doba výskytu: | červen, červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: |
bílá
později okrová až světle hnědá
|
---|---|---|---|
místo výskytu: | louky, pastviny, parky, zahrady | tvar klobouku: |
kulovitý
plodnice až 50 cm široká
|
využití: |
jedlá
velmi chutná
|
okraj klobouku: | - |
tvar třeně: | - | povrch klobouku: |
hladký
silná a nahoře často praskající a odlupující se okrovka
|
konzistence třeně a dužniny: |
měkká
pružná, později vodnatí, usychá a rozpadá se na velké kusy
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | - | pochva: | nemá |
barva třeně: | - | chuť: | příjemná, nevýrazná |
hymenofor: |
jiné
v mládí bílý, měkký a pružný teřich, který posléze vodnatí, hnědne a rozpadá se na velké kusy
|
vůně: | příjemná, houbová |
Popis: |
Pýchavka obrovská (často nazývána také jako "vatovec") patří mezi velmi vyhledávané houby. Roste roztroušeně v trávě na loukách, pastvinách, v parcích a zahradách. často ho můžeme nalézt poblíž lidských sídlišť. Je to houba, která vždy upoutá svoji pozornost svými velkými rozměry, přičemž je viditelná na velké vzdálenosti. Největší plodnice nalezená v ČR měla obvod 216 cm a vážila 20,8 kg. Kuchyňské využití: Nepříliš staré a ještě měkké a pružné plodnice jsou výtečné jako řízky. Zajímavost: Vatovec se dá úspěšně množit pokud staré plodnice rozmočíme v trávě na vhodných místech a udržujeme zálivkou. |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
pýchavka nebo-li vatovec, hladká mouka, vejce, mléko, sůl, pepř, olej, 3 dl piva, 2 lžíce solamylu
Z mouky, solamylu, vajíčka a piva si vymícháme těstíčko. Pýchavku zlehka oloupeme a pokrájíme ji na 2 cm plátky. Tyto plátky osolíme + opepříme a zlehka poprášíme hl. moukou. Pak namáčíme do pivního těstíčka a osmažíme na oleji do zlatova. Podáváme s brambory + zeleninovým salátem.…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!