Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Penízovka máslová (Rhodocollybia butyracea)

doba výskytu: září, říjen, listopad barva klobouku: hnědá
místo výskytu: jehličnatý les, smíšený les tvar klobouku: polokulovitý, plochý, s hrbolkem, klenutý
využití: jedlá okraj klobouku: rovný
v mládí podvinutý
tvar třeně: kyjovitý povrch klobouku: hladký
suchý
konzistence třeně a dužniny: dutá
v mládí ptřeň plný, Dužnina bílá a neměnná
prsten: nemá
povrch třeně: -
výrazně ozdobně rýhovaný
pochva: nemá
barva třeně: bílá
naspodu červenohnědý
chuť: nevýrazná
hymenofor: lupeny
bílé,husté,vysoké
vůně: nevýrazná
Popis:

Penízovka máslová je velice blízkou příbuznou penízovky kuželovité. Hodně houbařů ji vydává za jeden druh. Liší se prakticky jen barvou, kdy penízovka máslová je tmavší, ne tak šedivá, dalo by se říct, že hezčí houbou. Je to výborná jedlá houba, ale někomu může vadit její zemitější chuť. Roste ve všech typech lesů, především borových hojně.

Kuchyňské využití: Všestranně použitelná houba. Sbírají se spíše klobouky mladších plodnic, protože ty starší bývají příliš vodnaté.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Omáčka z penízovek

    1 cibule 2-3 hrsti kloboučků penízovek smrkových 2 polévkové lžíce másla 2 polévkové lžíce hladké mouky koření: sůl, pepř, kmín, drcené sušené houby nebo houbový prach (recept můžeme vylepšit slaninou, vývarem nebo smetanou)

    Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na másle - do zezlátnutí. Následně přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Podlijeme vodou nebo vývarem a rozmícháme dohladka. Přidáme očištěné kloboučky penízovek smrkových, ochutíme solí, pepřem, kmínem a rozdrcenými sušenými houbami nebo houbovým prachem. Vaříme na mírném ohni s průběžným mícháním 15-20 minut. V závěru můžeme přidat smetanu. Ideáln…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace