Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Liška ametystová (Cantharellus amethysteus)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: žlutá, fialová
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les tvar klobouku: plochý, nálevkovitý, klenutý
využití: jedlá
výtečná chuť
okraj klobouku: -
zprohýbaný
tvar třeně: válcovitý, dolů ztenčující povrch klobouku: hladký, šupinkatý
konzistence třeně a dužniny: tvrdá
třeň tuhý,dužnina žlutavá, neměnná
prsten: nemá
povrch třeně: hladký, lysý pochva: nemá
barva třeně: žlutá chuť: příjemná, kořenitá, ovocná
hymenofor: jiné
žluté, tlusté, sbíhavé, vidlanovité lišty s fialovým nádechem
vůně: příjemná, houbová
Popis:

Liška ametystová je blízkou příbuznou lišky obecné, od které se liší především svou větší velikostí a žlutofialovým zbarvením klobouku, který je od středu jemně šupinkatý.

Kuchyňské využití: Výborná všestranně využitelná jedlá houba.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Kapr zapečený s liškami a anglickou slaninou - americké brambory a tatarská omáčka

    1 kapr pokrájený na podkovy 2 velké cibule 300g anglické slaniny Snítka rozmarýnu 1 malá feferonka 5 stroužků česneku Miska lišek Sůl Kmín Grilovací koření Sádlo, nebo máslo Brambory Koření na americké brambory Tatarská omáčka

    Pokrájenou cibuli krátce v pekáčku osmažím na sádle, nebo másle, přidám feferonku a rozmarýn. Vložím osolené a okořeněné porce kapra a pokladu nakrájenou anglickou slaninou, poté porce ryby zasypu liškami a vložím do trouby a peču při 180°C, při pečení liškami občas zamíchám, aby se nepřipálily a po chvíli porce ryby otočím. Ke konci pečení přidám nadrcený česnek. Okořeněné, syrové, omyté a osušen…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace