doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad | barva klobouku: |
žlutá, oranžová
citronová
|
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, smíšený les, mýtiny | tvar klobouku: | polokulovitý, plochý, s hrbolkem |
využití: |
jedlá
výtečná houba
|
okraj klobouku: | - |
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: | slizký |
konzistence třeně a dužniny: |
měkká
na řezu slabě růžoví
|
prsten: | má |
povrch třeně: | hladký | pochva: | nemá |
barva třeně: | žlutá, oranžová | chuť: | příjemná |
hymenofor: |
rourky
žluté
|
vůně: | příjemná, houbová |
Popis: |
Klouzek sličný (někdy také označován jako Klouzek modřínový) je velmi oblíbenou a výtečnou houbou. Roste hojně v lesích všech typů výhradně pod modříny. K. sličný má výraznou žlutou až naoranžovělou barvu klobouku i třeně. V mládí je klobouk krytý závojem, po kterém zůstává na třeni prsten. Při sběru se doporučuje ihned sloupnout pokožku klobouku, protože je tak slizký, že na něm ulpívají veškeré nečistoty. Je tak charakteristickou houbou, že je prakticky nezaměnitelný. Kuchyńské použití: Mladé plodnice se velice hodí k nakládání do octa, ale výborný je také do omáček a polévek. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
400g klouzků 1/2 kg rajčat 1 cibule 3 lžíce másla 3-6 lístků šalvěje sůl pepř 400g těstoviny penne nastrouhaný parmazán
Houby důkladně očistíme a nakrájíme na větší kousky. Rajčata spaříme, zbavíme slupek a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme polovinu másla a na něm necháme zesklovatět cibulku, přidáme houby a asi 3 min dusíme. Šalvěj nasekáme nadrobno a spolu s kousky rajčat přidáme k houbám, osolíme a opepříme. Mezitím si uvaříme na skus těstoviny a horké smícháme se zbytk…
vepřová kotleta bez kosti (tloušťka cca 3 cm plátek) sůl, kmín, pepř, bylinky (šalvěj, petržel, tymián, bazalka....) olej na salát: houby (klouzci, hřib smrkový, růžovky, holubinky) paprika 1 červená, 1 zelená, 1 bílá pórek česnek na plátky máslo sůl, kmín, pepř sýr na posypání
Steak okořeníme, přidáme nasekané bylinky a prudce restujeme na oleji cca 4 minuty z každé strany, vyndáme z pánve dáme na talíř a přikryjeme hned druhým talířem a necháme stát. Do čisté pánve dáme rozpustit máslo, přidáme houby, kmín, pepř, sůl a vypražíme je do houbových škvarečků (do křupava), když jsou hotové přihodíme papriky nakrájené na proužky, česnek na slabé plátky a porek na kolečka a j…
miska pokrájených hub 1 cibule 1 menší mrkev kousek celeru kousek pórku malá hrst nakrouhaného bílého či červeného zelí sůl, kmín, pepř lžíce sojové omáčky 1 lžíce hořčice 3 lžíce kečupu olej petrželka 2 stroužky česneku sýr na posypání chléb na topinky
Cibuli orestujeme na oleji, přidáme houby, koření, sojovku a dusíme 10 minut, přidáme zeleninu - mrkev a celer nastrouhané nahrubo, pórek na kolečka, zelí nakrouhat najemno - podlijeme skleničkou vody a dusíme dalších 10 minut, pak přidat kečup, hořčici a nechat projít varem. Odstavíme a přidáme nasekanou petržel a utřený česnek, dle chuti dosolíme a dopepříme. Osmažíme si topinky, nandáme směs a …
200 g klouzků, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 0,5 l mléka, trošku prášku do pečiva, máslo, sůl, mletý koriandr, drcený kmín, pepř, majoránka, sušený česnek (lze i čerstvý – 1 malý stroužek)
Očištěné klouzky nakrájíme na kousky a dáme na rozpuštěné máslo dusit. Okořeníme dle chuti – ale pozor, abychom nepřehlušili chuť hub. V mléce rozšeháme žloutky a přidáme mouku s práškem do pečiva, houby. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme do směsi – případně dokořeníme. Na pánvi na rozpálený tuk vlijeme část hmoty a rozetřeme do tenké placky (jako svítek). Po chvilce pečení (zkontrolujeme nadzvednu…
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!