Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Jidášovo ucho (Hirneola auricula judae)

doba výskytu: leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad, prosinec barva klobouku: -
místo výskytu: listnatý les, smíšený les, parky, sady, zahrady, křoviny, jiné tvar klobouku: -
využití: jedlá okraj klobouku: -
tvar třeně: - povrch klobouku: -
konzistence třeně a dužniny: - prsten: -
povrch třeně: - pochva: -
barva třeně: - chuť: nevýrazná
hymenofor: - vůně: nevýrazná
Popis:

Ucho Jidášovo (Boltcovitka) roste hojně na mrtvém dřevě bezu černého, akátů, ale i dubů,buků, javorů a jasanů. V mládí mají plodnice pohárkovitý, lasturovitý nebo miskovitý tvar, později jsou nepravidelně zprohýbané a laločnaté až 12 cm široké. Celá plodnice je rosolovitě pružná, šedohnědá, za sucha až černohnědá. Když jsou mírné zimy, tak roste prakticky po celý rok.

Kuchyňské využití: Je to houba, která se výborně hodí k sušení. Plodnice pak lehce oživíme ponořením do vody. Používá se především do asijských jídel, ale výborná je i do polévek a houbových směsí.

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace