Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Kačenka česká (Ptychoverpa bohemica)

doba výskytu: březen, duben, květen barva klobouku: hnědá, žlutá, olivová
místo výskytu: listnatý les, parky, sady, zahrady, křoviny tvar klobouku: zvoncovitý
využití: jedlá
velmi chutná
okraj klobouku: tupý
tvar třeně: válcovitý
5 - 12 cm
povrch klobouku: -
podélně žebernatý
konzistence třeně a dužniny: dutá
dužnina bělavá a křehká
prsten: nemá
povrch třeně: -
velmi jemně šupinkatý
pochva: nemá
barva třeně: bílá, okrová chuť: nevýrazná
hymenofor: jiné vůně: nevýrazná
Popis:

Kačenka česká patří mezi nejoblíbenější jarní houby. Roste v teplejších a světlejších listnatých lesích a hájích, pod jeřáby, osikami, olšemi, trnkami, lískami, ale i v sadech pod třešněmi a jinými listnatými dřevinami, místy dost hojně. Je to velice chutná jedlá houba.

Kuchyňské využití: Hodí se ke všem kchyňským úpravám.

Zajímavost: Poprvé byla popsána a pojmenována českým mykologem J:V: Krombholzem.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Smrže jednoduše na másle

    6-8 smržů střední velikosti překrojených napůl máslo 1 lžíce sůl pepř čerstvě mletý petrželka

    Houby vhodíme na pánev s rozpuštěným máslem, osolíme, opepříme. Mícháme. Houby pustí vodu, která se opět vypaří a ještě je trochu opečeme. Celková doba přípravy cca 15 minut. Před dokončením přidáme zelenou petrželku a ještě prohřejeme. Podáváme s chlebem.…

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

  • Nadívané smrže nebo kačenky

    200 g uzeného bůčku, 200 g smržů nebo kačenek, 100 g jater, 1 malá cibule, majoránka, 1 rohlík nebo strouhanka, 0,5 dl mléka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, sůl, pepř

    Nameleme si uzené, játra, cibuli, přidáme namočený rohlík v mléce, vajíčko, pepř, sůl, majoránku. Touto směsí plníme hlavičky smržů. Já do nádivky lehce zamíchám na větší kousky nakrájené smrže. Jsou křehké. Pokud je směs řídká, přimícháme strouhanku. Vše dáme do pekáče a zakápneme olejem. Zapečeme. Podáváme s brambory a tatarkou. Jako příloha se hodí čalamáda, raději poněkud říznější.…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace