doba výskytu: | květen, červen, červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: |
žlutá, okrová
až žlutohnědý
|
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, parky | tvar klobouku: | vmáčklý, zvoncovitý |
využití: | jedlá | okraj klobouku: |
podvinutý
později rozprostřený až vmáčklý
|
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: |
hladký
tenkomasý
|
konzistence třeně a dužniny: |
dutá
dužnina ve třeni je tuhá, jinak bělavá až naokrovělá, neměnná
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: |
hladký
naspodu bělavě plstnatý
|
pochva: | nemá |
barva třeně: |
okrová
až červenohnědá
|
chuť: | nevýrazná |
hymenofor: |
lupeny
bílé až krémové, velmi husté
|
vůně: | nevýrazná |
Popis: |
Penízovka dubová ač by se podle jména dalo usuzovat, že roste jen v doubravách, tak opak je pravdou a nalézt ji můžeme prakticky ve všech typech lesů. Není to houba výrazné kvality, ale vzhledem k časnému jarnímu výskytu je ceněná a často sbírána v době kdy ještě jiné druhy nerostou. Kuchyňské využití: Je to všestranně kuchyňsky upotřebitelná houba. Sbírají se jenom kloboučky neboť třeně jsou příliš tuhé. |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
1 cibule 2-3 hrsti kloboučků penízovek smrkových 2 polévkové lžíce másla 2 polévkové lžíce hladké mouky koření: sůl, pepř, kmín, drcené sušené houby nebo houbový prach (recept můžeme vylepšit slaninou, vývarem nebo smetanou)
Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na másle - do zezlátnutí. Následně přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Podlijeme vodou nebo vývarem a rozmícháme dohladka. Přidáme očištěné kloboučky penízovek smrkových, ochutíme solí, pepřem, kmínem a rozdrcenými sušenými houbami nebo houbovým prachem. Vaříme na mírném ohni s průběžným mícháním 15-20 minut. V závěru můžeme přidat smetanu. Ideáln…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!