doba výskytu: | srpen, září, říjen, listopad | barva klobouku: | hnědá, žlutá, šedá, okrová |
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les | tvar klobouku: | nálevkovitý, vmáčklý |
využití: |
jedlá
výtečná
|
okraj klobouku: |
-
vlnitě zprohýbaný až laločnatý
|
tvar třeně: |
válcovitý
dutý
|
povrch klobouku: |
vrásčitý, šupinkatý
suchý, matný
|
konzistence třeně a dužniny: |
dutá
dužnina špinavě žlutá a neměnná
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: |
hrbolkatý
pomačkaný
|
pochva: | nemá |
barva třeně: | žlutá, okrová | chuť: | nevýrazná |
hymenofor: |
jiné
žlutošedé až šedé, prořídlé lišty
|
vůně: | nevýrazná |
Popis: |
Liška nálevkovitá se vyskytuje na vlhčí a kyselejší půdě jehličnatých lesů, hlavně ve smrčinách a borech. Často ji nalezneme v blízkosti trouchnivějících pařezů a v mechu. Roste od konce léta až prakticky do zámrazu. Je to jedlá a výtečná houba. Kuchyňské využití: Všestranně kulinářsky upotřebitelná. Jemnější než liška obecná. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
4 plátky vepřové krkovice miska lišek nálevkovitých, ale můžou být i jiné houby 1 sedlčanský romadůžek 1 kelímek 33% smetany 2 střední cibule Kousek anglické slaniny Mleté chilli Sůl Pepř Kmín Koření na americké brambory Brambory Sádlo Sklenička čalamády
Brambory pokrájím na dílky, vložím do pekáče s rozpáleným sádlem, posypu kořením a dám je do trouby péct. Solím až hotové, nezvlhnou. Mezitím osmažím na hluboké pánvi pokrájenou cibuli dozlatova, přidám anglickou slaninu pokrájenou na nudličky, a potrhané houby, osolím,opepřím a okmínuji. Smažím až se úplně vysmaží voda, pak přidám pokrájený sýr a po rozpuštění sýru zaliji smetanou a krátce provař…
Mísa Lišek nálevkovitých Kousek hovězího žebra nebo morkové kosti 4 lžíce hladké mouky 4 lžíce sádla Mletou sladkou a pálivou papriku 6 stroužků česneku Trochu mletého kmínu Trochu mletého pepře Sůl Majoránka Kudrnatá petržel 1 malá feferonka
Nejprve si uvařím hovězí maso, nebo kosti s jednou malou feferonkou, vývar nechám vychladnout a maso a feferonku pak přidám do polévky. Na sádle usmažím cibuli do zlatova, přisypu mouku a udělám cibulovou jíšku. Do jíšky ke konci přidám papriku a trochu mletého kmínu a krátce ještě smažím, aby se paprika v tuku rozpustila, pak zaliji studeným vývarem, a za stálého míchání přivedu k varu. Do vrouc…
Lišky nálevkovité - miska 1 cibule 1 pórek menší 200 g anglické slaniny brambory 500g zelený hrášek asi 150 g máslo sádlo sůl pepř kmín 1 malá feferonka kelímek smetany ke šlehání trocha vody na podlití troška hladké mouky na zaprášení 2 cherry rajčátka na ozdobu
Na trošce sádla zpěníme cibuli, přidáme anglickou slaninu, trochu opečeme a přidáme propláchnuté lišky nálevkovité. osolíme, opepříme a přidáme trochu drceného kmínu a kdo chce, tak 1 malou feferonku,chvíli podusíme a pak odklopíme a necháme na mírném plameni až se vydusí voda. Pak zaprášíme troškou hladké mouky a ještě chvíli orestujeme. Poté podlijeme smetanou, případně přidáme trochu vody a při…
Směs různých hub 1/2kg cibule 1ks česnek 2 stroužky Mletá sladká paprika 2lžičky hladká mouka 1 lžíce lžíce oleje sůl, pepř, kmín, majoránka
Na oleji uděláme z hladké mouky světlou jíšku a v ní rozpustíme mletou papriku, pozor nepřepálit, jinak zhořkne. Přidáme litr vody a pořádně rozmícháme. Uvedeme do varu, přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Houby doporučuji nakrájet na tenké plátky a přidáme do polévky. Okořeníme pepřem, kmínem a osolíme podle chuti. Vaříme minimálně 30 minut. Na závěr přidáme majoránku.…
lišky nálevkovité pórek 2-3 vejce (dle potřeby) Solamyl (na každé vejce 2 lžíce) sojovka, koření na čínu, kmín, pepř, sladká paprika, špetka soli olej na smažení chleba, hořčice
Lišky pokrájíme na menší kousky, pórek na drobno, dáme do mísy, přidáme koření, vejce a Solamyl, promícháme a dle potřeby zahustíme ještě Solamylem (konzistence trošku řidší než na bramborák). Na rozpálený olej klademe lžící směs - 1 vrchovatá lžíce = 1 placka, pečeme dozlatova. Krajíc chleba namažu hořčicí, dám placku (smaženku) a ozdobím kolečkem pórku. Je to dobrota :-)…
Vepřové kotlety 4 ks 2 větší cibule 500 g lišek nálevkovitých Kousek slaniny Sádlo Vývar asi 1 litr Hladká mouka na zahuštění, asi 2 polévkové lí´žíce Sůl Pepř Kmín Rýže Proužky papriky a lístky oregana na ozdobu
Do kastrolu dáme sádlo, přidáme nadrobno pokrájenou slaninu a rozpálíme, pak vložíme osolené a okořeněné kotlety a orestujeme zprudka z obou stran. Orestované kotlety vyjmeme a vložíme cibuli, osmažíme do zlatova a přidáme houby, dusíme chvilku pod pokličkou a pak odklopíme a necháme odpařit veškerou vodu. Poté přidáme orestované kotlety a přilijeme polovinu vývaru a dusíme do měkka. Kotlety opět …
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
1 kapr pokrájený na podkovy 2 velké cibule 300g anglické slaniny Snítka rozmarýnu 1 malá feferonka 5 stroužků česneku Miska lišek Sůl Kmín Grilovací koření Sádlo, nebo máslo Brambory Koření na americké brambory Tatarská omáčka
Pokrájenou cibuli krátce v pekáčku osmažím na sádle, nebo másle, přidám feferonku a rozmarýn. Vložím osolené a okořeněné porce kapra a pokladu nakrájenou anglickou slaninou, poté porce ryby zasypu liškami a vložím do trouby a peču při 180°C, při pečení liškami občas zamíchám, aby se nepřipálily a po chvíli porce ryby otočím. Ke konci pečení přidám nadrcený česnek. Okořeněné, syrové, omyté a osušen…
Vepřové kotlety 4 ks 2 větší cibule 500 g lišek nálevkovitých Kousek slaniny Sádlo Vývar asi 1 litr Hladká mouka na zahuštění, asi 2 polévkové lí´žíce Sůl Pepř Kmín Rýže Proužky papriky a lístky oregana na ozdobu
Do kastrolu dáme sádlo, přidáme nadrobno pokrájenou slaninu a rozpálíme, pak vložíme osolené a okořeněné kotlety a orestujeme zprudka z obou stran. Orestované kotlety vyjmeme a vložíme cibuli, osmažíme do zlatova a přidáme houby, dusíme chvilku pod pokličkou a pak odklopíme a necháme odpařit veškerou vodu. Poté přidáme orestované kotlety a přilijeme polovinu vývaru a dusíme do měkka. Kotlety opět …
Brambory 2 cibule Česnek Anglická slanina Lišky nálevkovité 2-3 vejce Trochu hladké mouky Pepř Drcený kmín Sůl Majoránka Olej na smažení
Cibuli a anglickou slaninu pokrájím nadrobno, houby jen tak natrhám na menší kousky, brambory nastrouhám, polovinu na hrubším a polovinu na jemném struhadle. Vše vložím do mísy, prolisuji česnek, přidám vejce, sůl, mouku a koření a promíchám. S moukou nepřehánět, jen tak trochu, je tam jako pojivo. Chce si to vyzkoušet u prvního kousku a případně přidat. Smažím na oleji dozlatova. Dobrou chuť.…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!