Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Hřib nachovýtrusý (Porphyrellus pseudoscaber)

doba výskytu: červenec, srpen, září, říjen barva klobouku: hnědá, šedá
až dočerna
místo výskytu: jehličnatý les, smíšený les tvar klobouku: polokulovitý, plochý, klenutý
využití: jedlá okraj klobouku: tupý
tvar třeně: válcovitý, kyjovitý povrch klobouku: hladký, sametový
otlačením černá
konzistence třeně a dužniny: měkká
dužnina bílá, na řezu růžoví až zčerná
prsten: nemá
povrch třeně: hladký pochva: nemá
barva třeně: hnědá, šedá
začazený
chuť: nevýrazná
hymenofor: rourky
šedé, později dohněda, otlačením tmavnou až modrají
vůně: nevýrazná
Popis:

Hřib nachovýtrusý roste nejčastěji v jehličnatých a smíšených podhorských lesích. Houba vypadá jakoby byla celé očazená. Nejedná se o příliš kvalitní a chutnou houbu, zvlášť jedná-li se o starší jedince. Doporučuje se tedy sbírat pouze mladé plodnice.

Kuchyňské využití: Všestranně použitelný, ale jen do směsí.

Zajímavost: Dříve byl vzácný, nyní ho však nalezneme velice běžně.

použitá literatura

Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004

přidat recept přidat foto

Recepty

  • Houbová polévka s rýží

    50 g sušených hřibů 50 g másla 1 x cibule 100 g rýže pepř sůl sekaná petržel, pažitka, libeček, celer, jarní cibulka (jak je libo)

    Sušené houby propláchneme vlažnou vodou a dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme cibuli a vaříme cca 2 a půl hodiny. Hotový vývar scedíme, vařené houby znovu propláchneme, necháme okapat a nasekáme anebo necháme vcelku (dle chuti). Přidáme rýži, zpěněnou cibuli, sůl, pepř a povaříme opět dokud nám rýže nezměkne. Nakonec přidáme nasekanou naťovou zeleninu.…

Diskuse

  • Přidat komentář k houbě

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace