doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad | barva klobouku: | hnědá, žlutá, oranžová, okrová |
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, smíšený les, parky, rašeliniště, kosodřevina | tvar klobouku: | prohloubený, plochý, klenutý |
využití: | jedlá | okraj klobouku: | rovný |
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: | slizký |
konzistence třeně a dužniny: |
měkká
dužnina bledě okrová, na řezu slabě modrá
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: |
hladký
krátký
|
pochva: | nemá |
barva třeně: |
hnědá, žlutá, oranžová, okrová
barvy klobouku
|
chuť: | nevýrazná |
hymenofor: |
rourky
žluté, později olivově hnědé
|
vůně: | ovocná |
Popis: |
Klouzek kravský roste hojně obzvláště v nížinách na písčitých půdách pod borovicemi. Pro svoji měkkou konzistenci se sbírá velice málo. Mladé plodnice jsou však velice vhodné pro nakládání do octa. Starší plodnice se hodí spíše do houbových směsí. Kuchyňské použití: Především mladé klouzky jsou vhodné k nakládání do octa. Starší plodnice do směsí k všestrannému kuchyňskému využití. Zajímavost: Někteří autoři označují klouzek kravský jako nepříliš chutný. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
200 g klouzků, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 0,5 l mléka, trošku prášku do pečiva, máslo, sůl, mletý koriandr, drcený kmín, pepř, majoránka, sušený česnek (lze i čerstvý – 1 malý stroužek)
Očištěné klouzky nakrájíme na kousky a dáme na rozpuštěné máslo dusit. Okořeníme dle chuti – ale pozor, abychom nepřehlušili chuť hub. V mléce rozšeháme žloutky a přidáme mouku s práškem do pečiva, houby. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme do směsi – případně dokořeníme. Na pánvi na rozpálený tuk vlijeme část hmoty a rozetřeme do tenké placky (jako svítek). Po chvilce pečení (zkontrolujeme nadzvednu…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!