Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes)

doba výskytu: leden, únor, březen, duben, říjen, listopad, prosinec barva klobouku: hnědá, žlutá, oranžová
ke středu hnědě tmavnoucí
místo výskytu: listnatý les, smíšený les, parky, sady, zahrady, mýtiny
v jehličnatých lesích vzácně
tvar klobouku: polokulovitý, plochý, klenutý
využití: jedlá
výtečná, sbírají se jen klobouky
okraj klobouku: rovný
tvar třeně: válcovitý
dutý
povrch klobouku: hladký, slizký, lysý
pokožka je neslupitelná
konzistence třeně a dužniny: tvrdá
třeň natolik tuhý, že se nesbírá, dužnina klobouku bělavá až krémová, neměnná
prsten: nemá
povrch třeně: plstnatý
sametový
pochva: nemá
barva třeně: hnědá, žlutá
na spodu tmavo až černohnědě plstnatý
chuť: nevýrazná
hymenofor: lupeny
husté, tlusté, zažloutlé a pak okrové
vůně: příjemná, houbová
Popis:

Penízovka sametonohá patří mezi několik málo druhů, které rostou za velmi nízkých teplot a snášejí i jejich pokles pod bod mrazu. Můžeme ji tedy nalézt prakticky po celou zimu až do jara. Trsy penízovky sametonohé rostou často na živých stromech v nedokonale zahojených ranách po uříznutých větvích. Rostou však i na odumřelých, dosud stojících anebo padlých kmenech a pařezech hlavně listnatých dřevin, zřídka na jehličnanech. Sbírají se jen kloboučky, neboť třeně jsou příliš tuhé. Někdy se jí také říká vánoční houba a houbaři si na Štědrý den chodí do lesa pro čerstvé plodnice na přípravu houbového kuby. Díky své době výskytu je prakticky nezaměnitelná.

Kuchyňské využití: Je to výborná, všestranně využitelná houba. Výborná je nakládaná v octovém nálevu.

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Omáčka z penízovek

    1 cibule 2-3 hrsti kloboučků penízovek smrkových 2 polévkové lžíce másla 2 polévkové lžíce hladké mouky koření: sůl, pepř, kmín, drcené sušené houby nebo houbový prach (recept můžeme vylepšit slaninou, vývarem nebo smetanou)

    Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na másle - do zezlátnutí. Následně přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Podlijeme vodou nebo vývarem a rozmícháme dohladka. Přidáme očištěné kloboučky penízovek smrkových, ochutíme solí, pepřem, kmínem a rozdrcenými sušenými houbami nebo houbovým prachem. Vaříme na mírném ohni s průběžným mícháním 15-20 minut. V závěru můžeme přidat smetanu. Ideáln…

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace