Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Houbaření se žebříkem? Sírovec žlutooranžový určitě stojí za to

Houbaření se žebříkem? Sírovec žlutooranžový určitě stojí za to

Houby jsou velice rozmanitá říše. Jejich plodnice můžeme nalézt na zemi, pod zemí a velice často také nad zemí. Na kmenech stromů rostou dřevokazné houby, mezi nimiž jsou i kulinářsky ceněné druhy. Už od dubna se můžete setkat s nápadnými plodnicemi Sírovce žlutooranžového, který je zamlada velice vhodný pro kuchyňskou úpravu.

Sírovec žlutooranžový je jednoletá dřevokazná houba z čeledi chorošovitých a je rozšířený po celém světě. Roste od dubna do září. U nás se hlavně vyskytuje v lužních lesích, především na listnáčích, zejména vrbách a topolech. Dalšími hostitelskými dřevinami jsou dub či akát. Můžeme ho nalézt i na ovocných stromech - hrušních, třešních a ořešácích. Na jehličnanech se vyskytuje vzácně.

Konzumují se jen mladé plodnice Sírovce žlutooranžového.

"Když zajede nůž do plodnice, lidově řečeno - jak do másla, plodnice je vhodná pro kuchyňskou úpravu. Tvrdé a starší plodnice nezměknou ani po uvaření", říká zkušený znalec hub s titulem "Král houbařů 2014" Dalibor Marounek.

Plodnice sírovce jsou zpočátku hlízovité, později polokruhovité, konzolovitě nebo vějířovitě přirostlé bokem k hostitelské dřevině. Mají paprsčitě vrásčitý ojíněný povrch. Barva je výrazně okrově žlutá, oranžová až žlutočervená, ve stáří světlejší. Rourky jsou až půl centimetru dlouhé, sírově žluté s drobnými okrouhlými póry, které někdy vylučují tekutinu. Dužnina je za mlada měkká, štavnatá a aromatická. Má příjemnou houbovou vůni a jemně nakyslou chut‘. Ve stáří je dužnina bílá, tuhá, drobivá a je cítit po svítiplynu.

"Při sběru sírovce záleží kde a na jaké dřevině ho naleznete"

Dalibor Marounek se dělí o své zkušenosti ze sběru sírovce: "Sírovec sbírám pomalu 25 let. Vyskytuje se hojně kolem Labe a Ohře na vrbách a topolech. Literatura uvádí,že nejchutnější plodnice jsou z ovocných stromů. Z vlastní zkušenosti mohu však říct, že nejchutnější plodnice jsou právě z vrb a topolů. Tyto dřeviny obsahují až 70% vody a plodnice jsou tak krásně štavnaté. Ovocné dřeviny jsou většinou tvrdé a nemají takový obsah vody. Několikrát jsem se setkal se sírovcem, který vyrostl přímo u silnice a plodnice za několik dní zmizely. Musí to být lahůdka konzumovat sírovce plné olova a jiných škodlivých látek. Z ovocných stromů sírovce jen ze sadů a parků. Nikdy od silnice! Nejhorší kvalita plodnic je z dubu a akátu, jsou tvrdé i v mládí a trupelnaté, většinou co nacházím já jsou zbarvené do oranžova a velmi tenké. Z vrb a topolů je sírovec krásně žlutý a pěkně vyrůstá taškovitě nad sebou. Trsy mívají někdy až 1m na výšku."

Jak na kuchyňskou úpravu sírovce?

Ptáme se opět Dalibora: "V kuchyni upravuji sírovec většinou jako řízky, pokrájím na centimetrové plátky a povařím v Masoxu nebo Podravce pro lepší chuť. Vařím 10 až 15 minut, sliji a nechám okapat. Pak obalím klasicky v trojobalu. Teplé řízky jsou nejlepší. Připomínají kuřecí maso. Studené to není ono."

"Vrchol úpravy sírovce v kuchyni vymyslel mykolog Aleš Vít, známý gurmán a gurmet. Sírovce nejdříve povaříme, pak nakrájíme na kostičky, podusíme na cibulce, zalijeme sladkou smetanou a přidáme lžici kari. Potom opět chvíli necháme povařit. Takto upravený sírovec lze konzumovat s knedlíkem, těstovinami, pečivem i rýží. Recept Aleše Víta - sírovec na kari opravdu stojí za to vyzkoušet," usmívá se Dalibor.

Sírovec se používá i v lidovém léčitelství, kde hraje důležitou roli při regulaci činnosti lidského organismu.

Zapálené staré plodnice sírovce ve středověku sloužily na odhánění moskytů a jiného hmyzu. Z rozdrcených suchých plodnic se v době neúrody pekl chléb.

"Záměna tohoto druhu je málo pravděpodobná, v úvahu přichází sírovec horský - roste ve vyšších polohách na smrku. Podobné jsou mladé plodnice jedlého trsnatce lupenatého - na řezu černá. Zřídka se vyskytuje nejedlá bondarcevka horská, která má klobouk v hnědých odstínech, pálí a roste ve vyšších polohách na dřevě jehličnanů," podotýká nakonec Dalibor Marounek.

Foto: D. Marounek

Diskuse

  • Prosba o určení dřevokazné houby

    radovacemail.cz 23.6.2015 20:51

    Dobrý den pane Marounek, obracím se na Vás jako na odborníka i kolegu z portálu "i60.cz". Na Foto dne je obrázek plodnice dřevokazné houby (http://www.i60.cz/obrazky/velke/dscf1109_201506152105061_201506202107099.jpg), podle mého odhadu se jedná o sírovec žlutooranžový, asi mladou plodnici. Vzpomněl jsem si na Váš Jarní fotopříběh, kde jste nafotil a popsal málo známé houby, ale nevím, jakým jiným způsobem Vás kontaktovat. Omlouvám se za obtěžování, doufám však, že nám pomůžete. Odpověď případně zveřejněte v rubrice Foto dne na i60.cz. Děkuji, Radovan Cakl.

    odpovědět
  • Přidat komentář k článku

eshop_nahoubach_872x1082_872

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace