doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: |
hnědá, šedá, olivová, okrová
někdy až dočerna
|
---|---|---|---|
místo výskytu: |
listnatý les, smíšený les
pod habry, buky, duby
|
tvar klobouku: | polokulovitý, klenutý |
využití: |
jedlá
nejchutnější v mladém stavu
|
okraj klobouku: | rovný |
tvar třeně: | válcovitý, nahoru ztenčující, kyjovitý | povrch klobouku: |
hrbolkatý, jamkatý
často rozpraskaný, za vlhka slizký
|
konzistence třeně a dužniny: |
tvrdá
ve stáří dřevnatí
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: |
zrnitý
rýhovaně brázditý s černými šupinami
|
pochva: | nemá |
barva třeně: | hnědá, šedá | chuť: | příjemná |
hymenofor: |
rourky
bělavé až šedožluté, poraněním tmavnou
|
vůně: | příjemná, houbová |
Popis: |
Kozák habrový jak název napovídá roste především pod habry, ale můžeme ho nalézt i pod duby a buky. Roste spíše roztroušeně než hojně. Od kozáka březového se liší jak místem svého výskytu, tak červenající dužninou na řezu, ta nakonec úplně zfialoví až zčerná. Ke sběru se hodí spíše mladší plodnice, protože u starších jedinců má klobouk sklon k měknutí a naopak třeň k dřevnatění. Záměna s jiným druhem kozáků je častá, ale není třeba se obávat, neboť všichni patří mezi jedlé a chutné houby. Kuchyňské použití: Všestranně využitelný, především však mladé plodnice. Není třeba se také obávat černání dužniny při tepelné úpravě, což nemá na chuť žádný vliv.
|
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
15-20 hřibovitých pevných a zdravých hub velkých tak 10-15 cm anglická slanina smetana ke šlehání grilovací koření či směs bylinek máslo, olej
Houby řádně očistíme, podélně překrojíme na poloviny či čtvrtiny - dle velikosti hub. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Na másle nebo oleji si přímo v pekáčku opeču anglickou slaninu, přidám houby, posypu grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší. Vše zalijeme smetanou a dáme do rozpálené trouby na třičtvrt…
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
2 kg hub 0,5 kg vepřové plece 2 kelímky sladké smetany na vaření Cibule Grilovací koření Sůl Pepř
Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme na cca 1 cm pokrajene maso, osolíme, opepříme. Maso krátce osmahneme. Do zapekacího pekáče vložíme nahrubo nakrájené čerstvé houby, přidáme osmažené maso a okořeníme grilovací kořením. Vše řádně promíchame a zalejeme smetanou. Pekáč zakryjeme víkem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečené cca 2 hodiny, pak víko sejmeme a dopekame dalších 20 minut. Jako …
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!