Recepty a vaření z hub jsou samostatná kuchařská disciplína.
Máte-li svoje vlastní recepty z hub, o které byste se rádi podělili s ostatními houbaři, přidejte je do receptáře. Archivujte si je a autorizujte pod svým uživatelským účtem naHoubach.cz, kde je vždy na jednom místě dohledáte.
Receptář naHoubach.cz obsahuje více než 500 receptů z hub a stále přibývají .
Houbařské recepty jsou unikátně provázány s atlasem hub. Můžete si vybrat recept ať už podle určitého druhu houby, tak i podle dalších zadaných parametrů do vyhledávače.
Již v prastarých antických dobách byla jídla z hub považována za skvělou delikatesu a gastronomickou perlu vyhledávanou labužníky. Gurmáni oceňují jejich vynikající chuť a intenzivní aroma.
Houby lze v kuchyni použít prakticky na všechny způsoby. Od hlavních jídel, přes polévky, omáčky, předkrmy až po kořenící přísady či dokonce dezerty.
Jednotlivé druhy hub mají různé vlastnosti a hodí se k odlišným způsobům kuchyňského zpracování. Některé houby jsou všestranně kulinářsky využitelné a jiné houby jsou vhodné pouze ke speciálním úpravám.
(2 porce) 1/2 balíčku těstovin, velká hrst hříbků, 1 cibule, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, drcený kmín, 1/2 kostky masoxu, 200 ml smetany , petrželka, mouka na zahuštění asi 1 lžíce
Hříbky nakrájené na plátky osmahneme na cibulce, přidáme bílý pepř, drc. kmín,sůl a špetku muškátového oříšku. Do hrnečku dáme půlku kostky masoxu, zalijeme vroucí vodou a rozpuštěné nalijeme k houbám, dusíme do měkka, popřípadě dolijeme vodu. Omáčku zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně, provaříme odstavíme a přidáme nasekanou petrželku popř. dosolíme. Podáváme s vařenými těstovinami.…
4 ks kuřecích prsíček, pórek, 300 g lesních hub, trochu oleje, kapka koňaku, muškátový oříšek, deci suchého vermutu, 2 deci vývaru, čerstvý tymián (asi 5-6 větviček), sůl, pepř, zelené olivy, 150 g zakysané smetany
Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Maso omyjeme a usušíme. Houby si pokrájíme na plátky. Rozehřejeme si v pánvi olej, dáme smažit pórek, přidáme maso a společně dusíme. Poté přidáme houby a za stálého míchání dusíme dál, až je maso hotové. Obsah pánve oflambujeme koňakem, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, vermut a vývar a vše ještě povaříme asi 5 minut. Přidáme tymián, vmícháme olivy a zak…
sáček špaget, asi 2 šálky (hrsti) nakrájené hlívy, 1 velká cibule, 1 plechovka krájených loupaných rajčat, půl deci červeného vína, špetka chilli, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, olivový olej, bazalka
Uvaříme si špagety podle návodu a scedíme. V pánvi si rozpálíme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a dozlatova osmažíme, poté přidáme nakrájenou hlívu, víno a dusíme, až hlíva trochu změkne. Nakonec přidáme plechovku rajčat, bazalku, sůl, pepř a chilli a 2-3 minuty povaříme. Jemně smícháme s těstovinama a podáváme.…
1kg hub, 2 cibule, 2 spařená a oloupaná rajčata, 1 malý rajský protlak, 1 lžička drc. kmínu, mleté papriky a trochu pepře, 2 lžičky soli , 2 lžičky cukru, 1 lžíce worchesteru, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sušené bazalky, 1 lžíce sušeného oregana
Houby očistíme a nakrájíme, osmažíme je spolu s rajčaty na cibulce. Přidáme protlak, kmín, pepř, sůl, papriku, cukr a worchester (můžeme trochu chilli), podlejeme 1-2 sklenicemi vody a dusíme do měkka asi 20-30 min. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka a přidáme utřený česnek, bazalku a oregano, ochutnáme a dokořeníme dle chuti. Nandáme do skleniček a sterilujeme 30 min při 90 stupních. Použ…
Voda, Ocet, Cukr, Sůl, 1 paprika, nebo kapie, 1 okurka hadovka, 1 cibule, 2 rajčata, 1 malá feferonka, pepř, 100 gr hub
Udělám klasickou zálivku na salát, voda,ocet, cukr a trochu soli. Nakrájím papriku, cibuli, rajčata a okurky na stejné dílky, pokrájím syrové houby (Rosolozub huspenitý) a jednu malou feferonku, dám do mísy, opepřím nahrubo namletým pepřem, dle chuti dosolím, zaliju zálivkou a promíchám. Přeji dobrou chuť.…