Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Hřib žlučník (Tylopilus felleus)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: hnědá, šedá, okrová
místo výskytu: jehličnatý les, smíšený les, jiné tvar klobouku: polokulovitý
využití: nejedlá okraj klobouku: tupý
tvar třeně: válcovitý, kyjovitý, soudkovitý povrch klobouku: plstnatý
konzistence třeně a dužniny: tvrdá prsten: nemá
povrch třeně: síťkovaný pochva: nemá
barva třeně: hnědá, žlutá, bílá, okrová chuť: hořká
hymenofor: rourky
bílé, později růžové až pěnovité
vůně: příjemná, houbová
Popis:

Hřib žlučník (nebo také lidově hořčák, žlučák) roste převážně v jehličnatých, hlavně smrkových a borových lesích na kyselejších půdách od nížin až po hory. Nepozorní a málo zkušení houbaři jsou často zklamáni, připraví-li si z nich jídlo, neboť intenzivní hořkost nelze žádnou kuchyňskou úpravou odstranit. Přitom při sběru je snadné odlišit hřib žlučník od pravých hřibů nejen podle hořké chuti, ale i bez ochutnání především podle růžových rourek, u starších plodnic většinou nápadně polštářkovitě vyklenutých. Také síťka na třeni je podstatně hrubší, s oky většími a hrubšími než má např. hřib smrkový. Roste velice hojně, jednotlivě až ve velkých skupinách.

Zajímavosti: v lidovém léčitelství se po usušení v malém množství používá k tlumení žaludečních potíží. Bylo vědecky prokázáno že zastavuje růst rakovinotvorných buněk u některých druhů nádorů. Některými mykology je považován pro svoji velkou schopnost osidlovat nové lokality za plevelnou houbu.

 

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat foto

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace