Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Závojenka podtrnka (Entoloma clypeatum)

doba výskytu: duben, květen, červen barva klobouku: bílá, šedá
místo výskytu: sady, zahrady, křoviny tvar klobouku: plochý, s hrbolkem, zvoncovitý, klenutý
využití: jedlá
velmi chutná
okraj klobouku: podvinutý
později rovný
tvar třeně: válcovitý
někdy zkroucený
povrch klobouku: vláknitý
za sucha lesklý, za vlhka lepkavý
konzistence třeně a dužniny: měkká
třeň později vatovitý, dužnina bílá a neměnná
prsten: nemá
povrch třeně: vláknitý pochva: nemá
barva třeně: bílá chuť: okurková
výrazná, moučná
hymenofor: lupeny
vysoké, u třeně vykrojené, bílé, později růžové
vůně: -
moučně okurková
Popis:

Závojenka podtrnka je časně jarní houba rostoucí předvším v sadech, okolo silnic a cest pod ovocnými stromy, zejména švestkami, třešněmi, meruňkami, jabloněmi aj. Nalézt ji můžeme i pod trnkovými keři či ostružiníky. Je to výborná jedlá houba. Abychom zabránili možné záměně s jinými závojenkovitými jedovatými houbami, tak ji sbíráme pouze na jaře a pouze pod ovocnými stromy mimo les! Někde se jí říká taktéž "sadovka jarní".

Kuchyňské využití: Všestranně použitelná výtečná houba.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace