Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: bílá
později okrově žlutá, šedohnědá až hnědá
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, louky, pole, pastviny, parky, zahrady, křoviny, mýtiny, paseky, jiné tvar klobouku: kulovitý
tvar obrácené hrušky
využití: jedlá
pouze v mládí, výtečná chuť
okraj klobouku: -
tvar třeně: kyjovitý
hruškovitý
povrch klobouku: -
bradavčitý (ostnitý), pak papírovitý, oetvírající se nahoře malým otvorem
konzistence třeně a dužniny: měkká
křehká, pružná, později vodnatá a práškovitá dužnina
prsten: nemá
povrch třeně: bradavčitý pochva: nemá
barva třeně: - chuť: příjemná
hymenofor: jiné
teřich nejdříve bílý, pružný, měkký, zráním olivově žloutne a vodnatí, nakonec uschne a rozpadne se v olivově hnědý výtrusný prach
vůně: příjemná, houbová
Popis:

Pýchavka obecná (někdy nazývána jako "bradavičnatá") patří k nejhojnějším pýchavkám, se kterými se setkáváme ve všech typech lesů. Houbaři ji často nedoceňují, ale je to výborná jedlá houba, která má mimo výtečnou chuť i léčivé a protirakovinotvorné účinky. Sbírají se jen malé, na řezu čistě bílé, křehké a pružné plodničky.

Kuchyňské využití: Mladé jsou výborné do polévek a do houbových směsí, jako mozeček apod. Výborné jsou i smažené plodnice v trojobalu.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Pýchavky s paprikami

    4 hrnky oloupaných a na kousky nakrájených mladých pýchavek, 2 zelené papriky, 4 lžíce tuku, 1 cibule, 1 lžička papriky, sůl, vývar z masoxu, 1 kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky

    Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme papriku, pýchavky a za občasného podlévání vývarem dusíme asi 15 minut. Poté vmícháme na nudličky pokrájené papriky, osolíme a dusíme, až papriky změknou. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku, a ještě krátce povaříme.…

  • Guláš z pýchavek

    4 lžíce sádla, 1 menší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 2-3 menší zelené papriky, 40 dkg mladých pýchavek, sůl, vývar z kostí nebo voda, 1 dl kysané smetany, 1 - 2 lžíce hladké mouky

    Na sádle osmažíme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme sladkou mletou papriku, na nudličky nakrájené papriky a dusíme. Potom přidáme sloupnuté nakrájené pýchavky, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme kysanou smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, a krátce podusíme. Podáváme s pečivem nebo vařenými brambory.…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace