Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Křemenáč smrkový (Leccinum piceinum)

doba výskytu: červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: hnědá, červená
rezavohnědý
místo výskytu: jehličnatý les, smíšený les
pod smrkem obecným
tvar klobouku: polokulovitý, plochý, vypouklý
využití: jedlá
výtečná houba
okraj klobouku: rovný
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: plstnatý
matný, suchý
konzistence třeně a dužniny: tvrdá prsten: nemá
povrch třeně: zrnitý
nahoře s bílými a dole s rezavohnědými šupinkami
pochva: nemá
barva třeně: bílá
po otlačení zelená
chuť: příjemná
hymenofor: rourky
bělavé, později šedé
vůně: houbová, nevýrazná
Popis:

Křemenáč smrkový (lidově na Moravě také jako "janek") roste roztroušeně a místy i hojně v kulturních smrčinách pod smrkem obecným. Jeho klobouk je zbarvený podobně jako staré opadané jehličí a tak často splývá s podkladem a hůře se hledá.
 

Kuchyňské využití: Výtečná jedlá houba hodící se ke všem kulinářským úpravám. Zvlášť výborné jsou houbové řízky anebo mladé ještě uzavřené plodnice naložené v octě.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Houbová polévka s rýží

    50 g sušených hřibů 50 g másla 1 x cibule 100 g rýže pepř sůl sekaná petržel, pažitka, libeček, celer, jarní cibulka (jak je libo)

    Sušené houby propláchneme vlažnou vodou a dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme cibuli a vaříme cca 2 a půl hodiny. Hotový vývar scedíme, vařené houby znovu propláchneme, necháme okapat a nasekáme anebo necháme vcelku (dle chuti). Přidáme rýži, zpěněnou cibuli, sůl, pepř a povaříme opět dokud nám rýže nezměkne. Nakonec přidáme nasekanou naťovou zeleninu.…

  • houbový pekáč

    2 kg hub 0,5 kg vepřové plece 2 kelímky sladké smetany na vaření Cibule Grilovací koření Sůl Pepř

    Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme na cca 1 cm pokrajene maso, osolíme, opepříme. Maso krátce osmahneme. Do zapekacího pekáče vložíme nahrubo nakrájené čerstvé houby, přidáme osmažené maso a okořeníme grilovací kořením. Vše řádně promíchame a zalejeme smetanou. Pekáč zakryjeme víkem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečené cca 2 hodiny, pak víko sejmeme a dopekame dalších 20 minut. Jako …

  • Polévka z červené čočky s křemenáči

    svazek jarní cibulky 3 lžíce oleje 200g červené čočky 1 1/4 l zeleninového vývaru 350g křemenáčů 20g másla 1 svazek kerblíku 100g sladké smetany 1 lžíce rajského protlaku sůl pepř lžička kari

    Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na kolečka. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme čočku a chviličku podusíme. Přidáme cibulku a ještě chvilku, cca 3 minuty podusíme. Přilijeme vývar a vaříme 15 minut. Křemenáče si nakrájíme na tenké plátky a pět minut je smažíme na zpěněném másle. Kerblík si natrháme na lístky a dáme stranou. Do polévky vmícháme smetanu a protlak. Uvedeme do varu, osolíme, opepříme…

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace