doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad | barva klobouku: | hnědá, žlutá |
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, parky, zahrady, mýtiny, rašeliniště, kosodřevina | tvar klobouku: | polokulovitý, klenutý |
využití: |
jedlá
velmi chutná
|
okraj klobouku: | - |
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: |
slizký
za sucha lesklý
|
konzistence třeně a dužniny: |
měkká
máslová, na řezu neměnná
|
prsten: |
má
černofialový nebo černohnědý
|
povrch třeně: | zrnitý | pochva: | nemá |
barva třeně: | hnědá, žlutá | chuť: | příjemná, ovocná |
hymenofor: |
rourky
žluté později dohněda
|
vůně: | příjemná, ovocná |
Popis: |
Klouzek obecný roste roztroušeně a jen místy hojně výhradně pod borovicemi. Můžeme ho najít na travnatých lesních cestách, v kosodřevině, ale i v parcích a zahradách. Za vlhka bývá slizký, za sucha lesklý. Pokožka klobouku je dokonale slupitelná. V mládí jsou rourky kryté bílým závojem, po kterých zůstává na třeni prsten. Kuchyňské využití: Klouzek obecný je výtečná a všestranně kuchyňsky použitelná houba. U starších plodnic se doporučuje sloupnout klobouk. Zajímavost: Klouzek obecný může u některých lidí vyvolat projevy podobné alergické reakci. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
2 -3 hrsti pevných, zdravých hub 1 klobása (jehněčí či dle možností) kmín sůl pepř sádlo
Hřiby či jiné houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, asi půl centimentru. Rozpálíme na pánvi lžíci sádla, přisypeme půl lžičky celého kmínu, přidáme nakrájenou klobásku na půlkolečka a houby a společně zprudka opékáme do zlatohněda. Po opečení houby posolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.…
2 kg hub 0,5 kg vepřové plece 2 kelímky sladké smetany na vaření Cibule Grilovací koření Sůl Pepř
Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme na cca 1 cm pokrajene maso, osolíme, opepříme. Maso krátce osmahneme. Do zapekacího pekáče vložíme nahrubo nakrájené čerstvé houby, přidáme osmažené maso a okořeníme grilovací kořením. Vše řádně promíchame a zalejeme smetanou. Pekáč zakryjeme víkem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečené cca 2 hodiny, pak víko sejmeme a dopekame dalších 20 minut. Jako …
200 g klouzků, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 0,5 l mléka, trošku prášku do pečiva, máslo, sůl, mletý koriandr, drcený kmín, pepř, majoránka, sušený česnek (lze i čerstvý – 1 malý stroužek)
Očištěné klouzky nakrájíme na kousky a dáme na rozpuštěné máslo dusit. Okořeníme dle chuti – ale pozor, abychom nepřehlušili chuť hub. V mléce rozšeháme žloutky a přidáme mouku s práškem do pečiva, houby. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme do směsi – případně dokořeníme. Na pánvi na rozpálený tuk vlijeme část hmoty a rozetřeme do tenké placky (jako svítek). Po chvilce pečení (zkontrolujeme nadzvednu…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!
Houbaři se dělí na 2 skupiny. První skupina klouzky loupe (odstraňuje slizkou pokožku klobouku) s odůvodněním, že je hůře stravitelná a hnusně slizká - druhá skupina houbařů klouzky loupat odmítá, protože: "Klouzek je proto klouzkem, aby v hubě klouzal." :)