Recepty a vaření z hub jsou samostatná kuchařská disciplína.
Máte-li svoje vlastní recepty z hub, o které byste se rádi podělili s ostatními houbaři, přidejte je do receptáře. Archivujte si je a autorizujte pod svým uživatelským účtem naHoubach.cz, kde je vždy na jednom místě dohledáte.
Receptář naHoubach.cz obsahuje více než 500 receptů z hub a stále přibývají .
Houbařské recepty jsou unikátně provázány s atlasem hub. Můžete si vybrat recept ať už podle určitého druhu houby, tak i podle dalších zadaných parametrů do vyhledávače.
Již v prastarých antických dobách byla jídla z hub považována za skvělou delikatesu a gastronomickou perlu vyhledávanou labužníky. Gurmáni oceňují jejich vynikající chuť a intenzivní aroma.
Houby lze v kuchyni použít prakticky na všechny způsoby. Od hlavních jídel, přes polévky, omáčky, předkrmy až po kořenící přísady či dokonce dezerty.
Jednotlivé druhy hub mají různé vlastnosti a hodí se k odlišným způsobům kuchyňského zpracování. Některé houby jsou všestranně kulinářsky využitelné a jiné houby jsou vhodné pouze ke speciálním úpravám.
několik pevných a velkých hřibů, sůl, kmín, pepř, strouhanka, 2-3 vejce, mouka, sádlo , dobře vychlazené pivo
Hřiby si pečlivě očistíme o podélně nakrájíme na plátky tlusté asi 1-2 cm. Nachystáme si tři talíře, do jednoho nasypeme hladkou mouku, do druhého rozkvedláme 2 vejce a do třetího dáme strouhanku smíchanou s kmínem a paprikou. Každý plátek osolíme, obalíme v mouce, potom ve vejci a nakonec ve strouhance a skládáme na talíř. V pánvi si rozpálíme voňavé sádlo a obalené houby na něm dozlatova opečeme…
Vepřové maso - kýta nebo plec 1/2 kg - 1 kg, Cibule 4 ks, Sádlo, Houby - všechny možné druhy asi tak větší miska, Vývar na podlévání, 33% smetana, Sůl, Pepř, Kmín, Trochu hladké mouky, Brambory, Petržel na ozdobu
Do kastrolu dám rozpálit sádlo a usmažím na něm cibuli do zlatova, pak přidám maso nakrájené na kostky asi tak 2x2 cm, osolím, opepřím a posypu kmínem, krátce orestuji ze všech stran, podliji a dusím do měkka. Těsně předtím než je maso měkké, nechám vysmahnout a přidám pokrájené houby, opět trochu osolím, opepřím a okmínuji, krátce orestuji a podliji vývarem. Dusím ještě tak 15 minut, podle toho …
Holubinky, různé druhy, Česnek, Sůl, Olej, Kmín
Holubinky očistím, odkrojím třeň, ten se využije jinak, neloupu je. Rozmíchám do oleje prolisovaný česnek, množství podle chuti, vetřu do lupenů, osolím, lehce pokmínuji a položím na plech lupenama nahoru a šup s tím do trouby. Při 180 ° C asi 15 minut, nastavit gril a je hotovo, je to rychlovka a moc velká mňamka k pivku. Tak přeji dobrou chuť.…
100g sušených nebo čerstvých hub 60g másla 180g jater 1 lžíce mouky 1 až 2 cibule 200ml zakysané smetany sůl čerstvý kopr
Sušené anebo čerstvé houby namočíme. Důkladně propláchneme, povaříme a pak je nadrobno posekáme. Připravená odblaněná játra nakrájíme na nudličky (nemusíme). Na másle osmahneme cibuli. Přidáme játra a houby. Zaprášíme moukou a orestujeme. Zalijeme smetanou a osolíme. Posypeme čerstvým koprem. Podáváme s chlebem, pečivem nebo opečenými bramborami.…
50 g sušených hřibů, 50 g másla, 1 x cibule, 100 g rýže, pepř, sůl, sekaná petržel, pažitka, libeček, celer, jarní cibulka (jak je libo)
Sušené houby propláchneme vlažnou vodou a dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme cibuli a vaříme cca 2 a půl hodiny. Hotový vývar scedíme, vařené houby znovu propláchneme, necháme okapat a nasekáme anebo necháme vcelku (dle chuti). Přidáme rýži, zpěněnou cibuli, sůl, pepř a povaříme opět dokud nám rýže nezměkne. Nakonec přidáme nasekanou naťovou zeleninu.…