doba výskytu: | srpen, září, říjen | barva klobouku: | hnědá, okrová |
---|---|---|---|
místo výskytu: |
jehličnatý les
ve vyšších polohách
|
tvar klobouku: | nálevkovitý, vmáčklý |
využití: |
jedlá
výtečná
|
okraj klobouku: |
-
zprohýbaný až kadeřavý
|
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: |
vláknitý
až vločkatý, tenkomasý, suchý, matný
|
konzistence třeně a dužniny: |
dutá
dužnina bělavá neměnná
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: |
hrbolkatý
pomačkaný, dutý
|
pochva: | nemá |
barva třeně: | žlutá, oranžová | chuť: | příjemná, nevýrazná |
hymenofor: |
jiné
oranžové až zlatožluté nízké lišty
|
vůně: | příjemná, nevýrazná |
Popis: |
Liška žlutavá (někdy též jako nažloutlá) je velice podobná lišce nálevkovité. Liší se od ní především živě oranžově lupenovitými lištami a zlatožlutě oranžovým třeněm. Není to příliš hojný druh houby. Kuchyňské využití: Všestranně využitelná jedlá houba. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
1 kapr pokrájený na podkovy 2 velké cibule 300g anglické slaniny Snítka rozmarýnu 1 malá feferonka 5 stroužků česneku Miska lišek Sůl Kmín Grilovací koření Sádlo, nebo máslo Brambory Koření na americké brambory Tatarská omáčka
Pokrájenou cibuli krátce v pekáčku osmažím na sádle, nebo másle, přidám feferonku a rozmarýn. Vložím osolené a okořeněné porce kapra a pokladu nakrájenou anglickou slaninou, poté porce ryby zasypu liškami a vložím do trouby a peču při 180°C, při pečení liškami občas zamíchám, aby se nepřipálily a po chvíli porce ryby otočím. Ke konci pečení přidám nadrcený česnek. Okořeněné, syrové, omyté a osušen…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!