Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Houby a mráz

Houby a mráz

Podzimní houbaření a vycházky do přírody mají své magické kouzlo. Lesy hrají všemi barvami a pokud se povede „babí léto“, tak dokáže připravit nezapomenutelné scenérie. Jsou však roky, kdy člověk jen těžko věří tomu, že se děje něco jako globální oteplování. Snad další doba ledová.

Téměř každý rok bývá v tomto ohledu docela netypický a jiný. Je tedy těžké přiklonit se k nějaké globální variantě. Pokud vůbec nějaká existuje? Určitě je to však vděčné mediální téma. Co je jisté, tak nevlídné počasí a především časný nástup mrazů pokazí radost nejednomu houbaři. Co s houbami, které přešel mráz?

Sbírat či nesbírat?

Známý hlinecký mykolog Jiří Laštůvka má na to jasný názor: “Houby přešlé mrazem jsou už nejedlé. Zejména hřibovité houby nesmí zmrznout a pak rozmrznout. Zmrznutí způsobuje vnik ledových krystalů do buněk, mohou ji tak roztrhat a usmrtit. Na rozkladných procesech se pak přiživí bakterie a plísně, což bychom rozhodně jíst nechtěli."

Mykolog však obratem uklidňuje. „Toxické látky v rozmrzlé houbě nejsou tak jedovaté, aby mohly člověka zabít. Mohou mu však způsobit žaludeční potíže, průjmy a zvracení."

Jak poznat houbu poškozenou mrazem?

Rozmrzlou houbu lze poznat na první pohled. Podle Jiřího Laštůvky je vodnatá a rozpadá se. Někdy to lze poznat až po rozkrojení. Mění se i chuť houby a také její vůně.

Zmrazené houby jsou také škodlivé?

Jak je to s houbami uskladněnými v mrazáku?
V tomto případě můžete být klidní, otrava toxiny Vám nehrozí. „Když použijeme rozmražené houby z mrazáku, tak je ihned zpracujeme. Nestihnou se tak v nich vytvořit škodlivé látky. V přírodě ale nevíme, jak dlouho už tam houba rozmrzá. A čím déle se to děje, tím více škodlivých látek bude obsahovat," vysvětluje Jirka Laštůvka.

Příchod mrazů a zimy pro houbaře neznamená konec sezony. Objevují se zimní druhy hub, které rostou, jen když se teplota pohybuje okolo dvou stupňů pod nulou.

Houby, kterým zima a mráz nevadí

Mezi nejhojnější druhy zimních jedlých hub patří třeba léčivá hlíva ústřičná, která roste na kmenech a pařezech listnatých stromů, nebo penízovka sametonohá.

K tomu snad jen: „Kdo hledá, ten vždy houby najde, třeba v mrazáku“

Diskuse

  • čirůvky dvoubarvé rostou.sbíráme je i přimrzlé ,nevadí

    kolajan9gmail.com 20.11.2015 20:08

    na loukách v zelených kruzích

    odpovědět
  • Přidat komentář k článku

eshop_nahoubach_872x1082_872

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace