doba výskytu: | červenec, srpen, září, říjen | barva klobouku: |
hnědá, šedá
až dočerna
|
---|---|---|---|
místo výskytu: | jehličnatý les, smíšený les | tvar klobouku: | polokulovitý, plochý, klenutý |
využití: | jedlá | okraj klobouku: | tupý |
tvar třeně: | válcovitý, kyjovitý | povrch klobouku: |
hladký, sametový
otlačením černá
|
konzistence třeně a dužniny: |
měkká
dužnina bílá, na řezu růžoví až zčerná
|
prsten: | nemá |
povrch třeně: | hladký | pochva: | nemá |
barva třeně: |
hnědá, šedá
začazený
|
chuť: | nevýrazná |
hymenofor: |
rourky
šedé, později dohněda, otlačením tmavnou až modrají
|
vůně: | nevýrazná |
Popis: |
Hřib nachovýtrusý roste nejčastěji v jehličnatých a smíšených podhorských lesích. Houba vypadá jakoby byla celé očazená. Nejedná se o příliš kvalitní a chutnou houbu, zvlášť jedná-li se o starší jedince. Doporučuje se tedy sbírat pouze mladé plodnice. Kuchyňské využití: Všestranně použitelný, ale jen do směsí. Zajímavost: Dříve byl vzácný, nyní ho však nalezneme velice běžně. |
Velký atlas hub (Hagara, Antonín, Baier) 2006; Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, J. a M. Erhartovi) 1985; Houby (Svrček, Vančura) 1988; Houby - Nový klíč (Gerhardt) 1999; Houby - praktický průvodce (Laessoe, Del Conte) 2004
50 g sušených hřibů 50 g másla 1 x cibule 100 g rýže pepř sůl sekaná petržel, pažitka, libeček, celer, jarní cibulka (jak je libo)
Sušené houby propláchneme vlažnou vodou a dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme cibuli a vaříme cca 2 a půl hodiny. Hotový vývar scedíme, vařené houby znovu propláchneme, necháme okapat a nasekáme anebo necháme vcelku (dle chuti). Přidáme rýži, zpěněnou cibuli, sůl, pepř a povaříme opět dokud nám rýže nezměkne. Nakonec přidáme nasekanou naťovou zeleninu.…
Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!