doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: | žlutá, fialová |
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, listnatý les, smíšený les | tvar klobouku: | plochý, nálevkovitý, klenutý |
využití: |
jedlá
výtečná chuť
|
okraj klobouku: |
-
zprohýbaný
|
tvar třeně: | válcovitý, dolů ztenčující | povrch klobouku: | hladký, šupinkatý |
konzistence třeně a dužniny: |
tvrdá
třeň tuhý,dužnina žlutavá, neměnná
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | hladký, lysý | pochva: | nemá |
barva třeně: | žlutá | chuť: | příjemná, kořenitá, ovocná |
hymenofor: |
jiné
žluté, tlusté, sbíhavé, vidlanovité lišty s fialovým nádechem
|
vůně: | příjemná, houbová |
Popis: |
Liška ametystová je blízkou příbuznou lišky obecné, od které se liší především svou větší velikostí a žlutofialovým zbarvením klobouku, který je od středu jemně šupinkatý. Kuchyňské využití: Výborná všestranně využitelná jedlá houba. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
1 kapr pokrájený na podkovy 2 velké cibule 300g anglické slaniny Snítka rozmarýnu 1 malá feferonka 5 stroužků česneku Miska lišek Sůl Kmín Grilovací koření Sádlo, nebo máslo Brambory Koření na americké brambory Tatarská omáčka
Pokrájenou cibuli krátce v pekáčku osmažím na sádle, nebo másle, přidám feferonku a rozmarýn. Vložím osolené a okořeněné porce kapra a pokladu nakrájenou anglickou slaninou, poté porce ryby zasypu liškami a vložím do trouby a peču při 180°C, při pečení liškami občas zamíchám, aby se nepřipálily a po chvíli porce ryby otočím. Ke konci pečení přidám nadrcený česnek. Okořeněné, syrové, omyté a osušen…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!