doba výskytu: | červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: |
bílá
v dospělosti lehce šedozelený
|
---|---|---|---|
místo výskytu: |
listnatý les, smíšený les, stráně, rašeliniště
ohrožený druh
|
tvar klobouku: | polokulovitý, vypouklý |
využití: | jedlá | okraj klobouku: | rovný |
tvar třeně: | válcovitý, kyjovitý | povrch klobouku: |
hladký, plstnatý
pomačkáním žloutne
|
konzistence třeně a dužniny: |
tvrdá
později dřevnatějící
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: |
zrnitý
pokrytý nazelenalými šupinkami
|
pochva: | nemá |
barva třeně: |
bílá
po poranění zelenající
|
chuť: | nevýrazná, kyselá |
hymenofor: |
rourky
v dospělosti až šedozelené a dolů vyklenuté
|
vůně: | nevýrazná |
Popis: |
Kozák bílý byl dříve považován za albína kozáka březového. Jeho výskyt je vázán na břízu a jeho naleziště jsou hlášena i v rašeliništích a horských lesích. Roste vzácně a patří mezi ohrožené druhy, z toho důvodu se ani nedoporučuje sbírat. Kuchyňské použití: Všestranně využitelný, především však mladé plodnice. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
2 kg hub 0,5 kg vepřové plece 2 kelímky sladké smetany na vaření Cibule Grilovací koření Sůl Pepř
Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme na cca 1 cm pokrajene maso, osolíme, opepříme. Maso krátce osmahneme. Do zapekacího pekáče vložíme nahrubo nakrájené čerstvé houby, přidáme osmažené maso a okořeníme grilovací kořením. Vše řádně promíchame a zalejeme smetanou. Pekáč zakryjeme víkem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečené cca 2 hodiny, pak víko sejmeme a dopekame dalších 20 minut. Jako …
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!