doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: | hnědá, červená, oranžová |
---|---|---|---|
místo výskytu: |
jehličnatý les, listnatý les, smíšený les
hlavně v borech
|
tvar klobouku: | plochý, nálevkovitý, vmáčklý |
využití: |
jedlá
velmi chutná
|
okraj klobouku: |
podvinutý
v mládí
|
tvar třeně: | válcovitý | povrch klobouku: |
hladký
suchý, matný, za sucha rozpukaný
|
konzistence třeně a dužniny: |
tvrdá
třeň plný, dužnina křehká, bělavá nebo nažloutlá
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: |
hladký
suchý
|
pochva: | nemá |
barva třeně: |
hnědá, červená, oranžová
světlejší než klobouk
|
chuť: | pálivá, sladká |
hymenofor: |
lupeny
husté, tlusté, sbíhavé, bělavé až krémové, rezavě hnědnoucí
|
vůně: |
příjemná, rybí
silně aromatická, ve stáří jakoby slanečková
|
Popis: |
Ryzec syrovinka je mezi houbaři vysoce ceněná a sbíraná houba, která se po letech nízkého výskytu začíná do lesů opět vracet. Její výhodou je, že roste i za suššího letního počasí kdy je málo ostatních hub. Roste především ve všech lesích na světlých místech, hlavně pod borovicemi. Jedlá je i za syrova, odtud název syrovinka. Při poranění roní bílé mléko, zprvu sladké, potom svíravé, na vzduchu hnědnoucí. Kuchyňské využití: Velmi chutná, ale omezeně využitelná. Ideální kulinářská úprava syrovinky je osolit ji a opéct přímo na plotně anebo rozpéct v tuku. Zajímavost: Pozor na její mléko, které zanechává na šatech jen těžce odstranitelné skvrny. |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
Ryzce syrovinky, máslo, kmín, česnek, slanina, sůl, toastový chléb
Syrovinky si očistíme a nakrájíme na plátky. Na pánvi si rozpustíme máslo, vložíme houby, osolíme, okmínujeme a opékáme. Před koncem pečení přidáme na plátky nakrájený česnek a hlídáme, aby se nám nepřipálil a nezhořkl. Toasty si připravíme v toastovači, potřeme máslem, poklademe plátky vypražené slaniny a navrch položíme houby.…
Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
syrovinky sůl kmín olej na smažení
syrovinky nakrájíme na plátky, posypeme kmínem a smažíme na rozpáleném oleji. hotové osolíme a podáváme s chlebem (můžeme namazat máslem)…
2 -3 hrsti pevných, zdravých hub 1 klobása (jehněčí či dle možností) kmín sůl pepř sádlo
Hřiby či jiné houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, asi půl centimentru. Rozpálíme na pánvi lžíci sádla, přisypeme půl lžičky celého kmínu, přidáme nakrájenou klobásku na půlkolečka a houby a společně zprudka opékáme do zlatohněda. Po opečení houby posolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.…
15-20 hřibovitých pevných a zdravých hub velkých tak 10-15 cm anglická slanina smetana ke šlehání grilovací koření či směs bylinek máslo, olej
Houby řádně očistíme, podélně překrojíme na poloviny či čtvrtiny - dle velikosti hub. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Na másle nebo oleji si přímo v pekáčku opeču anglickou slaninu, přidám houby, posypu grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší. Vše zalijeme smetanou a dáme do rozpálené trouby na třičtvrt…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!