Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Klouzek slizký (Boletus aeruginascens)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: hnědá, šedá, olivová
po otlačení tmavnoucí
místo výskytu: jehličnatý les, smíšený les, mýtiny tvar klobouku: plochý, klenutý
využití: jedlá okraj klobouku: -
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: slizký
za sucha šupinkatý
konzistence třeně a dužniny: měkká
dužnina v klobouku bělavá, ve třeni nažloutlá
prsten:
povrch třeně: síťkovaný
pod prstenem jamkatý
pochva: nemá
barva třeně: žlutá, šedá chuť: příjemná, kyselá, ovocná
hymenofor: rourky
špinavě bělavě a později šedohnědé
vůně: příjemná, nevýrazná, ovocná
Popis:

Klouzek slizký roste roztroušeně pod modříny ve všech typech lesů. Přestože je jedlý a chutný, houbaři ho často opomíjejí pro jeho nepříliš vábný vzhled. Při sběru se doporučuje loupat slizkou pokožku klobouku, aby se na ni nechytaly nečistoty. Klobouk k. sličného je v mládí krytý závojem, po kterém zůstává na třeni prsten.

Kuchyňské využití: Je všestranně kuchyňsky použitelný, především mladší plodnice nejsou tak měkké.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Klouzkový trhanec

    200 g klouzků, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 0,5 l mléka, trošku prášku do pečiva, máslo, sůl, mletý koriandr, drcený kmín, pepř, majoránka, sušený česnek (lze i čerstvý – 1 malý stroužek)

    Očištěné klouzky nakrájíme na kousky a dáme na rozpuštěné máslo dusit. Okořeníme dle chuti – ale pozor, abychom nepřehlušili chuť hub. V mléce rozšeháme žloutky a přidáme mouku s práškem do pečiva, houby. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme do směsi – případně dokořeníme. Na pánvi na rozpálený tuk vlijeme část hmoty a rozetřeme do tenké placky (jako svítek). Po chvilce pečení (zkontrolujeme nadzvednu…

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace