Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Kozák bílý (Leccinum holopus)

doba výskytu: červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: bílá
v dospělosti lehce šedozelený
místo výskytu: listnatý les, smíšený les, stráně, rašeliniště
ohrožený druh
tvar klobouku: polokulovitý, vypouklý
využití: jedlá okraj klobouku: rovný
tvar třeně: válcovitý, kyjovitý povrch klobouku: hladký, plstnatý
pomačkáním žloutne
konzistence třeně a dužniny: tvrdá
později dřevnatějící
prsten: nemá
povrch třeně: zrnitý
pokrytý nazelenalými šupinkami
pochva: nemá
barva třeně: bílá
po poranění zelenající
chuť: nevýrazná, kyselá
hymenofor: rourky
v dospělosti až šedozelené a dolů vyklenuté
vůně: nevýrazná
Popis:

Kozák bílý byl dříve považován za albína kozáka březového. Jeho výskyt je vázán na břízu a jeho naleziště jsou hlášena i v rašeliništích a horských lesích. Roste vzácně a patří mezi ohrožené druhy, z toho důvodu se ani nedoporučuje sbírat.

Kuchyňské použití: Všestranně využitelný, především však mladé plodnice.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • houbový pekáč

    2 kg hub 0,5 kg vepřové plece 2 kelímky sladké smetany na vaření Cibule Grilovací koření Sůl Pepř

    Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme na cca 1 cm pokrajene maso, osolíme, opepříme. Maso krátce osmahneme. Do zapekacího pekáče vložíme nahrubo nakrájené čerstvé houby, přidáme osmažené maso a okořeníme grilovací kořením. Vše řádně promíchame a zalejeme smetanou. Pekáč zakryjeme víkem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečené cca 2 hodiny, pak víko sejmeme a dopekame dalších 20 minut. Jako …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace