doba výskytu: | červenec, srpen, září, říjen, listopad | barva klobouku: | hnědá, šedá |
---|---|---|---|
místo výskytu: | listnatý les, smíšený les, parky | tvar klobouku: | polokulovitý, klenutý |
využití: |
jedlá
nejchutnější jsou mladé plodnice
|
okraj klobouku: | rovný |
tvar třeně: | válcovitý, nahoru ztenčující, kyjovitý | povrch klobouku: |
plstnatý
za vlhka slizký
|
konzistence třeně a dužniny: |
tvrdá
později až dřevnatá
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: |
zrnitý
až šupinkatý
|
pochva: | nemá |
barva třeně: | bílá, šedá | chuť: | příjemná, nevýrazná |
hymenofor: |
rourky
bělavé a později šedohnědé
|
vůně: | příjemná, nevýrazná |
Popis: |
Kozák březový jak už název napovídá roste hojně pod břízami, kde ho můžeme nalézt např. společně s křemenáčem březovým. Kozáky obecně patří mezi velmi vyhledávané houby. Ke sběru se hodí spíše mladší plodnice, protože u starších jedinců má klobouk sklon k měknutí a naopak třeň k dřevnatění. Záměna s jiným druhem kozáků je častá, ale není třeba se obávat, neboť všichni patří mezi jedlé a chutné houby. Kuchyňské použití: Všestranně využitelný, především však mladé plodnice. Není třeba se také obávat černání dužniny při tepelné úpravě, což nemá na chuť žádný vliv.
|
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
mléko hladká mouka kypř.prášek do pečiva 2 vejce sůl, pepř, česnek , majoránka na plátky nakrájené syrové houby, nejlépe směs
Všechny ingredience smícháme a pomalu smažíme na oleji…
několik pevných a velkých hřibů sůl kmín pepř strouhanka 2-3 vejce mouka sádlo dobře vychlazené pivo
Hřiby si pečlivě očistíme o podélně nakrájíme na plátky tlusté asi 1-2 cm. Nachystáme si tři talíře, do jednoho nasypeme hladkou mouku, do druhého rozkvedláme 2 vejce a do třetího dáme strouhanku smíchanou s kmínem a paprikou. Každý plátek osolíme, obalíme v mouce, potom ve vejci a nakonec ve strouhance a skládáme na talíř. V pánvi si rozpálíme voňavé sádlo a obalené houby na něm dozlatova opečeme…
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
2 kg hub 0,5 kg vepřové plece 2 kelímky sladké smetany na vaření Cibule Grilovací koření Sůl Pepř
Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme na cca 1 cm pokrajene maso, osolíme, opepříme. Maso krátce osmahneme. Do zapekacího pekáče vložíme nahrubo nakrájené čerstvé houby, přidáme osmažené maso a okořeníme grilovací kořením. Vše řádně promíchame a zalejeme smetanou. Pekáč zakryjeme víkem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečené cca 2 hodiny, pak víko sejmeme a dopekame dalších 20 minut. Jako …
2 -3 hrsti pevných, zdravých hub 1 klobása (jehněčí či dle možností) kmín sůl pepř sádlo
Hřiby či jiné houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, asi půl centimentru. Rozpálíme na pánvi lžíci sádla, přisypeme půl lžičky celého kmínu, přidáme nakrájenou klobásku na půlkolečka a houby a společně zprudka opékáme do zlatohněda. Po opečení houby posolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.…
15-20 hřibovitých pevných a zdravých hub velkých tak 10-15 cm anglická slanina smetana ke šlehání grilovací koření či směs bylinek máslo, olej
Houby řádně očistíme, podélně překrojíme na poloviny či čtvrtiny - dle velikosti hub. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Na másle nebo oleji si přímo v pekáčku opeču anglickou slaninu, přidám houby, posypu grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší. Vše zalijeme smetanou a dáme do rozpálené trouby na třičtvrt…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!