doba výskytu: | červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: |
hnědá, šedá
později s černohnědými skvrnami
|
---|---|---|---|
místo výskytu: |
jehličnatý les
ve smrčinách
|
tvar klobouku: | plochý, nálevkovitý, klenutý |
využití: |
jedlá
výtečná houba
|
okraj klobouku: |
podvinutý
později rozložený
|
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: |
hladký, slizký
pokožka se slizem lehce slupitelná
|
konzistence třeně a dužniny: |
měkká
bílá,pak našedlá,v bázi třeně žlutá
|
prsten: |
má
vyvýšený sliznatý val
|
povrch třeně: |
hladký
slizký
|
pochva: | nemá |
barva třeně: |
bílá
na spodu citronově žlutá
|
chuť: | nevýrazná |
hymenofor: |
lupeny
bělavé, pak černají, řídké, tlusté, pružné, sbíhavé
|
vůně: | nevýrazná |
Popis: |
Slizák mazlavý si houbaři na první pohled často spletou s klouzkem. Není se čemu divit, neboť je to blízký příbuzný, který se však liší lupenitým hymenoforem. Plodnice klouzku mazlavého jsou také potaženy hustým rosolovitým slizem. Je to jedlá chutná houba rostoucí hojně v jehličnatých lesích, především smrčinách. Kuchyňské využití: Kromě sušení je to všestranně kulinářsky použitelný. Nejlepší úprava slizáka je nakládání do octa. Nebojte se barevné reakce při vaření, kdy plodnice zfialoví a nakládané slizáky až zčernají, což však neubírá na chuti ani kvalitě. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!
Slizáci jsou opomíjenou skupinou hub. Neprávem. Jsou snadno určitelní, všechny druhy slizáků jsou jedlé a chuťově lepší, než klouzci, v jejichž blízkosti rostou. Kdo překoná strach z lupenatých hub (houby s radiátory / chladiči) a přídá si do sbíraného repertoáru tyto mazlíky - neprohloupí.