doba výskytu: | září, říjen, listopad | barva klobouku: |
šedá
na hrbolku hnědá
|
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, listnatý les, smíšený les | tvar klobouku: | polokulovitý, plochý, s hrbolkem, klenutý |
využití: |
jedlá
výborná houba
|
okraj klobouku: |
rovný
ostrý, v mládí podvinutý
|
tvar třeně: |
kyjovitý
kuželovitý
|
povrch klobouku: |
hladký
suchý
|
konzistence třeně a dužniny: |
pružná
třeň později vatovitý až dutý, dužnina bělavá až krémová, neměnná
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | hladký | pochva: | nemá |
barva třeně: |
šedá
nahoře světlejší
|
chuť: | nevýrazná |
hymenofor: |
lupeny
bílé,husté,vysoké
|
vůně: | nevýrazná |
Popis: |
Penízovka kuželovitá roste velmi hojně ve všech typech lesů ve velkých skupinách, v kruzích anebo pruzích. Je to velmi cenná houba z důvodu svého masového výskytu pozdě na podzim, kdy jiné druhy jedlých hub už nerostou. Kuchyňské využití: Je to všestranně použitelná houba v kuchyni. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
1 cibule 2-3 hrsti kloboučků penízovek smrkových 2 polévkové lžíce másla 2 polévkové lžíce hladké mouky koření: sůl, pepř, kmín, drcené sušené houby nebo houbový prach (recept můžeme vylepšit slaninou, vývarem nebo smetanou)
Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na másle - do zezlátnutí. Následně přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Podlijeme vodou nebo vývarem a rozmícháme dohladka. Přidáme očištěné kloboučky penízovek smrkových, ochutíme solí, pepřem, kmínem a rozdrcenými sušenými houbami nebo houbovým prachem. Vaříme na mírném ohni s průběžným mícháním 15-20 minut. V závěru můžeme přidat smetanu. Ideáln…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!