Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Klouzek kravský (Boletus bovinus)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad barva klobouku: hnědá, žlutá, oranžová, okrová
místo výskytu: jehličnatý les, smíšený les, parky, rašeliniště, kosodřevina tvar klobouku: prohloubený, plochý, klenutý
využití: jedlá okraj klobouku: rovný
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: slizký
konzistence třeně a dužniny: měkká
dužnina bledě okrová, na řezu slabě modrá
prsten: nemá
povrch třeně: hladký
krátký
pochva: nemá
barva třeně: hnědá, žlutá, oranžová, okrová
barvy klobouku
chuť: nevýrazná
hymenofor: rourky
žluté, později olivově hnědé
vůně: ovocná
Popis:

Klouzek kravský roste hojně obzvláště v nížinách na písčitých půdách pod borovicemi. Pro svoji měkkou konzistenci se sbírá velice málo. Mladé plodnice jsou však velice vhodné pro nakládání do octa. Starší plodnice se hodí spíše do houbových směsí.

Kuchyňské použití: Především mladé klouzky jsou vhodné k nakládání do octa. Starší plodnice do směsí k všestrannému kuchyňskému využití.

Zajímavost: Někteří autoři označují klouzek kravský jako nepříliš chutný.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Klouzkový trhanec

    200 g klouzků, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 0,5 l mléka, trošku prášku do pečiva, máslo, sůl, mletý koriandr, drcený kmín, pepř, majoránka, sušený česnek (lze i čerstvý – 1 malý stroužek)

    Očištěné klouzky nakrájíme na kousky a dáme na rozpuštěné máslo dusit. Okořeníme dle chuti – ale pozor, abychom nepřehlušili chuť hub. V mléce rozšeháme žloutky a přidáme mouku s práškem do pečiva, houby. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme do směsi – případně dokořeníme. Na pánvi na rozpálený tuk vlijeme část hmoty a rozetřeme do tenké placky (jako svítek). Po chvilce pečení (zkontrolujeme nadzvednu…

Diskuse

  • Scully 18/02/2015 21:11

    Rostou u nás velmi hojně, a do houbových směsí v octě jsou poměrně efektní, protože varem naberou až temně fialovou barvu.

    odpovědět
  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace