Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Penízovka dubová (Gymnopus dryophilus)

doba výskytu: květen, červen, červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: žlutá, okrová
až žlutohnědý
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, parky tvar klobouku: vmáčklý, zvoncovitý
využití: jedlá okraj klobouku: podvinutý
později rozprostřený až vmáčklý
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: hladký
tenkomasý
konzistence třeně a dužniny: dutá
dužnina ve třeni je tuhá, jinak bělavá až naokrovělá, neměnná
prsten: nemá
povrch třeně: hladký
naspodu bělavě plstnatý
pochva: nemá
barva třeně: okrová
až červenohnědá
chuť: nevýrazná
hymenofor: lupeny
bílé až krémové, velmi husté
vůně: nevýrazná
Popis:

Penízovka dubová ač by se podle jména dalo usuzovat, že roste jen v doubravách, tak opak je pravdou a nalézt ji můžeme prakticky ve všech typech lesů. Není to houba výrazné kvality, ale vzhledem k časnému jarnímu výskytu je ceněná a často sbírána v době kdy ještě jiné druhy nerostou.

Kuchyňské využití: Je to všestranně kuchyňsky upotřebitelná houba. Sbírají se jenom kloboučky neboť třeně jsou příliš tuhé.

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Omáčka z penízovek

    1 cibule 2-3 hrsti kloboučků penízovek smrkových 2 polévkové lžíce másla 2 polévkové lžíce hladké mouky koření: sůl, pepř, kmín, drcené sušené houby nebo houbový prach (recept můžeme vylepšit slaninou, vývarem nebo smetanou)

    Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na másle - do zezlátnutí. Následně přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Podlijeme vodou nebo vývarem a rozmícháme dohladka. Přidáme očištěné kloboučky penízovek smrkových, ochutíme solí, pepřem, kmínem a rozdrcenými sušenými houbami nebo houbovým prachem. Vaříme na mírném ohni s průběžným mícháním 15-20 minut. V závěru můžeme přidat smetanu. Ideáln…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace