Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Ryzec peprný (Lactarius piperatus)

doba výskytu: červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: bílá
později okrově skvrnitá
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les tvar klobouku: nálevkovitý, vmáčklý, klenutý
využití: nejedlá
jen v mládí po speciální úpravě
okraj klobouku: podvinutý
později ostrý
tvar třeně: válcovitý, dolů ztenčující povrch klobouku: hladký
matný
konzistence třeně a dužniny: tvrdá
třeň plný, dužnina bílá, pak nažloutlá, neměnná
prsten: nemá
povrch třeně: hladký, lysý pochva: nemá
barva třeně: bílá
nebo okrově skvrnitý
chuť: pálivá
ostrá, výrazná
hymenofor: lupeny
krémové, husté, nízké, sbíhavé
vůně: příjemná, houbová
Popis:

Ryzec peprný roste hojně, jednotlivě nebo ve skupinách ve všech typech lesů, obzvlášt pod duby, habry a buky. Má ostře plačivé a neměnné bílé mléko a jedlý je pouze po speciální úpravě. Jeho sběr se tedy spíše nedoporučuje. Je velice podobný příbuznému Ryzci plstnatému, který má prořídlejší lupeny a hlavně měkce plstnatý klobouk a třeň. Je taktéž nejedlý. Do této skupiny velice si podobných ryzců patří ještě Ryzec zelenající, jehož mléko na vzduchu zelená a Ryzec Bertillonův s velmi silně ostře palčivým mlékem.

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat foto

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace