Recepty a vaření z hub jsou samostatná kuchařská disciplína.
Máte-li svoje vlastní recepty z hub, o které byste se rádi podělili s ostatními houbaři, přidejte je do receptáře. Archivujte si je a autorizujte pod svým uživatelským účtem naHoubach.cz, kde je vždy na jednom místě dohledáte.
Receptář naHoubach.cz obsahuje více než 500 receptů z hub a stále přibývají .
Houbařské recepty jsou unikátně provázány s atlasem hub. Můžete si vybrat recept ať už podle určitého druhu houby, tak i podle dalších zadaných parametrů do vyhledávače.
Již v prastarých antických dobách byla jídla z hub považována za skvělou delikatesu a gastronomickou perlu vyhledávanou labužníky. Gurmáni oceňují jejich vynikající chuť a intenzivní aroma.
Houby lze v kuchyni použít prakticky na všechny způsoby. Od hlavních jídel, přes polévky, omáčky, předkrmy až po kořenící přísady či dokonce dezerty.
Jednotlivé druhy hub mají různé vlastnosti a hodí se k odlišným způsobům kuchyňského zpracování. Některé houby jsou všestranně kulinářsky využitelné a jiné houby jsou vhodné pouze ke speciálním úpravám.
100g sušených nebo čerstvých hub 60g másla 180g jater 1 lžíce mouky 1 až 2 cibule 200ml zakysané smetany sůl čerstvý kopr
Sušené anebo čerstvé houby namočíme. Důkladně propláchneme, povaříme a pak je nadrobno posekáme. Připravená odblaněná játra nakrájíme na nudličky (nemusíme). Na másle osmahneme cibuli. Přidáme játra a houby. Zaprášíme moukou a orestujeme. Zalijeme smetanou a osolíme. Posypeme čerstvým koprem. Podáváme s chlebem, pečivem nebo opečenými bramborami.…
50 g sušených hřibů, 50 g másla, 1 x cibule, 100 g rýže, pepř, sůl, sekaná petržel, pažitka, libeček, celer, jarní cibulka (jak je libo)
Sušené houby propláchneme vlažnou vodou a dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme cibuli a vaříme cca 2 a půl hodiny. Hotový vývar scedíme, vařené houby znovu propláchneme, necháme okapat a nasekáme anebo necháme vcelku (dle chuti). Přidáme rýži, zpěněnou cibuli, sůl, pepř a povaříme opět dokud nám rýže nezměkne. Nakonec přidáme nasekanou naťovou zeleninu.…
400g různých druhů hub, 4 lžíce olivového oleje, 130g majonézy, 3 lžíce hořčice, citronová šťáva, cukr a sůl (dle chuti), cibulová nať
Čerstvé houby očistíme, omyjeme a necháme okapat. Nakrájíme na kousky a ve vodě uvaříme do měkka. Použijeme-li žampióny. postříkáme je octem, aby neztmavly. Houby přecedíme. dáme vychladnout, vložíme do misky. osolíme, opepříme, podle chuti pokropíme citrónovou šťávou. zalijeme olivovým olejem, přidáme majonézu, hořčici a důkladně zamícháme. Zamícháme s nakrájenou cibulovou natí. Podáváme s pečiv…
Směs čerstvých hub - cca 1kg, 4 x vejce, 1 x cibule, 100g slaniny nebo uz. bůčku, vepřová střívka (mohou být i jiná)
Očištěné houby nameleme v masovém mlýnku. Do mletých hub rozklepneme jedno vejce, zbývající tři se uvaří natvrdo a nadrobno je posekáme. Na omastku se nechá zpěnit cibule a rovněž se přidá k houbám. Opepříme, osolíme a důkladně zamícháme. Houbovou hmotou naplníme střívka, pevně na konci svážeme a klobásky vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni je je vaříme cca 10 minut. …
200 g uzeného bůčku, 200 g smržů nebo kačenek, 100 g jater, 1 malá cibule, majoránka, 1 rohlík nebo strouhanka, 0,5 dl mléka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, sůl, pepř
Nameleme si uzené, játra, cibuli, přidáme namočený rohlík v mléce, vajíčko, pepř, sůl, majoránku. Touto směsí plníme hlavičky smržů. Já do nádivky lehce zamíchám na větší kousky nakrájené smrže. Jsou křehké. Pokud je směs řídká, přimícháme strouhanku. Vše dáme do pekáče a zakápneme olejem. Zapečeme. Podáváme s brambory a tatarkou. Jako příloha se hodí čalamáda, raději poněkud říznější.…