Recepty a vaření z hub jsou samostatná kuchařská disciplína.
Máte-li svoje vlastní recepty z hub, o které byste se rádi podělili s ostatními houbaři, přidejte je do receptáře. Archivujte si je a autorizujte pod svým uživatelským účtem naHoubach.cz, kde je vždy na jednom místě dohledáte.
Receptář naHoubach.cz obsahuje více než 500 receptů z hub a stále přibývají .
Houbařské recepty jsou unikátně provázány s atlasem hub. Můžete si vybrat recept ať už podle určitého druhu houby, tak i podle dalších zadaných parametrů do vyhledávače.
Již v prastarých antických dobách byla jídla z hub považována za skvělou delikatesu a gastronomickou perlu vyhledávanou labužníky. Gurmáni oceňují jejich vynikající chuť a intenzivní aroma.
Houby lze v kuchyni použít prakticky na všechny způsoby. Od hlavních jídel, přes polévky, omáčky, předkrmy až po kořenící přísady či dokonce dezerty.
Jednotlivé druhy hub mají různé vlastnosti a hodí se k odlišným způsobům kuchyňského zpracování. Některé houby jsou všestranně kulinářsky využitelné a jiné houby jsou vhodné pouze ke speciálním úpravám.
cibule, bedly - větší, - sladká paprika, sůl, pepř, majoránka, popř.feferonka
Osmažíme cibuli a přidáme červenou papriku. Bedly nakrájíme podílně přes klobouk,že vypadají jako dršťky.Přidáme vodu a bedly, vaříme do měkka.Když jsou měkké,přidáme majoránku,popřípadě přidáme kousek feferonky…
zavřené hlavičky malých masáků, cibule, sýr, vajíčka, dietní salám, hl.mouka, strouhanka, sůl, pepř
Masáky oloupeme. Připravíme náplň,nastrouháme sýr, nakrájíme nadrobno cibuli a salám,rozšleháme vajíčka a přidáme sýr,cibuli a salám.Směsí naplníme masáky a obalíme jako řízky. Pečeme pozvolná ze všech stran. Příloha -chléb…
Brambory, 2 cibule, Česnek, Anglická slanina, Lišky nálevkovité, 2-3 vejce, Trochu hladké mouky, Pepř, Drcený kmín, Sůl, Majoránka, Olej na smažení
Cibuli a anglickou slaninu pokrájím nadrobno, houby jen tak natrhám na menší kousky, brambory nastrouhám, polovinu na hrubším a polovinu na jemném struhadle. Vše vložím do mísy, prolisuji česnek, přidám vejce, sůl, mouku a koření a promíchám. S moukou nepřehánět, jen tak trochu, je tam jako pojivo. Chce si to vyzkoušet u prvního kousku a případně přidat. Smažím na oleji dozlatova. Dobrou chuť.…
4 plátky vepřové krkovice, miska lišek nálevkovitých, ale můžou být i jiné houby, 1 sedlčanský romadůžek, 1 kelímek 33% smetany, 2 střední cibule, Kousek anglické slaniny, Mleté chilli, Sůl, Pepř, Kmín, Koření na americké brambory, Brambory, Sádlo, Sklenička čalamády
Brambory pokrájím na dílky, vložím do pekáče s rozpáleným sádlem, posypu kořením a dám je do trouby péct. Solím až hotové, nezvlhnou. Mezitím osmažím na hluboké pánvi pokrájenou cibuli dozlatova, přidám anglickou slaninu pokrájenou na nudličky, a potrhané houby, osolím,opepřím a okmínuji. Smažím až se úplně vysmaží voda, pak přidám pokrájený sýr a po rozpuštění sýru zaliji smetanou a krátce provař…
lišky nálevkovité , pórek, 2-3 vejce (dle potřeby), Solamyl (na každé vejce 2 lžíce), sojovka, koření na čínu, kmín, pepř, sladká paprika, špetka soli, olej na smažení, chleba, hořčice
Lišky pokrájíme na menší kousky, pórek na drobno, dáme do mísy, přidáme koření, vejce a Solamyl, promícháme a dle potřeby zahustíme ještě Solamylem (konzistence trošku řidší než na bramborák). Na rozpálený olej klademe lžící směs - 1 vrchovatá lžíce = 1 placka, pečeme dozlatova. Krajíc chleba namažu hořčicí, dám placku (smaženku) a ozdobím kolečkem pórku. Je to dobrota :-)…