Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad barva klobouku: bílá, červená, růžová
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, jiné tvar klobouku: kulovitý, plochý, klenutý
využití: jedlá
velmi chutná
okraj klobouku: rovný
tvar třeně: válcovitý
vylomitelný
povrch klobouku: se zbytky plachetky (vločkatý)
bílé strupy, někdy lysý
konzistence třeně a dužniny: křehká
třeň později dutý, dužnina bílá a poraněním růžoví
prsten:
mohutný, bílý, hustě rýhovaný
povrch třeně: hladký
nebo vločkatý
pochva: nemá
barva třeně: bílá, růžová chuť: nevýrazná, sladká
hymenofor: lupeny
husté, volné, bílé, poraněním růžoví
vůně: nevýrazná
někdy jakoby zatuchlá
Popis:

Muchomůrka růžovka (taktéž lidově řečeno "masák") je velmi oblíbená a často sbíraná jedlá houba. Její výskyt je velmi hojný, přičemž ji můžeme nalézt v lesích všech typů od nížin až do hor, především ve smrčinách, ale i mimo les. Jak již název napovídá, tak od ostatních muchomůrek se liší především růžověním dužniny, které je nejnápadnější na spodní části třeně, kde bývá velice často napadena larvami hmyzu.

Kuchyňské využití: Masák se hodí ke všem kuchyňským úpravám a bývá také nazýván jako "perla kuchyně". Výborná je do polévek a jako smažená. Nehodí se k sušení.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Růžovky se sýrem

    15 růžovek, 1,5 kostky apetita smetanového, camembert (může být i hermelín - ten jsem nezkoušela), cca 100 ml smetany, trochu mléka, koření podle chuti( já dala koření z bylin a mořské soli)

    Nalijeme do kastrolku trochu mléka, nakrájíme do něj camembert (kůru bud oloupeme, nebo nakonci vyndáme) i tavený sýr a na mírném ohni jej rozpustíme, přidáme smetanu a koření. Zvlášť na pánvi osmahneme růžovky s kmínem a solí. Na talíř dáme růžovky, přílohu a zalijeme omáčkou.…

  • Segedinský guláš z masáků (růžovek)

    1/5 kg masáků (růžovek), 1 cibule, 1/4 kg kysaného zelí, 2,5 dl kysané smetany, olej, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, kmín, mletý pepř, sůl

    Nasekanou cibuli zesklovatíme na oleji. Přidáme nakrájené houby, lehce je osolíme a podusíme 10 minut. Přidáme zelí, papriku a kmín a dusíme dalších 15 minut. Guláš zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, krátce povaříme a odstavíme z ohně. Vmícháme smetanu, případně ještě dochutíme cukrem, octem, pepřem nebo solí a již nevaříme. Podáváme s knedlíkem, noky nebo těstovinami.…

  • Odlehčená smaženice z růžovek

    Miska očištěných růžovek (masáků) nakrájených na plátky, lžíce sádla nebo oleje, 1 větší cibule, 1 zakysaná smetana, sůl, pepř, mletý kmín

    Na lžíci tuku zpěníme drobně nasekanou cibuli, když začne růžovět přisypeme nakrájené houby. Osolíme, zamícháme a necháme pustit vodu. Pánev či kastrol zakryjeme pokličkou a dusíme 10 - 15 minut do změknutí hub, podle potřeby trochu podlijeme, ale tekutinu necháme úplně vydusit. Opepříme, kdo má rád, tak přidá kmín. Nakonec vmícháme kelímek zakysanky a necháme přejít varem. Podáváme s dobrým chleb…

  • Biftečky z růžovek - masáků

    Hlavy muchomůrek růžovek (masáků), sádlo, sůl, pepř.

    Na biftečky používáme pouze hlavy houby, které oloupneme, osolíme a opepříme. Vkládáme na rozpálený olej a z obou stran osmažíme. (Nesmí být vypražené, ale vláčné). Podáváme s chlebem, rohlíkem , ale šlo by i s brambory. Jesliže hlavy obalíme v trojobalu, vyrovnají se řízky telecím.…

  • Masákový guláš s uzeným masem

    Houby masáky tak 1 kg(čím víc tím lépe), 2 cibule, 5 česneků, prášková červená paprika, kmín, majoránka, pepř, houbové koření, půl gulášové kostky, sůl, olej, instantní jíška, několik plátků uzeného masa podle strávníků a koření také tak.

    Cibuli nakrájíme na proužky, osmažíme jí na oleji, přidáme česnek na plátky a až se cibule osmaží, dáme všechny masáky nakrájené na hrubé větší kusy, přidáme veškeré koření, dáme pokličku a dusíme ve vlastní šťávě, ale můžeme přidat něco vody. Guláš zahustíme jíškou, přidáme plátky masa a podusíme zvolna 15 minut, aby se maso prohřálo a pustilo do guláše uzenou chuť.…

  • Škvarky z masáků (růžovek)

    - mísa masáků (Muchomůrka růžovka - Amanita rubescens) - sádlo - sůl - kmín

    Houby očistíme, oloupeme slupku z kloboučků, nakrájíme na plátky. Vyšší plech či pekáček vymažeme sádlem, dáme až 5cm vrstvu masáků, osolíme, okmínujeme a dáme do trouby na 220°C. Houby obsahují hodně vody, takže nejprve pustí vodu a "plavou", poté se tekutina odpaří a pečeme dozlatova. Ke konci občas lehce promícháme. Houby hodně zmenší objem, takže z plného plechu je nakonec miska této dobroty…

  • kyselica a řízky z růžovek

    mochomůrky růžové - MASÁKY, brambor, bobkový list, nové koření, sůl, ocet, cukr, smetana, mléko

    Nakrájené růžovky /OVŠEM OPRAVDU POUZE MUCHOMŮRKY RŮŽOVKY/ povařit ve vodě se solí, bobkovým listem a novým kořením. Přidat na kostičky nakrájené brambory, povařit , pak zakysanou smetanu a zahustit rozkvedlanou moukou v mléce. Dochutit octem, cukrem apod. Výborné jsou i řízky, bu´d v těstíčku z mouky a vajíčka, ale nám chutnají nejvíce v klasickém trojobalu.…

  • Guláš z růžovek a lišek

    600g hub - čerstvé růžovky a lišky, 1x cibule, nať z mladé cibulky, 2x rajče, 2x sladká bílá paprika, mletá červená paprika, 2 lžíce rajčatového protlaku, houbový bujon, hovězí bujon, sůl, pepř, drcený kmín, olej, smetana, polohrubá mouka.

    Řádně očištěné a pokrájené houby uvaříme v 1 litru vody. Vyjmeme a necháme odkapat. Vývar z hub uchováme. Na pánev dáme olej nebo sádlo a vložíme nadrobno nakrájenou cibulku nebo nakrájenou na půlkolečka a nať z mladé cibulky, posypeme sladkou mletou paprikou a dusíme. Pak přidáme oloupaná, najemno nakrájená rajčata a na kostičky nakrájenou papriku. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a dusíme …

  • Plněné kloboučky Sluk svraskalých a Muchomůrek růžovek mletým masem, opečené brambory, Tatarská omáčka a obloha

    Kloboučky mladých hub, nejlépe Sluky svraskalé Mleté maso 1/2 kg Česnek 6 stroužků 1 vejce 2 cibule Kousek špeku 1 malou feferonku Kmín Pepř Sůl Majoránku Sádlo Vodu Brambory Zelený hrášek Zeleninovou papriku, či kapii Rajče Okurka Tatarská omáčka Strouhaný sýr Strouhanka (dle potřeby)

    Houby očistíme, odstraníme třeně, ty posekáme nadrobno. Mleté maso promícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, chilli papričkou, kmínem, solí, pepřem, majoránkou, utřeným, nebo rozmačkaným česnekem, nadrobno posekanými třeni z hub a vejcem. Když je směs moc řídká přidáme trochu strouhanky, ale není třeba. Promíchanou směsí plníme kloboučky hub a rozložíme je na pekáč. Vložíme pod ně kousek sádla, po…

  • Dršťkovka z růžovek - masáků

    Nožičky růžovek (masáků), (hlavy nejsou na závadu),cibule, červená paprika, Masox,PH mouka, sádlo,sůl, pepř, česnek, majoránka. //Dobrá je i z jiných hub méně výrazného aróma//

    Na sádle zpěníme cibulku do růžova a zalijeme horkou vodou. Přidáme nakrájené nožičky Růžovek na kousky připomínající dršky. Přidáme papriku dle stejně jako na pravou drškovku a přidáme ¨Masox. Přidáme rozdrcený-utřený, nebo nakrájený česnek. Vše podle chuti. Přidáme pepř a vaříme cca 30 min volným táhnutím polévky. Můžeme dát trochu majoránky. /Ne všechnu.Tu dáme až při ukončení vaření/. U konce …

  • Gulášovka houbová 1litr

    Směs různých hub 1/2kg cibule 1ks česnek 2 stroužky Mletá sladká paprika 2lžičky hladká mouka 1 lžíce lžíce oleje sůl, pepř, kmín, majoránka

    Na oleji uděláme z hladké mouky světlou jíšku a v ní rozpustíme mletou papriku, pozor nepřepálit, jinak zhořkne. Přidáme litr vody a pořádně rozmícháme. Uvedeme do varu, přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Houby doporučuji nakrájet na tenké plátky a přidáme do polévky. Okořeníme pepřem, kmínem a osolíme podle chuti. Vaříme minimálně 30 minut. Na závěr přidáme majoránku.…

  • lahodné opečené houby na sádle s jehněčí klobáskou

    2 -3 hrsti pevných, zdravých hub 1 klobása (jehněčí či dle možností) kmín sůl pepř sádlo

    Hřiby či jiné houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, asi půl centimentru. Rozpálíme na pánvi lžíci sádla, přisypeme půl lžičky celého kmínu, přidáme nakrájenou klobásku na půlkolečka a houby a společně zprudka opékáme do zlatohněda. Po opečení houby posolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.…

  • Plněné masáky

    zavřené hlavičky malých masáků cibule sýr vajíčka dietní salám hl.mouka strouhanka sůl pepř

    Masáky oloupeme. Připravíme náplň,nastrouháme sýr, nakrájíme nadrobno cibuli a salám,rozšleháme vajíčka a přidáme sýr,cibuli a salám.Směsí naplníme masáky a obalíme jako řízky. Pečeme pozvolná ze všech stran. Příloha -chléb…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace