doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: |
bílá
později okrově žlutá, šedohnědá až hnědá
|
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, louky, pole, pastviny, parky, zahrady, křoviny, mýtiny, paseky, jiné | tvar klobouku: |
kulovitý
tvar obrácené hrušky
|
využití: |
jedlá
pouze v mládí, výtečná chuť
|
okraj klobouku: | - |
tvar třeně: |
kyjovitý
hruškovitý
|
povrch klobouku: |
-
bradavčitý (ostnitý), pak papírovitý, oetvírající se nahoře malým otvorem
|
konzistence třeně a dužniny: |
měkká
křehká, pružná, později vodnatá a práškovitá dužnina
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | bradavčitý | pochva: | nemá |
barva třeně: | - | chuť: | příjemná |
hymenofor: |
jiné
teřich nejdříve bílý, pružný, měkký, zráním olivově žloutne a vodnatí, nakonec uschne a rozpadne se v olivově hnědý výtrusný prach
|
vůně: | příjemná, houbová |
Popis: |
Pýchavka obecná (někdy nazývána jako "bradavičnatá") patří k nejhojnějším pýchavkám, se kterými se setkáváme ve všech typech lesů. Houbaři ji často nedoceňují, ale je to výborná jedlá houba, která má mimo výtečnou chuť i léčivé a protirakovinotvorné účinky. Sbírají se jen malé, na řezu čistě bílé, křehké a pružné plodničky. Kuchyňské využití: Mladé jsou výborné do polévek a do houbových směsí, jako mozeček apod. Výborné jsou i smažené plodnice v trojobalu. |
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
4 hrnky oloupaných a na kousky nakrájených mladých pýchavek, 2 zelené papriky, 4 lžíce tuku, 1 cibule, 1 lžička papriky, sůl, vývar z masoxu, 1 kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky
Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme papriku, pýchavky a za občasného podlévání vývarem dusíme asi 15 minut. Poté vmícháme na nudličky pokrájené papriky, osolíme a dusíme, až papriky změknou. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku, a ještě krátce povaříme.…
4 lžíce sádla, 1 menší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 2-3 menší zelené papriky, 40 dkg mladých pýchavek, sůl, vývar z kostí nebo voda, 1 dl kysané smetany, 1 - 2 lžíce hladké mouky
Na sádle osmažíme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme sladkou mletou papriku, na nudličky nakrájené papriky a dusíme. Potom přidáme sloupnuté nakrájené pýchavky, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme kysanou smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, a krátce podusíme. Podáváme s pečivem nebo vařenými brambory.…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!