Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Čirůvka fialová (Lepista nuda)

doba výskytu: září, říjen, listopad
někdy i na jaře
barva klobouku: fialová
až hnědofialová později
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, louky, parky, sady, zahrady
humózní až hnojené půdy
tvar klobouku: plochý, klenutý
využití: jedlá
je třeba ji tepelně upravit
okraj klobouku: podvinutý
tvar třeně: válcovitý
dolů mírně nadmutý
povrch klobouku: hladký, lysý
konzistence třeně a dužniny: tvrdá
dužnina neměnná, zprvu nafialovělá, později šedobílá
prsten: nemá
povrch třeně: hladký, vláknitý pochva: nemá
barva třeně: fialová
pak šedomodrý až šedobílý
chuť: příjemná, sladká
hymenofor: lupeny
fialové, později hnědofialové, husté, nízké, zoubkem připojené
vůně: houbová
Popis:

Čirůvka fialová roste velmi hojně v jehličnatých i listnatých lesích, na loukách, ale i v sadech a zahradách na humózních půdách. Plodnice často rostou v početných skupinách anebo v "čarodějných kruzích". Je to výborná jedlá houba.

Kuchyňské využití: Je to všestranně použitelná výtečná houba. Je třeba ji však dobře tepelně zpracovat neboť zasyrova obsahuje látku působící rozklad červených krvinek. Výborná je nakládaná v octě.

Zajímavost: I když se jedná o podzimní houbu, tak ji můžeme ojediněle nalézt i na jaře.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Nejchutnější houby v octě

    čirůvka fialová, pečárka hajní, bedla červenající, václavka nálev č.1: na 1l vody rovná polévková lžíce soli, 6 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list a podle libosti kořenové zeleniny, zejména celeru nálev č.2: 0,25l octa, 0,75l vody, 20g soli, 50g cukru, 7 tablet spolarinu, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1,5 lžičky hořčičného semínka, 0,5 lžičky koriandru dále pak nakrájená cibule, mrkev, celer a paprika

    Příprava hub: očistěné houby opláchneme pod tekoucí vodou. Ve velkém hrnci, kde houby budou do poloviny výšky a zbytek nálev č.1 houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10-20 minut(čirůvku, žampión a bedlu jsem vařil 15minut, václavky 25 minut). Připravíme si nálev č.2 tak, že všechny suroviny povaříme 10 minut. Předvařené a okapané houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtv…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace