Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Kozák habrový (Boletus carpini)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: hnědá, šedá, olivová, okrová
někdy až dočerna
místo výskytu: listnatý les, smíšený les
pod habry, buky, duby
tvar klobouku: polokulovitý, klenutý
využití: jedlá
nejchutnější v mladém stavu
okraj klobouku: rovný
tvar třeně: válcovitý, nahoru ztenčující, kyjovitý povrch klobouku: hrbolkatý, jamkatý
často rozpraskaný, za vlhka slizký
konzistence třeně a dužniny: tvrdá
ve stáří dřevnatí
prsten: nemá
povrch třeně: zrnitý
rýhovaně brázditý s černými šupinami
pochva: nemá
barva třeně: hnědá, šedá chuť: příjemná
hymenofor: rourky
bělavé až šedožluté, poraněním tmavnou
vůně: příjemná, houbová
Popis:

Kozák habrový jak název napovídá roste především pod habry, ale můžeme ho nalézt i pod duby a buky. Roste spíše roztroušeně než hojně. Od kozáka březového se liší jak místem svého výskytu, tak červenající dužninou na řezu, ta nakonec úplně zfialoví až zčerná. Ke sběru se hodí spíše mladší plodnice, protože u starších jedinců má klobouk sklon k měknutí a naopak třeň k dřevnatění. Záměna s jiným druhem kozáků je častá, ale není třeba se obávat, neboť všichni patří mezi jedlé a chutné houby.

Kuchyňské použití: Všestranně využitelný, především však mladé plodnice. Není třeba se také obávat černání dužniny při tepelné úpravě, což nemá na chuť žádný vliv.

 

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Houbový vypečený pekáček

    15-20 hřibovitých pevných a zdravých hub velkých tak 10-15 cm anglická slanina smetana ke šlehání grilovací koření či směs bylinek máslo, olej

    Houby řádně očistíme, podélně překrojíme na poloviny či čtvrtiny - dle velikosti hub. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Na másle nebo oleji si přímo v pekáčku opeču anglickou slaninu, přidám houby, posypu grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší. Vše zalijeme smetanou a dáme do rozpálené trouby na třičtvrt…

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

  • houbový pekáč

    2 kg hub 0,5 kg vepřové plece 2 kelímky sladké smetany na vaření Cibule Grilovací koření Sůl Pepř

    Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme na cca 1 cm pokrajene maso, osolíme, opepříme. Maso krátce osmahneme. Do zapekacího pekáče vložíme nahrubo nakrájené čerstvé houby, přidáme osmažené maso a okořeníme grilovací kořením. Vše řádně promíchame a zalejeme smetanou. Pekáč zakryjeme víkem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečené cca 2 hodiny, pak víko sejmeme a dopekame dalších 20 minut. Jako …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace