doba výskytu: | červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: | hnědá, žlutá, oranžová |
---|---|---|---|
místo výskytu: |
jehličnatý les
pod borovicemi
|
tvar klobouku: | plochý, kuželovitý, vmáčklý, s hrbolkem |
využití: |
jedlá
výborná houba
|
okraj klobouku: |
podvinutý
později rozprostřený
|
tvar třeně: | válcovitý, dolů ztenčující | povrch klobouku: |
hladký, slizký, lysý
za sucha lesklý
|
konzistence třeně a dužniny: |
tvrdá
dužnina oranžově až růžově žlutá, neměnná, vařením zfialoví
|
prsten: |
má
fialový, mizivý, valovitý
|
povrch třeně: |
vláknitý
červenohnědě vrostle vláknitý,suchý
|
pochva: | nemá |
barva třeně: | hnědá, žlutá | chuť: | příjemná, nevýrazná |
hymenofor: |
lupeny
žlutooranžové,pak hnědé až hnědočerné,řídké,tlusté,nízké,sbíhavé
|
vůně: | příjemná, nevýrazná |
Popis: |
Slizák lepkavý roste v jehličnatých lesích, místy velmi hojně pod borovicemi. Je to houbaři celkem opomíjená houba, ale jedná se o kvalitní jedlou houbu srovnatelnou svým významem s klouzky. Plodnice je se závojem. Kuchyňské využití: Kromě sušení je to všestranně kulinářsky použitelný. Nejlepší úprava slizáka je nakládání do octa. Nebojte se barevné reakce při vaření, kdy plodnice zfialoví a nakládané slizáky až zčernají, což však neubírá na chuti ani kvalitě. |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!