Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Pýchavka hruškovitá (Lycoperdon pyriforme)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad barva klobouku: bílá
pak žlutohnědá až šedohnědá
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, parky, mýtiny
na pařezech a tlejícím dřevě
tvar klobouku: -
využití: jedlá
v mládí
okraj klobouku: -
tvar třeně: dolů ztenčující, kyjovitý
hruškovitý
povrch klobouku: -
zrnitý, později s otvorem na vrcholu
konzistence třeně a dužniny: měkká
pružná, později vodnatí, usychá a vyprašuje se malým otvorem na vrcholu
prsten: nemá
povrch třeně: - pochva: nemá
barva třeně: - chuť: příjemná, nevýrazná
hymenofor: jiné
bílý teřich, který se později zbarvuje do olivově hněda, zatímco bazální sterilní část zůstává bílá
vůně: houbová
Popis:

Pýchavka hruškovitá se od pýchavky obecné liší jemně bradavčitým jakoby moukou poprášeným povrchem. Roste hojně na trouchnivějícím dřevě, hlavně na pařezech, které často pokrývá v hustých trsech. Vyrůstá z nápadných bílých myceliových provázků, jimiž proniká daleko do tlejícího dřeva. Mladé plodnice jsou jedlé a výtečné chuti stejně jako u pýchavky obecné.

Kuchyňské využití: Mladé jsou výborné do polévek a do houbových směsí, jako mozeček apod. Výborné jsou i smažené plodnice v trojobalu.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Pýchavky s paprikami

    4 hrnky oloupaných a na kousky nakrájených mladých pýchavek, 2 zelené papriky, 4 lžíce tuku, 1 cibule, 1 lžička papriky, sůl, vývar z masoxu, 1 kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky

    Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme papriku, pýchavky a za občasného podlévání vývarem dusíme asi 15 minut. Poté vmícháme na nudličky pokrájené papriky, osolíme a dusíme, až papriky změknou. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku, a ještě krátce povaříme.…

  • Guláš z pýchavek

    4 lžíce sádla, 1 menší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 2-3 menší zelené papriky, 40 dkg mladých pýchavek, sůl, vývar z kostí nebo voda, 1 dl kysané smetany, 1 - 2 lžíce hladké mouky

    Na sádle osmažíme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme sladkou mletou papriku, na nudličky nakrájené papriky a dusíme. Potom přidáme sloupnuté nakrájené pýchavky, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme kysanou smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, a krátce podusíme. Podáváme s pečivem nebo vařenými brambory.…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace