doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad | barva klobouku: | hnědá, žlutá |
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, smíšený les, kosodřevina | tvar klobouku: | polokulovitý, plochý |
využití: |
jedlá
výtečná houba
|
okraj klobouku: | rovný |
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: |
slizký
za sucha lesklý
|
konzistence třeně a dužniny: |
měkká
máslová, na řezu neměnná
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: |
hladký
v horní části jemně zrnitý
|
pochva: | nemá |
barva třeně: | žlutá | chuť: | příjemná, nevýrazná |
hymenofor: |
rourky
žluté, později hnědožluté
|
vůně: | příjemná, nevýrazná |
Popis: |
Klouzek zrnitý (lidově také jako "podmáselník") roste hojně především v jehličnatých a smíšených lesích výhradně pod borovicemi. Od klouzku obecného se liší především tím, že nemá závoj a tedy ani pak prsten na třeni. Nápadným znakem u mladých plodnic jsou kapky mléčně zabarvené tekutiny vylučované póry rourek. Ty pak ulpívají na povrchu třeně, zasycháním hnědnou a mění se v zrnka (odtud pochází i jméno "zrnitý"). Starší plodnice trpí často červivostí. Kuchyňské využití: Jedná se o výtečnou houbu, která se hodí ke všem kuchyňským úpravám. Doporučuje se loupat pokožka klobouku. Zajímavost: Jeho výskyt byl zaznamenán v kosodřevině v Alpách až do výše 2250 m.n.m. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
200 g klouzků, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 0,5 l mléka, trošku prášku do pečiva, máslo, sůl, mletý koriandr, drcený kmín, pepř, majoránka, sušený česnek (lze i čerstvý – 1 malý stroužek)
Očištěné klouzky nakrájíme na kousky a dáme na rozpuštěné máslo dusit. Okořeníme dle chuti – ale pozor, abychom nepřehlušili chuť hub. V mléce rozšeháme žloutky a přidáme mouku s práškem do pečiva, houby. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme do směsi – případně dokořeníme. Na pánvi na rozpálený tuk vlijeme část hmoty a rozetřeme do tenké placky (jako svítek). Po chvilce pečení (zkontrolujeme nadzvednu…
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!