doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad | barva klobouku: |
bílá
pak žlutohnědá až šedohnědá
|
---|---|---|---|
místo výskytu: |
jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, parky, mýtiny
na pařezech a tlejícím dřevě
|
tvar klobouku: | - |
využití: |
jedlá
v mládí
|
okraj klobouku: | - |
tvar třeně: |
dolů ztenčující, kyjovitý
hruškovitý
|
povrch klobouku: |
-
zrnitý, později s otvorem na vrcholu
|
konzistence třeně a dužniny: |
měkká
pružná, později vodnatí, usychá a vyprašuje se malým otvorem na vrcholu
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | - | pochva: | nemá |
barva třeně: | - | chuť: | příjemná, nevýrazná |
hymenofor: |
jiné
bílý teřich, který se později zbarvuje do olivově hněda, zatímco bazální sterilní část zůstává bílá
|
vůně: | houbová |
Popis: |
Pýchavka hruškovitá se od pýchavky obecné liší jemně bradavčitým jakoby moukou poprášeným povrchem. Roste hojně na trouchnivějícím dřevě, hlavně na pařezech, které často pokrývá v hustých trsech. Vyrůstá z nápadných bílých myceliových provázků, jimiž proniká daleko do tlejícího dřeva. Mladé plodnice jsou jedlé a výtečné chuti stejně jako u pýchavky obecné. Kuchyňské využití: Mladé jsou výborné do polévek a do houbových směsí, jako mozeček apod. Výborné jsou i smažené plodnice v trojobalu. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
4 lžíce sádla, 1 menší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 2-3 menší zelené papriky, 40 dkg mladých pýchavek, sůl, vývar z kostí nebo voda, 1 dl kysané smetany, 1 - 2 lžíce hladké mouky
Na sádle osmažíme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme sladkou mletou papriku, na nudličky nakrájené papriky a dusíme. Potom přidáme sloupnuté nakrájené pýchavky, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme kysanou smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, a krátce podusíme. Podáváme s pečivem nebo vařenými brambory.…
4 hrnky oloupaných a na kousky nakrájených mladých pýchavek, 2 zelené papriky, 4 lžíce tuku, 1 cibule, 1 lžička papriky, sůl, vývar z masoxu, 1 kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky
Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme papriku, pýchavky a za občasného podlévání vývarem dusíme asi 15 minut. Poté vmícháme na nudličky pokrájené papriky, osolíme a dusíme, až papriky změknou. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku, a ještě krátce povaříme.…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!