Teplo však houbám nestačí a je potřeba, aby bylo dost vláhy, což může být po holých zimách beze sněhu někdy problém.
Mezi nejoblíbenější jedlé jarní houby patří velmi ceněné "smrže" anebo třeba "kačenka česká".
Jednou z prvních jarních hub, kterou můžeme objevit i koncem února ještě pod sněhem je vynikající "šťavnatka březnovka".
Pokročilejší houbaři se nebojí sbírat "ucháče obrovského" a nepohrdnou ani "desticí chřapáčovou".
Na přelomu března a dubna se v sadech a zahradách začíná objevovat výtečná "závojenka podtrnka".
Koncem dubna a zvláště pak na začátku května začíná růst oblíbená "čirůvka májovka" anebo také "penízovka dubová" a "opeňka měnlivá".
No a v druhé polovině května je už i velká pravděpodobnost, kdy si v našich teplejších končinách můžeme z lesa přinést i první hřibovité houby. Velkou radost Vám jistě udělá houbařský úlovek "hřiba dubového" anebo "hřiba borového".
Pozor je třeba dát na jarní jedovaté houby, jako jsou např. "ucháč obecný" anebo "závojenka jarní".
(*pro bližší informace o všech těchto výše jmenovaných houbách proklikněte jejich názvy do atlasu)
Tak co milí houbaři, těšíte se na jaro?