Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Klouzek zrnitý (Boletus granulatus)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad barva klobouku: hnědá, žlutá
místo výskytu: jehličnatý les, smíšený les, kosodřevina tvar klobouku: polokulovitý, plochý
využití: jedlá
výtečná houba
okraj klobouku: rovný
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: slizký
za sucha lesklý
konzistence třeně a dužniny: měkká
máslová, na řezu neměnná
prsten: nemá
povrch třeně: hladký
v horní části jemně zrnitý
pochva: nemá
barva třeně: žlutá chuť: příjemná, nevýrazná
hymenofor: rourky
žluté, později hnědožluté
vůně: příjemná, nevýrazná
Popis:

Klouzek zrnitý (lidově také jako "podmáselník") roste hojně především v jehličnatých a smíšených lesích výhradně pod borovicemi. Od klouzku obecného se liší především tím, že nemá závoj a tedy ani pak prsten na třeni. Nápadným znakem u mladých plodnic jsou kapky mléčně zabarvené tekutiny vylučované póry rourek. Ty pak ulpívají na povrchu třeně, zasycháním hnědnou a mění se v zrnka (odtud pochází i jméno "zrnitý"). Starší plodnice trpí často červivostí.

Kuchyňské využití: Jedná se o výtečnou houbu, která se hodí ke všem kuchyňským úpravám. Doporučuje se loupat pokožka klobouku.

Zajímavost: Jeho výskyt byl zaznamenán v kosodřevině v Alpách až do výše 2250 m.n.m.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Klouzkový trhanec

    200 g klouzků, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 0,5 l mléka, trošku prášku do pečiva, máslo, sůl, mletý koriandr, drcený kmín, pepř, majoránka, sušený česnek (lze i čerstvý – 1 malý stroužek)

    Očištěné klouzky nakrájíme na kousky a dáme na rozpuštěné máslo dusit. Okořeníme dle chuti – ale pozor, abychom nepřehlušili chuť hub. V mléce rozšeháme žloutky a přidáme mouku s práškem do pečiva, houby. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme do směsi – případně dokořeníme. Na pánvi na rozpálený tuk vlijeme část hmoty a rozetřeme do tenké placky (jako svítek). Po chvilce pečení (zkontrolujeme nadzvednu…

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace