doba výskytu: | duben, květen, červen, červenec, srpen, září | barva klobouku: | žlutá, oranžová |
---|---|---|---|
místo výskytu: | listnatý les, smíšený les, parky, sady, zahrady | tvar klobouku: |
-
vějířovitý, polokruhovitý
|
využití: |
jedlá
pouze mladé plodnice
|
okraj klobouku: |
-
bokem přirostlý
|
tvar třeně: | - | povrch klobouku: |
hladký
později svraštělý
|
konzistence třeně a dužniny: |
-
bez třeně, dužnina v mládí měkká, šťavnatá, bělavá
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | - | pochva: | nemá |
barva třeně: | - | chuť: | nevýrazná, kyselá |
hymenofor: |
rourky
sírožluté
|
vůně: | příjemná, houbová |
Popis: |
Sírovec žlutooranžový roste hojně v početných trsech patrovitě nahloučených plodnic na pařezech nebo živých či odumřelých kmenech listnatých stromů. Nejčastěji ho můžeme nalézt na vrbách, topolech a dubech spíše v teplejších oblastech. Sírovec žlutooranžový má charakteristickou, nápadně sírově žlutou až oranžovou plodnici (název má odvozen od chem. prvku "síry", ne od "sýru", který je také většinou žlutý:-)). Je jednoletý. Mladé plodnice jedlé, později jsou suché a drolí se. Kuchyňské využití: Využívají se pouze mladé, měkké a šťavnaté plodnice na řízky nebo třeba na guláš. |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
30 dkg Sírovce žlutooranžového 2 cibule 4 stroužky česneku 1 lžíce hl. mouky 1 smetana ke šlehání 33% 1 lžíce Kari koření
Mladé plodnice sírovce nakrájíme na nudličky 1x1x3 cm. Cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno a na oleji osmažíme do růžova, přidáme nakrájený sírovec. Vše osmahneme do zlatava. Přilijeme smetanu a 10 minut mícháme. Na konec rozkvrdláme ve vodě hladkou mouku a vlijeme do omáčky spolu s 1 lžící kari koření. Povaříme a můžeme podávat. Přeji Vám " dobrou chuť "…
Ingredience Sírovec žlutooranžový, ingredience na trojobal, nálev na pečenáče
Postup přípravy receptu. Sírovec žlutooranžový se povaří do měkka, po vychladnutí se obalí v trojobalu a usmaží jako řízek. (Dá se jíst i takto). Pak se zalije nálevem na pečenáč a nechá aspoň tři dny ležet. Je to vynikající a nikdo nepozná co to jí za dobrotu. Recepty na nálevy na pečenáč najdete na internetu…
15 dkg sírovce žlutooranžového 20 kuliček nového koření 20 kuliček pepře 10 bobkových listů 5 kuliček sacharinu 2 cibule na kolečka 1 dcl ocet 8% 1 dcl slunečnicový olej 0,7 litru vody sůl
Sírovec nakrájíme na tenké plátky (2-3 mm), vložíme do hodně osolené vody a krátce (10 minut) povaříme. Vodu slijeme, houbu necháme okapat. Do sklenice 0,7 litru skládáme vrstvy cibule, sírovce, koření. Nálev: svaříme 0,7 litru vody, 1 dcl octa, 5 kuliček sacharinu. Horký nálev nalijeme do sklenice, zalijeme olejem, sklenici uzavřeme a necháme týden odležet.…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!