Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Slizák mazlavý (Gomphidius glutinosus)

doba výskytu: červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: hnědá, šedá
později s černohnědými skvrnami
místo výskytu: jehličnatý les
ve smrčinách
tvar klobouku: plochý, nálevkovitý, klenutý
využití: jedlá
výtečná houba
okraj klobouku: podvinutý
později rozložený
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: hladký, slizký
pokožka se slizem lehce slupitelná
konzistence třeně a dužniny: měkká
bílá,pak našedlá,v bázi třeně žlutá
prsten:
vyvýšený sliznatý val
povrch třeně: hladký
slizký
pochva: nemá
barva třeně: bílá
na spodu citronově žlutá
chuť: nevýrazná
hymenofor: lupeny
bělavé, pak černají, řídké, tlusté, pružné, sbíhavé
vůně: nevýrazná
Popis:

Slizák mazlavý si houbaři na první pohled často spletou s klouzkem. Není se čemu divit, neboť je to blízký příbuzný, který se však liší lupenitým hymenoforem. Plodnice klouzku mazlavého jsou také potaženy hustým rosolovitým slizem. Je to jedlá chutná houba rostoucí hojně v jehličnatých lesích, především smrčinách.

Kuchyňské využití: Kromě sušení je to všestranně kulinářsky použitelný. Nejlepší úprava slizáka je nakládání do octa. Nebojte se barevné reakce při vaření, kdy plodnice zfialoví a nakládané slizáky až zčernají, což však neubírá na chuti ani kvalitě.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Diskuse

  • Snadno poznatelná lahoda

    houKAČKA 08/10/2015 16:55

    Slizáci jsou opomíjenou skupinou hub. Neprávem. Jsou snadno určitelní, všechny druhy slizáků jsou jedlé a chuťově lepší, než klouzci, v jejichž blízkosti rostou. Kdo překoná strach z lupenatých hub (houby s radiátory / chladiči) a přídá si do sbíraného repertoáru tyto mazlíky - neprohloupí.

    odpovědět
  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace