2x rajče, 2x sladká bílá paprika, mletá červená paprika, 2 lžíce rajčatového protlaku, houbový bujon, hovězí bujon, sůl, pepř, drcený kmín, olej, smetana, polohrubá mouka.

    Řádně očištěné a pokrájené houby uvaříme v 1 litru vody. Vyjmeme a necháme odkapat. Vývar z hub uchováme. Na pánev dáme olej nebo sádlo a vložíme nadrobno nakrájenou cibulku nebo nakrájenou na půlkolečka a nať z mladé cibulky, posypeme sladkou mletou paprikou a dusíme. Pak přidáme oloupaná, najemno nakrájená rajčata a na kostičky nakrájenou papriku. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a dusíme …

  • Zapečené večky, nebo tousty s liškama

    Chlebíčková večka(já měla doma dělanou), miska lišek, 1 větší lahůdková cibulka, 1 stroužek česneku, 50 g anglické slaniny, 100 g tvrdého sýra(byl eidam)pepř, máslo, pár lžic oleje, sůl, petrželka(nebo zelená část lahůdkové cibulky.

    Večku si nakrájíme jako na chlebíčky na šikmo a namažeme tence máslem. Do kastrůlku si dáme olej, na něj dáme nakrájenou anglickou slaninu na malé kousky, orestujeme jí a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a rozmačkaný česnek a necháme chvilku smažit do růžova. Nakonec přidáme nadrobno nakrájené lišky, které osmažíme, osolíme, opepříme a chvíli podusíme, pak necháme vychladnout.Vychladlé lišky dá…

  • Lišky na slanině

    čerstvé lišky, kvalitní slanina, cibule, drcený kmín, čerstvá majoránka, máslo, hladká mouka, trochu vývaru na podlití ( nebo vody), sůl

    Očištěné lišky podle velikosti nakrájíme. Na pánvi na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli se slaninou, poté přidáme houby. Osolíme, okmínujeme a restujeme cca 5 minut, poté zlehka zaprášíme moukou a mícháme ještě asi 2 minuty. Podlijeme malinko vývarem nebo vodou a necháme 10 minut probublávat. Nakonec vsypeme posekanou majoránku, promícháme a odstavíme. Podáváme nejlépe s pečivem.…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace