Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Ryzec syrovinka (Lactarius volemus)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: hnědá, červená, oranžová
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les
hlavně v borech
tvar klobouku: plochý, nálevkovitý, vmáčklý
využití: jedlá
velmi chutná
okraj klobouku: podvinutý
v mládí
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: hladký
suchý, matný, za sucha rozpukaný
konzistence třeně a dužniny: tvrdá
třeň plný, dužnina křehká, bělavá nebo nažloutlá
prsten: nemá
povrch třeně: hladký
suchý
pochva: nemá
barva třeně: hnědá, červená, oranžová
světlejší než klobouk
chuť: pálivá, sladká
hymenofor: lupeny
husté, tlusté, sbíhavé, bělavé až krémové, rezavě hnědnoucí
vůně: příjemná, rybí
silně aromatická, ve stáří jakoby slanečková
Popis:

Ryzec syrovinka je mezi houbaři vysoce ceněná a sbíraná houba, která se po letech nízkého výskytu začíná do lesů opět vracet. Její výhodou je, že roste i za suššího letního počasí kdy je málo ostatních hub. Roste především ve všech lesích na světlých místech, hlavně pod borovicemi. Jedlá je i za syrova, odtud název syrovinka. Při poranění roní bílé mléko, zprvu sladké, potom svíravé, na vzduchu hnědnoucí.

Kuchyňské využití: Velmi chutná, ale omezeně využitelná. Ideální kulinářská úprava syrovinky je osolit ji a opéct přímo na plotně anebo rozpéct v tuku.

Zajímavost: Pozor na její mléko, které zanechává na šatech jen těžce odstranitelné skvrny.

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

  • Houbový vypečený pekáček

    15-20 hřibovitých pevných a zdravých hub velkých tak 10-15 cm anglická slanina smetana ke šlehání grilovací koření či směs bylinek máslo, olej

    Houby řádně očistíme, podélně překrojíme na poloviny či čtvrtiny - dle velikosti hub. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Na másle nebo oleji si přímo v pekáčku opeču anglickou slaninu, přidám houby, posypu grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší. Vše zalijeme smetanou a dáme do rozpálené trouby na třičtvrt…

  • lahodné opečené houby na sádle s jehněčí klobáskou

    2 -3 hrsti pevných, zdravých hub 1 klobása (jehněčí či dle možností) kmín sůl pepř sádlo

    Hřiby či jiné houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, asi půl centimentru. Rozpálíme na pánvi lžíci sádla, přisypeme půl lžičky celého kmínu, přidáme nakrájenou klobásku na půlkolečka a houby a společně zprudka opékáme do zlatohněda. Po opečení houby posolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.…

  • syrovinky s kmínem

    syrovinky sůl kmín olej na smažení

    syrovinky nakrájíme na plátky, posypeme kmínem a smažíme na rozpáleném oleji. hotové osolíme a podáváme s chlebem (můžeme namazat máslem)…

  • Syrovinky na toastu

    Ryzce syrovinky, máslo, kmín, česnek, slanina, sůl, toastový chléb

    Syrovinky si očistíme a nakrájíme na plátky. Na pánvi si rozpustíme máslo, vložíme houby, osolíme, okmínujeme a opékáme. Před koncem pečení přidáme na plátky nakrájený česnek a hlídáme, aby se nám nepřipálil a nezhořkl. Toasty si připravíme v toastovači, potřeme máslem, poklademe plátky vypražené slaniny a navrch položíme houby.…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace