doba výskytu: | leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad, prosinec | barva klobouku: | - |
---|---|---|---|
místo výskytu: | listnatý les, smíšený les, parky, sady, zahrady, křoviny, jiné | tvar klobouku: | - |
využití: | jedlá | okraj klobouku: | - |
tvar třeně: | - | povrch klobouku: | - |
konzistence třeně a dužniny: | - | prsten: | - |
povrch třeně: | - | pochva: | - |
barva třeně: | - | chuť: | nevýrazná |
hymenofor: | - | vůně: | nevýrazná |
Popis: |
Ucho Jidášovo (Boltcovitka) roste hojně na mrtvém dřevě bezu černého, akátů, ale i dubů,buků, javorů a jasanů. V mládí mají plodnice pohárkovitý, lasturovitý nebo miskovitý tvar, později jsou nepravidelně zprohýbané a laločnaté až 12 cm široké. Celá plodnice je rosolovitě pružná, šedohnědá, za sucha až černohnědá. Když jsou mírné zimy, tak roste prakticky po celý rok. Kuchyňské využití: Je to houba, která se výborně hodí k sušení. Plodnice pak lehce oživíme ponořením do vody. Používá se především do asijských jídel, ale výborná je i do polévek a houbových směsí. |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!