Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Liška žlutavá (Cantharellus aurora)

doba výskytu: srpen, září, říjen barva klobouku: hnědá, okrová
místo výskytu: jehličnatý les
ve vyšších polohách
tvar klobouku: nálevkovitý, vmáčklý
využití: jedlá
výtečná
okraj klobouku: -
zprohýbaný až kadeřavý
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: vláknitý
až vločkatý, tenkomasý, suchý, matný
konzistence třeně a dužniny: dutá
dužnina bělavá neměnná
prsten: nemá
povrch třeně: hrbolkatý
pomačkaný, dutý
pochva: nemá
barva třeně: žlutá, oranžová chuť: příjemná, nevýrazná
hymenofor: jiné
oranžové až zlatožluté nízké lišty
vůně: příjemná, nevýrazná
Popis:

Liška žlutavá (někdy též jako nažloutlá) je velice podobná lišce nálevkovité. Liší se od ní především živě oranžově lupenovitými lištami a zlatožlutě oranžovým třeněm. Není to příliš hojný druh houby.

Kuchyňské využití: Všestranně využitelná jedlá houba.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Kapr zapečený s liškami a anglickou slaninou - americké brambory a tatarská omáčka

    1 kapr pokrájený na podkovy 2 velké cibule 300g anglické slaniny Snítka rozmarýnu 1 malá feferonka 5 stroužků česneku Miska lišek Sůl Kmín Grilovací koření Sádlo, nebo máslo Brambory Koření na americké brambory Tatarská omáčka

    Pokrájenou cibuli krátce v pekáčku osmažím na sádle, nebo másle, přidám feferonku a rozmarýn. Vložím osolené a okořeněné porce kapra a pokladu nakrájenou anglickou slaninou, poté porce ryby zasypu liškami a vložím do trouby a peču při 180°C, při pečení liškami občas zamíchám, aby se nepřipálily a po chvíli porce ryby otočím. Ke konci pečení přidám nadrcený česnek. Okořeněné, syrové, omyté a osušen…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace