Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Holubinka jahodová (Russula paludosa)

doba výskytu: červenec, srpen, září barva klobouku: červená
jahodově, šípkově, vybledající
místo výskytu: jehličnatý les, rašeliniště, jiné
vřesoviště, pod borovicemi, v borůvčí, ve vřesu
tvar klobouku: polokulovitý, plochý, vmáčklý, klenutý
využití: jedlá
velmi chutná
okraj klobouku: rovný
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: hladký
lepkavý, pokožka do dvou třetin slupitelná
konzistence třeně a dužniny: křehká
třeň později vatovitý, dužnina bílá a neměnná
prsten: nemá
povrch třeně: hladký pochva: nemá
barva třeně: bílá
načervenalá
chuť: nevýrazná, pálivá
hymenofor: lupeny
husté, bílé, pak máslové, na ostří jemně načervenalé
vůně: nevýrazná
Popis:

Holubinka jahodová (někde také jako "Holubinka vláhomilná") dostala svůj název po červeně jahodově zbarveném klobouku. Roste hojně, především na písčitých půdách pod borovicemi, v mechu, v borůvčí, na vřesovištích a na rašeliništích. Patří mezi jednu z nejchutnějších holubinek a často se sbírá.

Kuchyňské využití: Všestranně kulinářsky využitelná výtečná jedlá houba.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Pečené holubinky

    holubinky, sůl

    U větších plodnic holubinek okraje klouboučku sloupneme, třeň odkrojíme. Kloboučky opláchneme, necháme okapat a klademe na plech lupeny nahoru. Posolíme a vložíme do spodnější části trouby a pečeme cca 20 minut při 200 stupních. Holubinky pustí hodně šťávy, tu nevyléváme, snažíme se servírovat i se skvělou šťávičkou, která zůstala v kloboučcích.…

  • Kadlíkovy smažené holubinky s novýma brambůrkama

    půl tašky holubinek nazelenalých sůl česnek hladká mouka vajíčko strouhanka kilo čerstvě nakopaných brambor /nejlíp velikosti vlašského ořechu/ masový vývar malý oříšek sádla /nejvíc voní kachní/ sůl, pepř, kmín cibule nebo pórek

    V pondělí cestou z práce mi kolo úplně samo odbočilo na lesní cestu... I když byl les hodně vyschlý, na mých oblíbených místečkách jsem půl tašky holubinek nazelenalých našel. Rostou už léta přesně na stejných místech, takže nemusím běhat po lese, jdu najisto. Obrovská výhoda těchto vynikajících a nedoceněných hub!!! Po příjezdu domů jsem houby dočistil, na řízky používám u větších kousků celý klo…

  • Steaky z Holubinek s česnekem.

    Holubinky, různé druhy Česnek Sůl Olej Kmín

    Holubinky očistím, odkrojím třeň, ten se využije jinak, neloupu je. Rozmíchám do oleje prolisovaný česnek, množství podle chuti, vetřu do lupenů, osolím, lehce pokmínuji a položím na plech lupenama nahoru a šup s tím do trouby. Při 180 ° C asi 15 minut, nastavit gril a je hotovo, je to rychlovka a moc velká mňamka k pivku. Tak přeji dobrou chuť.…

  • Holubinková směs se sýrem na topinkách.

    Trochu tvrdší chléb nakrájený na plátky Holubinky asi 1 kg 2 cibule sádlo tak 3 velké lžíce česnek 6 stroužků 2 malé feferonky 3-4 rajčata pepř sůl kmín 150 g strouhaného sýra (podle chuti - Eidam, Niva, Parmezán apod.) okurka kapie

    Nejprve si na sádle osmažím topinky, osolím je a potřu lehce česnekem. Na pánev dám rozpálit sádlo, přidám nakrájenou cibuli na kostičky a osmažím dozlatova, pak přidám pokrájené holubinky na malé kousky, osolím opepřím a okmínuji a smažím až se vypaří všechna voda a houby zezlátnou. Mezitím si spařím 2 rajčata a oloupu je a pokrájím na malé kousíčky, které pak přidám na pánev k houbám, dále přidá…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace