doba výskytu: |
září, říjen, listopad
někdy i na jaře
|
barva klobouku: |
fialová
až hnědofialová později
|
---|---|---|---|
místo výskytu: |
jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, louky, parky, sady, zahrady
humózní až hnojené půdy
|
tvar klobouku: | plochý, klenutý |
využití: |
jedlá
je třeba ji tepelně upravit
|
okraj klobouku: | podvinutý |
tvar třeně: |
válcovitý
dolů mírně nadmutý
|
povrch klobouku: | hladký, lysý |
konzistence třeně a dužniny: |
tvrdá
dužnina neměnná, zprvu nafialovělá, později šedobílá
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | hladký, vláknitý | pochva: | nemá |
barva třeně: |
fialová
pak šedomodrý až šedobílý
|
chuť: | příjemná, sladká |
hymenofor: |
lupeny
fialové, později hnědofialové, husté, nízké, zoubkem připojené
|
vůně: | houbová |
Popis: |
Čirůvka fialová roste velmi hojně v jehličnatých i listnatých lesích, na loukách, ale i v sadech a zahradách na humózních půdách. Plodnice často rostou v početných skupinách anebo v "čarodějných kruzích". Je to výborná jedlá houba. Kuchyňské využití: Je to všestranně použitelná výtečná houba. Je třeba ji však dobře tepelně zpracovat neboť zasyrova obsahuje látku působící rozklad červených krvinek. Výborná je nakládaná v octě. Zajímavost: I když se jedná o podzimní houbu, tak ji můžeme ojediněle nalézt i na jaře. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
čirůvka fialová, pečárka hajní, bedla červenající, václavka nálev č.1: na 1l vody rovná polévková lžíce soli, 6 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list a podle libosti kořenové zeleniny, zejména celeru nálev č.2: 0,25l octa, 0,75l vody, 20g soli, 50g cukru, 7 tablet spolarinu, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1,5 lžičky hořčičného semínka, 0,5 lžičky koriandru dále pak nakrájená cibule, mrkev, celer a paprika
Příprava hub: očistěné houby opláchneme pod tekoucí vodou. Ve velkém hrnci, kde houby budou do poloviny výšky a zbytek nálev č.1 houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10-20 minut(čirůvku, žampión a bedlu jsem vařil 15minut, václavky 25 minut). Připravíme si nálev č.2 tak, že všechny suroviny povaříme 10 minut. Předvařené a okapané houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtv…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!