Téměř každý rok bývá v tomto ohledu docela netypický a jiný. Je tedy těžké přiklonit se k nějaké globální variantě. Pokud vůbec nějaká existuje? Určitě je to však vděčné mediální téma. Co je jisté, tak nevlídné počasí a především časný nástup mrazů pokazí radost nejednomu houbaři. Co s houbami, které přešel mráz?
Sbírat či nesbírat?
Známý hlinecký mykolog Jiří Laštůvka má na to jasný názor: “Houby přešlé mrazem jsou už nejedlé. Zejména hřibovité houby nesmí zmrznout a pak rozmrznout. Zmrznutí způsobuje vnik ledových krystalů do buněk, mohou ji tak roztrhat a usmrtit. Na rozkladných procesech se pak přiživí bakterie a plísně, což bychom rozhodně jíst nechtěli."
Mykolog však obratem uklidňuje. „Toxické látky v rozmrzlé houbě nejsou tak jedovaté, aby mohly člověka zabít. Mohou mu však způsobit žaludeční potíže, průjmy a zvracení."
Jak poznat houbu poškozenou mrazem?
Rozmrzlou houbu lze poznat na první pohled. Podle Jiřího Laštůvky je vodnatá a rozpadá se. Někdy to lze poznat až po rozkrojení. Mění se i chuť houby a také její vůně.
Zmrazené houby jsou také škodlivé?
Jak je to s houbami uskladněnými v mrazáku?
V tomto případě můžete být klidní, otrava toxiny Vám nehrozí. „Když použijeme rozmražené houby z mrazáku, tak je ihned zpracujeme. Nestihnou se tak v nich vytvořit škodlivé látky. V přírodě ale nevíme, jak dlouho už tam houba rozmrzá. A čím déle se to děje, tím více škodlivých látek bude obsahovat," vysvětluje Jirka Laštůvka.
Příchod mrazů a zimy pro houbaře neznamená konec sezony. Objevují se zimní druhy hub, které rostou, jen když se teplota pohybuje okolo dvou stupňů pod nulou.
Houby, kterým zima a mráz nevadí
Mezi nejhojnější druhy zimních jedlých hub patří třeba léčivá hlíva ústřičná, která roste na kmenech a pařezech listnatých stromů, nebo penízovka sametonohá.
K tomu snad jen: „Kdo hledá, ten vždy houby najde, třeba v mrazáku“