doba výskytu: | březen, duben, květen | barva klobouku: |
hnědá
až dočerna
|
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, louky, pastviny, parky, sady, zahrady, křoviny, stráně, mýtiny, paseky, jiné | tvar klobouku: | vejčitý, kuželovitý |
využití: |
jedlá
výtečná jarní houba
|
okraj klobouku: | - |
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: |
jamkatý
rovnoběžná tupá žebra s příčnými přepážkami
|
konzistence třeně a dužniny: |
křehká
dužnina tenká, bělavá, naokrovělá
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | hladký | pochva: | nemá |
barva třeně: | bílá, okrová | chuť: |
nevýrazná
houbová
|
hymenofor: | jiné | vůně: | houbová, nepříjemná |
Popis: |
Smrž kuželovitý je vyhledávanou a oblíbenou jarní houbou. Roste jednotlivě na vlhčích místech v hájích, na okrajích lesů, v zahradách a podél cest. Smrže všeobecně patří mezi jedlé a labužníky vyhledávané houby. Vyznačují se dutými plodnicemi s žebernatými, jamkatými klobouky a jako takové jsou v podstatě nezaměnitelné. Vyskytují se prakticky všude. V parcích, v zahradách, na rumištích, v lesích různé kategorie i na spáleništích. Jsou však roky, kdy vůbec neroste, jindy se zjeví uprostřed městské zástavby z mulčovací kůry v obrovském množství. U smržů lze bezpečně rozlišit tři skupiny: s polovolným kloboukem (dříve mitrophora), s žebrovitým kloboukem (skupina conica) a s plástvovitým kloboukem (skupina esculenta). Kuchyňské využití: Je všestranně kulinářsky využitelný. Často se suší a před použitím se plodnice nechávají ve vodě nabobtnat. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
6-8 smržů střední velikosti překrojených napůl máslo 1 lžíce sůl pepř čerstvě mletý petrželka
Houby vhodíme na pánev s rozpuštěným máslem, osolíme, opepříme. Mícháme. Houby pustí vodu, která se opět vypaří a ještě je trochu opečeme. Celková doba přípravy cca 15 minut. Před dokončením přidáme zelenou petrželku a ještě prohřejeme. Podáváme s chlebem.…
200 g uzeného bůčku, 200 g smržů nebo kačenek, 100 g jater, 1 malá cibule, majoránka, 1 rohlík nebo strouhanka, 0,5 dl mléka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, sůl, pepř
Nameleme si uzené, játra, cibuli, přidáme namočený rohlík v mléce, vajíčko, pepř, sůl, majoránku. Touto směsí plníme hlavičky smržů. Já do nádivky lehce zamíchám na větší kousky nakrájené smrže. Jsou křehké. Pokud je směs řídká, přimícháme strouhanku. Vše dáme do pekáče a zakápneme olejem. Zapečeme. Podáváme s brambory a tatarkou. Jako příloha se hodí čalamáda, raději poněkud říznější.…
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!