Recepty a vaření z hub jsou samostatná kuchařská disciplína.
Máte-li svoje vlastní recepty z hub, o které byste se rádi podělili s ostatními houbaři, přidejte je do receptáře. Archivujte si je a autorizujte pod svým uživatelským účtem naHoubach.cz, kde je vždy na jednom místě dohledáte.
Receptář naHoubach.cz obsahuje více než 500 receptů z hub a stále přibývají .
Houbařské recepty jsou unikátně provázány s atlasem hub. Můžete si vybrat recept ať už podle určitého druhu houby, tak i podle dalších zadaných parametrů do vyhledávače.
Již v prastarých antických dobách byla jídla z hub považována za skvělou delikatesu a gastronomickou perlu vyhledávanou labužníky. Gurmáni oceňují jejich vynikající chuť a intenzivní aroma.
Houby lze v kuchyni použít prakticky na všechny způsoby. Od hlavních jídel, přes polévky, omáčky, předkrmy až po kořenící přísady či dokonce dezerty.
Jednotlivé druhy hub mají různé vlastnosti a hodí se k odlišným způsobům kuchyňského zpracování. Některé houby jsou všestranně kulinářsky využitelné a jiné houby jsou vhodné pouze ke speciálním úpravám.
15-20 hřibovitých pevných a zdravých hub velkých tak 10-15 cm, anglická slanina, smetana ke šlehání, grilovací koření či směs bylinek, máslo, olej
Houby řádně očistíme, podélně překrojíme na poloviny či čtvrtiny - dle velikosti hub. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Na másle nebo oleji si přímo v pekáčku opeču anglickou slaninu, přidám houby, posypu grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší. Vše zalijeme smetanou a dáme do rozpálené trouby na třičtvrt…
2 -3 hrsti pevných, zdravých hub, 1 klobása (jehněčí či dle možností), kmín, sůl, pepř, sádlo
Hřiby či jiné houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, asi půl centimentru. Rozpálíme na pánvi lžíci sádla, přisypeme půl lžičky celého kmínu, přidáme nakrájenou klobásku na půlkolečka a houby a společně zprudka opékáme do zlatohněda. Po opečení houby posolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.…
Hovězí žebro na polévku, Houby, Brambory, Vejce, Cibule, Mouka-hladká, Smetana 31%, Ocet, Kopr, Sůl, Cukr
Do 4 l hrnce dám vařit hovězí žebro s půlkou masoxu . Samostatně uvařím cca 5 brambor a 5 vajec na tvrdo .Když brambory a vejce úplně vychladnou nakrájím je na malé kostičky a připravím si je do mísy a hezky ,každý kousek od sebe oddělím ,aby nebyli slepené.Když je maso ve vývaru měkké ,vyndám jej a též ho nechám vychladnout a nakrájím ho na stejné kostičky. Do vývaru přidám ocet + houby a va…
Trochu tvrdší chléb nakrájený na plátky, Holubinky asi 1 kg, 2 cibule, sádlo tak 3 velké lžíce, česnek 6 stroužků, 2 malé feferonky, 3-4 rajčata, pepř, sůl, kmín, 150 g strouhaného sýra (podle chuti - Eidam, Niva, Parmezán apod.), okurka, kapie
Nejprve si na sádle osmažím topinky, osolím je a potřu lehce česnekem. Na pánev dám rozpálit sádlo, přidám nakrájenou cibuli na kostičky a osmažím dozlatova, pak přidám pokrájené holubinky na malé kousky, osolím opepřím a okmínuji a smažím až se vypaří všechna voda a houby zezlátnou. Mezitím si spařím 2 rajčata a oloupu je a pokrájím na malé kousíčky, které pak přidám na pánev k houbám, dále přidá…
Kloboučky mladých hub, nejlépe Sluky svraskalé, Mleté maso 1/2 kg, Česnek 6 stroužků, 1 vejce, 2 cibule, Kousek špeku, 1 malou feferonku, Kmín, Pepř, Sůl, Majoránku, Sádlo, Vodu, Brambory, Zelený hrášek, Zeleninovou papriku, či kapii, Rajče, Okurka, Tatarská omáčka, Strouhaný sýr, Strouhanka (dle potřeby)
Houby očistíme, odstraníme třeně, ty posekáme nadrobno. Mleté maso promícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, chilli papričkou, kmínem, solí, pepřem, majoránkou, utřeným, nebo rozmačkaným česnekem, nadrobno posekanými třeni z hub a vejcem. Když je směs moc řídká přidáme trochu strouhanky, ale není třeba. Promíchanou směsí plníme kloboučky hub a rozložíme je na pekáč. Vložíme pod ně kousek sádla, po…