doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: | hnědá, šedá, okrová |
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, smíšený les, jiné | tvar klobouku: | polokulovitý |
využití: | nejedlá | okraj klobouku: | tupý |
tvar třeně: | válcovitý, kyjovitý, soudkovitý | povrch klobouku: | plstnatý |
konzistence třeně a dužniny: | tvrdá | prsten: | nemá |
povrch třeně: | síťkovaný | pochva: | nemá |
barva třeně: | hnědá, žlutá, bílá, okrová | chuť: | hořká |
hymenofor: |
rourky
bílé, později růžové až pěnovité
|
vůně: | příjemná, houbová |
Popis: |
Hřib žlučník (nebo také lidově hořčák, žlučák) roste převážně v jehličnatých, hlavně smrkových a borových lesích na kyselejších půdách od nížin až po hory. Nepozorní a málo zkušení houbaři jsou často zklamáni, připraví-li si z nich jídlo, neboť intenzivní hořkost nelze žádnou kuchyňskou úpravou odstranit. Přitom při sběru je snadné odlišit hřib žlučník od pravých hřibů nejen podle hořké chuti, ale i bez ochutnání především podle růžových rourek, u starších plodnic většinou nápadně polštářkovitě vyklenutých. Také síťka na třeni je podstatně hrubší, s oky většími a hrubšími než má např. hřib smrkový. Roste velice hojně, jednotlivě až ve velkých skupinách. Zajímavosti: v lidovém léčitelství se po usušení v malém množství používá k tlumení žaludečních potíží. Bylo vědecky prokázáno že zastavuje růst rakovinotvorných buněk u některých druhů nádorů. Některými mykology je považován pro svoji velkou schopnost osidlovat nové lokality za plevelnou houbu.
|
||
Možnost záměny: |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!