Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Klouzek sličný (Boletus grevillei)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad barva klobouku: žlutá, oranžová
citronová
místo výskytu: jehličnatý les, smíšený les, mýtiny tvar klobouku: polokulovitý, plochý, s hrbolkem
využití: jedlá
výtečná houba
okraj klobouku: -
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: slizký
konzistence třeně a dužniny: měkká
na řezu slabě růžoví
prsten:
povrch třeně: hladký pochva: nemá
barva třeně: žlutá, oranžová chuť: příjemná
hymenofor: rourky
žluté
vůně: příjemná, houbová
Popis:

Klouzek sličný (někdy také označován jako Klouzek modřínový) je velmi oblíbenou a výtečnou houbou. Roste hojně v lesích všech typů výhradně pod modříny. K. sličný má výraznou žlutou až naoranžovělou barvu klobouku i třeně. V mládí je klobouk krytý závojem, po kterém zůstává na třeni prsten. Při sběru se doporučuje ihned sloupnout pokožku klobouku, protože je tak slizký, že na něm ulpívají veškeré nečistoty. Je tak charakteristickou houbou, že je prakticky nezaměnitelný. 

Kuchyńské použití: Mladé plodnice se velice hodí k nakládání do octa, ale výborný je také do omáček a polévek.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Penne s rajčaty a klouzky

    400g klouzků 1/2 kg rajčat 1 cibule 3 lžíce másla 3-6 lístků šalvěje sůl pepř 400g těstoviny penne nastrouhaný parmazán

    Houby důkladně očistíme a nakrájíme na větší kousky. Rajčata spaříme, zbavíme slupek a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme polovinu másla a na něm necháme zesklovatět cibulku, přidáme houby a asi 3 min dusíme. Šalvěj nasekáme nadrobno a spolu s kousky rajčat přidáme k houbám, osolíme a opepříme. Mezitím si uvaříme na skus těstoviny a horké smícháme se zbytk…

  • Vepřový steak s teplým houbovým salátem

    vepřová kotleta bez kosti (tloušťka cca 3 cm plátek) sůl, kmín, pepř, bylinky (šalvěj, petržel, tymián, bazalka....) olej na salát: houby (klouzci, hřib smrkový, růžovky, holubinky) paprika 1 červená, 1 zelená, 1 bílá pórek česnek na plátky máslo sůl, kmín, pepř sýr na posypání

    Steak okořeníme, přidáme nasekané bylinky a prudce restujeme na oleji cca 4 minuty z každé strany, vyndáme z pánve dáme na talíř a přikryjeme hned druhým talířem a necháme stát. Do čisté pánve dáme rozpustit máslo, přidáme houby, kmín, pepř, sůl a vypražíme je do houbových škvarečků (do křupava), když jsou hotové přihodíme papriky nakrájené na proužky, česnek na slabé plátky a porek na kolečka a j…

  • Topinky s houbovou směsí

    miska pokrájených hub 1 cibule 1 menší mrkev kousek celeru kousek pórku malá hrst nakrouhaného bílého či červeného zelí sůl, kmín, pepř lžíce sojové omáčky 1 lžíce hořčice 3 lžíce kečupu olej petrželka 2 stroužky česneku sýr na posypání chléb na topinky

    Cibuli orestujeme na oleji, přidáme houby, koření, sojovku a dusíme 10 minut, přidáme zeleninu - mrkev a celer nastrouhané nahrubo, pórek na kolečka, zelí nakrouhat najemno - podlijeme skleničkou vody a dusíme dalších 10 minut, pak přidat kečup, hořčici a nechat projít varem. Odstavíme a přidáme nasekanou petržel a utřený česnek, dle chuti dosolíme a dopepříme. Osmažíme si topinky, nandáme směs a …

  • Klouzkový trhanec

    200 g klouzků, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 0,5 l mléka, trošku prášku do pečiva, máslo, sůl, mletý koriandr, drcený kmín, pepř, majoránka, sušený česnek (lze i čerstvý – 1 malý stroužek)

    Očištěné klouzky nakrájíme na kousky a dáme na rozpuštěné máslo dusit. Okořeníme dle chuti – ale pozor, abychom nepřehlušili chuť hub. V mléce rozšeháme žloutky a přidáme mouku s práškem do pečiva, houby. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme do směsi – případně dokořeníme. Na pánvi na rozpálený tuk vlijeme část hmoty a rozetřeme do tenké placky (jako svítek). Po chvilce pečení (zkontrolujeme nadzvednu…

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace