doba výskytu: | září, říjen, listopad | barva klobouku: | hnědá |
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, smíšený les | tvar klobouku: | polokulovitý, plochý, s hrbolkem, klenutý |
využití: | jedlá | okraj klobouku: |
rovný
v mládí podvinutý
|
tvar třeně: | kyjovitý | povrch klobouku: |
hladký
suchý
|
konzistence třeně a dužniny: |
dutá
v mládí ptřeň plný, Dužnina bílá a neměnná
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: |
-
výrazně ozdobně rýhovaný
|
pochva: | nemá |
barva třeně: |
bílá
naspodu červenohnědý
|
chuť: | nevýrazná |
hymenofor: |
lupeny
bílé,husté,vysoké
|
vůně: | nevýrazná |
Popis: |
Penízovka máslová je velice blízkou příbuznou penízovky kuželovité. Hodně houbařů ji vydává za jeden druh. Liší se prakticky jen barvou, kdy penízovka máslová je tmavší, ne tak šedivá, dalo by se říct, že hezčí houbou. Je to výborná jedlá houba, ale někomu může vadit její zemitější chuť. Roste ve všech typech lesů, především borových hojně. Kuchyňské využití: Všestranně použitelná houba. Sbírají se spíše klobouky mladších plodnic, protože ty starší bývají příliš vodnaté. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
1 cibule 2-3 hrsti kloboučků penízovek smrkových 2 polévkové lžíce másla 2 polévkové lžíce hladké mouky koření: sůl, pepř, kmín, drcené sušené houby nebo houbový prach (recept můžeme vylepšit slaninou, vývarem nebo smetanou)
Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na másle - do zezlátnutí. Následně přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Podlijeme vodou nebo vývarem a rozmícháme dohladka. Přidáme očištěné kloboučky penízovek smrkových, ochutíme solí, pepřem, kmínem a rozdrcenými sušenými houbami nebo houbovým prachem. Vaříme na mírném ohni s průběžným mícháním 15-20 minut. V závěru můžeme přidat smetanu. Ideáln…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!