Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Pýchavka obrovská (Langermannia gigante)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: bílá
později okrová až světle hnědá
místo výskytu: louky, pastviny, parky, zahrady tvar klobouku: kulovitý
plodnice až 50 cm široká
využití: jedlá
velmi chutná
okraj klobouku: -
tvar třeně: - povrch klobouku: hladký
silná a nahoře často praskající a odlupující se okrovka
konzistence třeně a dužniny: měkká
pružná, později vodnatí, usychá a rozpadá se na velké kusy
prsten: nemá
povrch třeně: - pochva: nemá
barva třeně: - chuť: příjemná, nevýrazná
hymenofor: jiné
v mládí bílý, měkký a pružný teřich, který posléze vodnatí, hnědne a rozpadá se na velké kusy
vůně: příjemná, houbová
Popis:

Pýchavka obrovská (často nazývána také jako "vatovec") patří mezi velmi vyhledávané houby. Roste roztroušeně v trávě na loukách, pastvinách, v parcích a zahradách. často ho můžeme nalézt poblíž lidských sídlišť. Je to houba, která vždy upoutá svoji pozornost svými velkými rozměry, přičemž je viditelná na velké vzdálenosti. Největší plodnice nalezená v ČR měla obvod 216 cm a vážila 20,8 kg.

Kuchyňské využití: Nepříliš staré a ještě měkké a pružné plodnice jsou výtečné jako řízky.

Zajímavost: Vatovec se dá úspěšně množit pokud staré plodnice rozmočíme v trávě na vhodných místech a udržujeme zálivkou.

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Vatovec v pivním těstíčku

    pýchavka nebo-li vatovec, hladká mouka, vejce, mléko, sůl, pepř, olej, 3 dl piva, 2 lžíce solamylu

    Z mouky, solamylu, vajíčka a piva si vymícháme těstíčko. Pýchavku zlehka oloupeme a pokrájíme ji na 2 cm plátky. Tyto plátky osolíme + opepříme a zlehka poprášíme hl. moukou. Pak namáčíme do pivního těstíčka a osmažíme na oleji do zlatova. Podáváme s brambory + zeleninovým salátem.…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace