Recepty a vaření z hub jsou samostatná kuchařská disciplína.
Máte-li svoje vlastní recepty z hub, o které byste se rádi podělili s ostatními houbaři, přidejte je do receptáře. Archivujte si je a autorizujte pod svým uživatelským účtem naHoubach.cz, kde je vždy na jednom místě dohledáte.
Receptář naHoubach.cz obsahuje více než 500 receptů z hub a stále přibývají .
Houbařské recepty jsou unikátně provázány s atlasem hub. Můžete si vybrat recept ať už podle určitého druhu houby, tak i podle dalších zadaných parametrů do vyhledávače.
Již v prastarých antických dobách byla jídla z hub považována za skvělou delikatesu a gastronomickou perlu vyhledávanou labužníky. Gurmáni oceňují jejich vynikající chuť a intenzivní aroma.
Houby lze v kuchyni použít prakticky na všechny způsoby. Od hlavních jídel, přes polévky, omáčky, předkrmy až po kořenící přísady či dokonce dezerty.
Jednotlivé druhy hub mají různé vlastnosti a hodí se k odlišným způsobům kuchyňského zpracování. Některé houby jsou všestranně kulinářsky využitelné a jiné houby jsou vhodné pouze ke speciálním úpravám.
15-20 hřibovitých pevných a zdravých hub velkých tak 10-15 cm, anglická slanina, smetana ke šlehání, grilovací koření či směs bylinek, máslo, olej
Houby řádně očistíme, podélně překrojíme na poloviny či čtvrtiny - dle velikosti hub. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Na másle nebo oleji si přímo v pekáčku opeču anglickou slaninu, přidám houby, posypu grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší. Vše zalijeme smetanou a dáme do rozpálené trouby na třičtvrt…
2 -3 hrsti pevných, zdravých hub, 1 klobása (jehněčí či dle možností), kmín, sůl, pepř, sádlo
Hřiby či jiné houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, asi půl centimentru. Rozpálíme na pánvi lžíci sádla, přisypeme půl lžičky celého kmínu, přidáme nakrájenou klobásku na půlkolečka a houby a společně zprudka opékáme do zlatohněda. Po opečení houby posolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.…
několik pevných a velkých hřibů, sůl, kmín, pepř, strouhanka, 2-3 vejce, mouka, sádlo , dobře vychlazené pivo
Hřiby si pečlivě očistíme o podélně nakrájíme na plátky tlusté asi 1-2 cm. Nachystáme si tři talíře, do jednoho nasypeme hladkou mouku, do druhého rozkvedláme 2 vejce a do třetího dáme strouhanku smíchanou s kmínem a paprikou. Každý plátek osolíme, obalíme v mouce, potom ve vejci a nakonec ve strouhance a skládáme na talíř. V pánvi si rozpálíme voňavé sádlo a obalené houby na něm dozlatova opečeme…
300 g očištěných a na plátky nakrájených různých hub nebo jen žampionů 1 cibule 1 lžíce másla 1 lžíce oleje cca 50 g šunky nebo slaniny 1 lžíce hl. mouky 1/2 šálku mléka 1 až 2 lžíce strouhanky 1 lístkové těsto sůl pepř kmín petrželka 1 vejce na potření
Na rozehřátém oleji s trochou másla osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na nudličky slaninu nebo šunku, přidáme houby, osolíme, opepříme a okmínujeme. Vydusíme šťávu. Pak za stálého míchání vlijeme mléko s moukou, necháme zahustit a přidáme nasekanou petrželku. Mezitím si vyválíme lístkové těsto do obdelníku, posypeme trochou strouhanky, navrstvíme houbovou směs a těsto svineme. Vložíme na pečíc…
4-6 porcí kapra (lepší, když je 1-2 dny naložený v oleji, citronové šťávě a rozmačkaném česneku), 2-3 hrsti podušených hub, hladká mouka s trochou solamylu na obalení, olivový olej , kmín , sůl , pepř
Podušené houby: Očištěné a omyté houby nakrájíme na větší kousky. Vsypeme je do kastrolu, přidáme drcený kmín, osolíme a přelijeme troškou vody. Uvedeme je do varu a krátce podusíme. Každou porci kapra dobře osolíme, posypeme drceným kmínem a pepřem. Obalíme v hladké mouce smíchané se solamylem. Rozehřejeme si olej v kastrolu s poklicí a vložíme připravené porce kapra. Zprudka osmažíme z jedné st…