Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron)

doba výskytu: červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad barva klobouku: hnědá, šedá
místo výskytu: jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, louky, parky, sady, zahrady, křoviny, stráně, mýtiny, jiné tvar klobouku: polokulovitý, plochý
využití: jedlá okraj klobouku: tupý
tvar třeně: válcovitý povrch klobouku: plstnatý
konzistence třeně a dužniny: křehká
dužnina měkká, na řezu slabě modrá až červená
prsten: nemá
povrch třeně: vláknitý pochva: nemá
barva třeně: žlutá, červená, růžová chuť: příjemná, kyselá
hymenofor: rourky
žluté, pak žlutozelené, poraněním modrají
vůně: nevýrazná
Popis:

Hřib žlutomasý (lidově nazýván jako babka) je velice hojná a v obdobích kdy jiné kvalitnější houby nerostou, tak oblíbená houba. Její nevýhodou je vysoká náchylnost k červivosti a plesnivění. Z tohoto důvodu ji nelze použít jako tržní houbu. Vyskytuje se masově jak v jehličnatých, tak listnatých lesích od nížin až do hor. Sbírají se především mladé plodnice. které jsou velmi chutné. Dužnina je měkká, světle žlutá, na řezu slabě modrající a pak červenající. Červený pigment se nachází pod pokožkou klobouku a prosvítá v jeho prasklinách.

Kuchyňské využití: Ve zdravém stavu se jedná o velice chutnou (mírně nakyslou) houbu, která se hodí ve směsích do omáček, polévek, smaženic i k sušení. Mladé plodnice jsou pak zvlášť vhodné k nakládání do octa.

Zajímavosti: Svoji přezdívku "babka" si houba získala svým popraskaným kloboukem, který jako by se podobal vráskám staré ženy. Hřib žlutomasý vytváří mnoho variet, např. varietě se sametovým kloboukem se říká "sameťák, sameťáček". Plíseň, která babky často napadá se nazývá "nedohub zlatovýtrusý" a má nejprve bílou, později žlutou barvu.

Možnost záměny:
použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Houbová klobása

    Směs čerstvých hub - cca 1kg 4 x vejce 1 x cibule 100g slaniny nebo uz. bůčku vepřová střívka (mohou být i jiná)

    Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …

  • Houbová polévka s rýží

    50 g sušených hřibů 50 g másla 1 x cibule 100 g rýže pepř sůl sekaná petržel, pažitka, libeček, celer, jarní cibulka (jak je libo)

    Sušené houby propláchneme vlažnou vodou a dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme cibuli a vaříme cca 2 a půl hodiny. Hotový vývar scedíme, vařené houby znovu propláchneme, necháme okapat a nasekáme anebo necháme vcelku (dle chuti). Přidáme rýži, zpěněnou cibuli, sůl, pepř a povaříme opět dokud nám rýže nezměkne. Nakonec přidáme nasekanou naťovou zeleninu.…

  • houbový pekáč

    2 kg hub 0,5 kg vepřové plece 2 kelímky sladké smetany na vaření Cibule Grilovací koření Sůl Pepř

    Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme na cca 1 cm pokrajene maso, osolíme, opepříme. Maso krátce osmahneme. Do zapekacího pekáče vložíme nahrubo nakrájené čerstvé houby, přidáme osmažené maso a okořeníme grilovací kořením. Vše řádně promíchame a zalejeme smetanou. Pekáč zakryjeme víkem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečené cca 2 hodiny, pak víko sejmeme a dopekame dalších 20 minut. Jako …

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace