Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Klouzek obecný (Suillus luteus)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad barva klobouku: hnědá, žlutá
místo výskytu: jehličnatý les, parky, zahrady, mýtiny, rašeliniště, kosodřevina tvar klobouku: polokulovitý, klenutý
využití: jedlá
velmi chutná
okraj klobouku: -
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: slizký
za sucha lesklý
konzistence třeně a dužniny: měkká
máslová, na řezu neměnná
prsten:
černofialový nebo černohnědý
povrch třeně: zrnitý pochva: nemá
barva třeně: hnědá, žlutá chuť: příjemná, ovocná
hymenofor: rourky
žluté později dohněda
vůně: příjemná, ovocná
Popis:

Klouzek obecný roste roztroušeně a jen místy hojně výhradně pod borovicemi. Můžeme ho najít na travnatých lesních cestách, v kosodřevině, ale i v parcích a zahradách. Za vlhka bývá slizký, za sucha lesklý. Pokožka klobouku je dokonale slupitelná. V mládí jsou rourky kryté bílým závojem, po kterých zůstává na třeni prsten.

Kuchyňské využití: Klouzek obecný je výtečná a všestranně kuchyňsky použitelná houba. U starších plodnic se doporučuje sloupnout  klobouk.

Zajímavost: Klouzek obecný může u některých lidí vyvolat projevy podobné alergické reakci.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • lahodné opečené houby na sádle s jehněčí klobáskou

    2 -3 hrsti pevných, zdravých hub 1 klobása (jehněčí či dle možností) kmín sůl pepř sádlo

    Hřiby či jiné houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, asi půl centimentru. Rozpálíme na pánvi lžíci sádla, přisypeme půl lžičky celého kmínu, přidáme nakrájenou klobásku na půlkolečka a houby a společně zprudka opékáme do zlatohněda. Po opečení houby posolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.…

  • Klouzkový trhanec

    200 g klouzků, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 0,5 l mléka, trošku prášku do pečiva, máslo, sůl, mletý koriandr, drcený kmín, pepř, majoránka, sušený česnek (lze i čerstvý – 1 malý stroužek)

    Očištěné klouzky nakrájíme na kousky a dáme na rozpuštěné máslo dusit. Okořeníme dle chuti – ale pozor, abychom nepřehlušili chuť hub. V mléce rozšeháme žloutky a přidáme mouku s práškem do pečiva, houby. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme do směsi – případně dokořeníme. Na pánvi na rozpálený tuk vlijeme část hmoty a rozetřeme do tenké placky (jako svítek). Po chvilce pečení (zkontrolujeme nadzvednu…

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

  • houbový pekáč

    2 kg hub 0,5 kg vepřové plece 2 kelímky sladké smetany na vaření Cibule Grilovací koření Sůl Pepř

    Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme na cca 1 cm pokrajene maso, osolíme, opepříme. Maso krátce osmahneme. Do zapekacího pekáče vložíme nahrubo nakrájené čerstvé houby, přidáme osmažené maso a okořeníme grilovací kořením. Vše řádně promíchame a zalejeme smetanou. Pekáč zakryjeme víkem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečené cca 2 hodiny, pak víko sejmeme a dopekame dalších 20 minut. Jako …

Diskuse

  • Loupat či neloupat

    houKAČKA 08/10/2015 16:42

    Houbaři se dělí na 2 skupiny. První skupina klouzky loupe (odstraňuje slizkou pokožku klobouku) s odůvodněním, že je hůře stravitelná a hnusně slizká - druhá skupina houbařů klouzky loupat odmítá, protože: "Klouzek je proto klouzkem, aby v hubě klouzal." :)

    odpovědět
  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace