doba výskytu: | březen, duben, květen | barva klobouku: | hnědá, žlutá, olivová |
---|---|---|---|
místo výskytu: | listnatý les, parky, sady, zahrady, křoviny | tvar klobouku: | zvoncovitý |
využití: |
jedlá
velmi chutná
|
okraj klobouku: | tupý |
tvar třeně: |
válcovitý
5 - 12 cm
|
povrch klobouku: |
-
podélně žebernatý
|
konzistence třeně a dužniny: |
dutá
dužnina bělavá a křehká
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: |
-
velmi jemně šupinkatý
|
pochva: | nemá |
barva třeně: | bílá, okrová | chuť: | nevýrazná |
hymenofor: | jiné | vůně: | nevýrazná |
Popis: |
Kačenka česká patří mezi nejoblíbenější jarní houby. Roste v teplejších a světlejších listnatých lesích a hájích, pod jeřáby, osikami, olšemi, trnkami, lískami, ale i v sadech pod třešněmi a jinými listnatými dřevinami, místy dost hojně. Je to velice chutná jedlá houba. Kuchyňské využití: Hodí se ke všem kchyňským úpravám. Zajímavost: Poprvé byla popsána a pojmenována českým mykologem J:V: Krombholzem. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
200 g uzeného bůčku, 200 g smržů nebo kačenek, 100 g jater, 1 malá cibule, majoránka, 1 rohlík nebo strouhanka, 0,5 dl mléka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, sůl, pepř
Nameleme si uzené, játra, cibuli, přidáme namočený rohlík v mléce, vajíčko, pepř, sůl, majoránku. Touto směsí plníme hlavičky smržů. Já do nádivky lehce zamíchám na větší kousky nakrájené smrže. Jsou křehké. Pokud je směs řídká, přimícháme strouhanku. Vše dáme do pekáče a zakápneme olejem. Zapečeme. Podáváme s brambory a tatarkou. Jako příloha se hodí čalamáda, raději poněkud říznější.…
6-8 smržů střední velikosti překrojených napůl máslo 1 lžíce sůl pepř čerstvě mletý petrželka
Houby vhodíme na pánev s rozpuštěným máslem, osolíme, opepříme. Mícháme. Houby pustí vodu, která se opět vypaří a ještě je trochu opečeme. Celková doba přípravy cca 15 minut. Před dokončením přidáme zelenou petrželku a ještě prohřejeme. Podáváme s chlebem.…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!