Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Penízovka kuželovitá (Collybia asema)

doba výskytu: září, říjen, listopad barva klobouku: šedá
na hrbolku hnědá
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les tvar klobouku: polokulovitý, plochý, s hrbolkem, klenutý
využití: jedlá
výborná houba
okraj klobouku: rovný
ostrý, v mládí podvinutý
tvar třeně: kyjovitý
kuželovitý
povrch klobouku: hladký
suchý
konzistence třeně a dužniny: pružná
třeň později vatovitý až dutý, dužnina bělavá až krémová, neměnná
prsten: nemá
povrch třeně: hladký pochva: nemá
barva třeně: šedá
nahoře světlejší
chuť: nevýrazná
hymenofor: lupeny
bílé,husté,vysoké
vůně: nevýrazná
Popis:

Penízovka kuželovitá roste velmi hojně ve všech typech lesů ve velkých skupinách, v kruzích anebo pruzích. Je to velmi cenná houba z důvodu svého masového výskytu pozdě na podzim, kdy jiné druhy jedlých hub už nerostou.

Kuchyňské využití: Je to všestranně použitelná houba v kuchyni.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Omáčka z penízovek

    1 cibule 2-3 hrsti kloboučků penízovek smrkových 2 polévkové lžíce másla 2 polévkové lžíce hladké mouky koření: sůl, pepř, kmín, drcené sušené houby nebo houbový prach (recept můžeme vylepšit slaninou, vývarem nebo smetanou)

    Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na másle - do zezlátnutí. Následně přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Podlijeme vodou nebo vývarem a rozmícháme dohladka. Přidáme očištěné kloboučky penízovek smrkových, ochutíme solí, pepřem, kmínem a rozdrcenými sušenými houbami nebo houbovým prachem. Vaříme na mírném ohni s průběžným mícháním 15-20 minut. V závěru můžeme přidat smetanu. Ideáln…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace