Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus)

doba výskytu: duben, květen, červen, červenec, srpen, září barva klobouku: žlutá, oranžová
místo výskytu: listnatý les, smíšený les, parky, sady, zahrady tvar klobouku: -
vějířovitý, polokruhovitý
využití: jedlá
pouze mladé plodnice
okraj klobouku: -
bokem přirostlý
tvar třeně: - povrch klobouku: hladký
později svraštělý
konzistence třeně a dužniny: -
bez třeně, dužnina v mládí měkká, šťavnatá, bělavá
prsten: nemá
povrch třeně: - pochva: nemá
barva třeně: - chuť: nevýrazná, kyselá
hymenofor: rourky
sírožluté
vůně: příjemná, houbová
Popis:

Sírovec žlutooranžový roste hojně v početných trsech patrovitě nahloučených plodnic na pařezech nebo živých či odumřelých kmenech listnatých stromů. Nejčastěji ho můžeme nalézt na vrbách, topolech a dubech spíše v teplejších oblastech. Sírovec žlutooranžový má charakteristickou, nápadně sírově žlutou až oranžovou plodnici (název má odvozen od chem. prvku "síry", ne od "sýru", který je také většinou žlutý:-)). Je jednoletý. Mladé plodnice jedlé, později jsou suché a drolí se.

Kuchyňské využití: Využívají se pouze mladé, měkké a šťavnaté plodnice na řízky nebo třeba na guláš.

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Matjesy ze sírovce

    15 dkg sírovce žlutooranžového 20 kuliček nového koření 20 kuliček pepře 10 bobkových listů 5 kuliček sacharinu 2 cibule na kolečka 1 dcl ocet 8% 1 dcl slunečnicový olej 0,7 litru vody sůl

    Sírovec nakrájíme na tenké plátky (2-3 mm), vložíme do hodně osolené vody a krátce (10 minut) povaříme. Vodu slijeme, houbu necháme okapat. Do sklenice 0,7 litru skládáme vrstvy cibule, sírovce, koření. Nálev: svaříme 0,7 litru vody, 1 dcl octa, 5 kuliček sacharinu. Horký nálev nalijeme do sklenice, zalijeme olejem, sklenici uzavřeme a necháme týden odležet.…

  • Sírovec na kari omáčce

    30 dkg Sírovce žlutooranžového 2 cibule 4 stroužky česneku 1 lžíce hl. mouky 1 smetana ke šlehání 33% 1 lžíce Kari koření

    Mladé plodnice sírovce nakrájíme na nudličky 1x1x3 cm. Cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno a na oleji osmažíme do růžova, přidáme nakrájený sírovec. Vše osmahneme do zlatava. Přilijeme smetanu a 10 minut mícháme. Na konec rozkvrdláme ve vodě hladkou mouku a vlijeme do omáčky spolu s 1 lžící kari koření. Povaříme a můžeme podávat. Přeji Vám " dobrou chuť "…

  • Sírovec jako pečenáče

    Ingredience Sírovec žlutooranžový, ingredience na trojobal, nálev na pečenáče

    Postup přípravy receptu. Sírovec žlutooranžový se povaří do měkka, po vychladnutí se obalí v trojobalu a usmaží jako řízek. (Dá se jíst i takto). Pak se zalije nálevem na pečenáč a nechá aspoň tři dny ležet. Je to vynikající a nikdo nepozná co to jí za dobrotu. Recepty na nálevy na pečenáč najdete na internetu…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace