Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Smrž obecný (Morchella esculentaa)

doba výskytu: březen, duben, květen barva klobouku: hnědá, žlutá, okrová
místo výskytu: listnatý les, louky, pastviny, parky, sady, zahrady, stráně, mýtiny, paseky, jiné
skládky pilin, mulčovací kůra
tvar klobouku: vejčitý
využití: jedlá okraj klobouku: podvinutý
tvar třeně: nahoru ztenčující
dutý
povrch klobouku: hrbolkatý, jamkatý
konzistence třeně a dužniny: křehká
dutá
prsten: nemá
povrch třeně: hladký pochva: nemá
barva třeně: bílá
do krémova
chuť: příjemná, nevýrazná
hymenofor: jiné vůně: příjemná, nevýrazná
Popis:

Smrž obecný je jarní houba. Roste někdy už i v březnu. Upřednostňuje okraje lesů a cest, listnaté lesy, louky, zahrady, parky, ale i méně tradiční houbové lokality jako jsou zavážky, sklady dříví, mulčovací kůru či hromadu popela. Smrž obecný je nejpočetnějším zástupcem rodu smržovitých v Česku. Roste prakticky v celém mírném pásu sverní polokoule i v Austrálii. Staré plodnice se nedoporučuje sbírat, protože mohou obsahovat jedovaté látky.

Kuchyňské využití: Všechny smrže jsou velmi ceněné jedlé houby, hodí se k nejrůznějším úpravám v kuchyni. Dutost plodnic nabízí možnost různých plněných smržů. Smrže se dobře suší, nejlépe tak, že se podélně rozkrojí a opláchnou ve vodě, aby byla plodnice zbavena nečistot a drobného hmyzu.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Smrže jednoduše na másle

    6-8 smržů střední velikosti překrojených napůl máslo 1 lžíce sůl pepř čerstvě mletý petrželka

    Houby vhodíme na pánev s rozpuštěným máslem, osolíme, opepříme. Mícháme. Houby pustí vodu, která se opět vypaří a ještě je trochu opečeme. Celková doba přípravy cca 15 minut. Před dokončením přidáme zelenou petrželku a ještě prohřejeme. Podáváme s chlebem.…

  • Nadívané smrže nebo kačenky

    200 g uzeného bůčku, 200 g smržů nebo kačenek, 100 g jater, 1 malá cibule, majoránka, 1 rohlík nebo strouhanka, 0,5 dl mléka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, sůl, pepř

    Nameleme si uzené, játra, cibuli, přidáme namočený rohlík v mléce, vajíčko, pepř, sůl, majoránku. Touto směsí plníme hlavičky smržů. Já do nádivky lehce zamíchám na větší kousky nakrájené smrže. Jsou křehké. Pokud je směs řídká, přimícháme strouhanku. Vše dáme do pekáče a zakápneme olejem. Zapečeme. Podáváme s brambory a tatarkou. Jako příloha se hodí čalamáda, raději poněkud říznější.…

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace