doba výskytu: | červenec, srpen, září | barva klobouku: |
červená
jahodově, šípkově, vybledající
|
---|---|---|---|
místo výskytu: |
jehličnatý les, rašeliniště, jiné
vřesoviště, pod borovicemi, v borůvčí, ve vřesu
|
tvar klobouku: | polokulovitý, plochý, vmáčklý, klenutý |
využití: |
jedlá
velmi chutná
|
okraj klobouku: | rovný |
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: |
hladký
lepkavý, pokožka do dvou třetin slupitelná
|
konzistence třeně a dužniny: |
křehká
třeň později vatovitý, dužnina bílá a neměnná
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | hladký | pochva: | nemá |
barva třeně: |
bílá
načervenalá
|
chuť: | nevýrazná, pálivá |
hymenofor: |
lupeny
husté, bílé, pak máslové, na ostří jemně načervenalé
|
vůně: | nevýrazná |
Popis: |
Holubinka jahodová (někde také jako "Holubinka vláhomilná") dostala svůj název po červeně jahodově zbarveném klobouku. Roste hojně, především na písčitých půdách pod borovicemi, v mechu, v borůvčí, na vřesovištích a na rašeliništích. Patří mezi jednu z nejchutnějších holubinek a často se sbírá. Kuchyňské využití: Všestranně kulinářsky využitelná výtečná jedlá houba. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Holubinky, různé druhy Česnek Sůl Olej Kmín
Holubinky očistím, odkrojím třeň, ten se využije jinak, neloupu je. Rozmíchám do oleje prolisovaný česnek, množství podle chuti, vetřu do lupenů, osolím, lehce pokmínuji a položím na plech lupenama nahoru a šup s tím do trouby. Při 180 ° C asi 15 minut, nastavit gril a je hotovo, je to rychlovka a moc velká mňamka k pivku. Tak přeji dobrou chuť.…
půl tašky holubinek nazelenalých sůl česnek hladká mouka vajíčko strouhanka kilo čerstvě nakopaných brambor /nejlíp velikosti vlašského ořechu/ masový vývar malý oříšek sádla /nejvíc voní kachní/ sůl, pepř, kmín cibule nebo pórek
V pondělí cestou z práce mi kolo úplně samo odbočilo na lesní cestu... I když byl les hodně vyschlý, na mých oblíbených místečkách jsem půl tašky holubinek nazelenalých našel. Rostou už léta přesně na stejných místech, takže nemusím běhat po lese, jdu najisto. Obrovská výhoda těchto vynikajících a nedoceněných hub!!! Po příjezdu domů jsem houby dočistil, na řízky používám u větších kousků celý klo…
holubinky, sůl
U větších plodnic holubinek okraje klouboučku sloupneme, třeň odkrojíme. Kloboučky opláchneme, necháme okapat a klademe na plech lupeny nahoru. Posolíme a vložíme do spodnější části trouby a pečeme cca 20 minut při 200 stupních. Holubinky pustí hodně šťávy, tu nevyléváme, snažíme se servírovat i se skvělou šťávičkou, která zůstala v kloboučcích.…
Trochu tvrdší chléb nakrájený na plátky Holubinky asi 1 kg 2 cibule sádlo tak 3 velké lžíce česnek 6 stroužků 2 malé feferonky 3-4 rajčata pepř sůl kmín 150 g strouhaného sýra (podle chuti - Eidam, Niva, Parmezán apod.) okurka kapie
Nejprve si na sádle osmažím topinky, osolím je a potřu lehce česnekem. Na pánev dám rozpálit sádlo, přidám nakrájenou cibuli na kostičky a osmažím dozlatova, pak přidám pokrájené holubinky na malé kousky, osolím opepřím a okmínuji a smažím až se vypaří všechna voda a houby zezlátnou. Mezitím si spařím 2 rajčata a oloupu je a pokrájím na malé kousíčky, které pak přidám na pánev k houbám, dále přidá…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!