doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: |
hnědá, šedá, olivová
po otlačení tmavnoucí
|
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, smíšený les, mýtiny | tvar klobouku: | plochý, klenutý |
využití: | jedlá | okraj klobouku: | - |
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: |
slizký
za sucha šupinkatý
|
konzistence třeně a dužniny: |
měkká
dužnina v klobouku bělavá, ve třeni nažloutlá
|
prsten: | má |
povrch třeně: |
síťkovaný
pod prstenem jamkatý
|
pochva: | nemá |
barva třeně: | žlutá, šedá | chuť: | příjemná, kyselá, ovocná |
hymenofor: |
rourky
špinavě bělavě a později šedohnědé
|
vůně: | příjemná, nevýrazná, ovocná |
Popis: |
Klouzek slizký roste roztroušeně pod modříny ve všech typech lesů. Přestože je jedlý a chutný, houbaři ho často opomíjejí pro jeho nepříliš vábný vzhled. Při sběru se doporučuje loupat slizkou pokožku klobouku, aby se na ni nechytaly nečistoty. Klobouk k. sličného je v mládí krytý závojem, po kterém zůstává na třeni prsten. Kuchyňské využití: Je všestranně kuchyňsky použitelný, především mladší plodnice nejsou tak měkké. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
200 g klouzků, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 0,5 l mléka, trošku prášku do pečiva, máslo, sůl, mletý koriandr, drcený kmín, pepř, majoránka, sušený česnek (lze i čerstvý – 1 malý stroužek)
Očištěné klouzky nakrájíme na kousky a dáme na rozpuštěné máslo dusit. Okořeníme dle chuti – ale pozor, abychom nepřehlušili chuť hub. V mléce rozšeháme žloutky a přidáme mouku s práškem do pečiva, houby. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme do směsi – případně dokořeníme. Na pánvi na rozpálený tuk vlijeme část hmoty a rozetřeme do tenké placky (jako svítek). Po chvilce pečení (zkontrolujeme nadzvednu…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!