doba výskytu: | březen, duben, květen | barva klobouku: | hnědá, žlutá, okrová |
---|---|---|---|
místo výskytu: |
listnatý les, louky, pastviny, parky, sady, zahrady, stráně, mýtiny, paseky, jiné
skládky pilin, mulčovací kůra
|
tvar klobouku: | vejčitý |
využití: | jedlá | okraj klobouku: | podvinutý |
tvar třeně: |
nahoru ztenčující
dutý
|
povrch klobouku: | hrbolkatý, jamkatý |
konzistence třeně a dužniny: |
křehká
dutá
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | hladký | pochva: | nemá |
barva třeně: |
bílá
do krémova
|
chuť: | příjemná, nevýrazná |
hymenofor: | jiné | vůně: | příjemná, nevýrazná |
Popis: |
Smrž obecný je jarní houba. Roste někdy už i v březnu. Upřednostňuje okraje lesů a cest, listnaté lesy, louky, zahrady, parky, ale i méně tradiční houbové lokality jako jsou zavážky, sklady dříví, mulčovací kůru či hromadu popela. Smrž obecný je nejpočetnějším zástupcem rodu smržovitých v Česku. Roste prakticky v celém mírném pásu sverní polokoule i v Austrálii. Staré plodnice se nedoporučuje sbírat, protože mohou obsahovat jedovaté látky. Kuchyňské využití: Všechny smrže jsou velmi ceněné jedlé houby, hodí se k nejrůznějším úpravám v kuchyni. Dutost plodnic nabízí možnost různých plněných smržů. Smrže se dobře suší, nejlépe tak, že se podélně rozkrojí a opláchnou ve vodě, aby byla plodnice zbavena nečistot a drobného hmyzu. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
200 g uzeného bůčku, 200 g smržů nebo kačenek, 100 g jater, 1 malá cibule, majoránka, 1 rohlík nebo strouhanka, 0,5 dl mléka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, sůl, pepř
Nameleme si uzené, játra, cibuli, přidáme namočený rohlík v mléce, vajíčko, pepř, sůl, majoránku. Touto směsí plníme hlavičky smržů. Já do nádivky lehce zamíchám na větší kousky nakrájené smrže. Jsou křehké. Pokud je směs řídká, přimícháme strouhanku. Vše dáme do pekáče a zakápneme olejem. Zapečeme. Podáváme s brambory a tatarkou. Jako příloha se hodí čalamáda, raději poněkud říznější.…
6-8 smržů střední velikosti překrojených napůl máslo 1 lžíce sůl pepř čerstvě mletý petrželka
Houby vhodíme na pánev s rozpuštěným máslem, osolíme, opepříme. Mícháme. Houby pustí vodu, která se opět vypaří a ještě je trochu opečeme. Celková doba přípravy cca 15 minut. Před dokončením přidáme zelenou petrželku a ještě prohřejeme. Podáváme s chlebem.…
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!