Recepty a vaření z hub jsou samostatná kuchařská disciplína.
Máte-li svoje vlastní recepty z hub, o které byste se rádi podělili s ostatními houbaři, přidejte je do receptáře. Archivujte si je a autorizujte pod svým uživatelským účtem naHoubach.cz, kde je vždy na jednom místě dohledáte.
Receptář naHoubach.cz obsahuje více než 500 receptů z hub a stále přibývají .
Houbařské recepty jsou unikátně provázány s atlasem hub. Můžete si vybrat recept ať už podle určitého druhu houby, tak i podle dalších zadaných parametrů do vyhledávače.
Již v prastarých antických dobách byla jídla z hub považována za skvělou delikatesu a gastronomickou perlu vyhledávanou labužníky. Gurmáni oceňují jejich vynikající chuť a intenzivní aroma.
Houby lze v kuchyni použít prakticky na všechny způsoby. Od hlavních jídel, přes polévky, omáčky, předkrmy až po kořenící přísady či dokonce dezerty.
Jednotlivé druhy hub mají různé vlastnosti a hodí se k odlišným způsobům kuchyňského zpracování. Některé houby jsou všestranně kulinářsky využitelné a jiné houby jsou vhodné pouze ke speciálním úpravám.
na lívance:, 2 střední, nahrubo nastrouhané cukety, 1 lžička soli, 1/2 šálku mouky, 2 jarní cibulky, jemně nasekané, 2 vejce, 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře, 3 lžíce olivového oleje, směs houby a kozí sýr:, 4 šálky hub, hrubě nakrájené, 2 stroužky česneku, nakrájená šalotka, 1 lžíce čerstvého tymiánu, sůl, mletý pepř, 2 lžíce olivového oleje, 120 g měkkého nastrouhaného kozího sýra, chilli-česnekový olej:, 1/2 šálku olivového oleje, 3 mexické chilli papričky sušené, 2 lžíce chilli prášku, 1 stroužek česneku
Cuketové lívance: lžičkou soli osolte cuketu, ubrousky odvlhčete přebytečnou vodu. V míse rozšleháme vejce, přidáme mouku (mandlová je super), jarní cibulku a pepř, dobře promícháme, aby se to hezky spojilo. Rozehřejte v pánvi olivový olej a usmažte si asi 6 placiček (každý asi ze 2 lžic těsta) z každé strany asi 4-5 min. Přendáme na papírovou utěrku a posypeme solí. Směs hub a kozího sýra: V …
800 g malých cuket, 1/2 kg hlívy ústřičné, 7 lžic oleje, sůl, pepř, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička cukru, 1 stroužek česneku, trocha pažitky
Cukety očistíme a nakrájíme na kostičky nebo tenké plátky. Hlívu důkladně očistíme a nakrájíme na menší kousky. V pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a cuketu s houbami smažíme za stálého míchání asi 10 minut. Ochutíme solí a pepřem. Citronovou šťávu smícháme s trochou soli, pepřeme a cukrem, přidáme zbývající olej a promícháme. Česnek prolisujeme k zálivce. Zeleninu promícháme se zálivkou. Povrch pos…
4 ks kuřecích prsíček, pórek, 300 g lesních hub, trochu oleje, kapka koňaku, muškátový oříšek, deci suchého vermutu, 2 deci vývaru, čerstvý tymián (asi 5-6 větviček), sůl, pepř, zelené olivy, 150 g zakysané smetany
Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Maso omyjeme a usušíme. Houby si pokrájíme na plátky. Rozehřejeme si v pánvi olej, dáme smažit pórek, přidáme maso a společně dusíme. Poté přidáme houby a za stálého míchání dusíme dál, až je maso hotové. Obsah pánve oflambujeme koňakem, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, vermut a vývar a vše ještě povaříme asi 5 minut. Přidáme tymián, vmícháme olivy a zak…
sáček špaget, asi 2 šálky (hrsti) nakrájené hlívy, 1 velká cibule, 1 plechovka krájených loupaných rajčat, půl deci červeného vína, špetka chilli, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, olivový olej, bazalka
Uvaříme si špagety podle návodu a scedíme. V pánvi si rozpálíme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a dozlatova osmažíme, poté přidáme nakrájenou hlívu, víno a dusíme, až hlíva trochu změkne. Nakonec přidáme plechovku rajčat, bazalku, sůl, pepř a chilli a 2-3 minuty povaříme. Jemně smícháme s těstovinama a podáváme.…
4 porce kapra, 2 nakládané okurky, 100 g nakládaných hub, 1 cibule, bobkový list, celý pepř, petržel nebo kopr, sůl
Nakládané houby propláchneme ve studené vodě, pokrájíme na menší kousky (ideálně plátky). Okurky nakrájíme na kolečka a vložíme spolu s porcemi kapra, kořením a cibulí vcelku do kastrolu s malým množstvím vody tak, aby ryba byla napůl potopena. Na mírném ohni vaříme doměkka, potom kapra vyděláme a vývar ještě chvíli povaříme. Porce ryby obložíme houbami a okurkami (nebo nemusíme), zalijeme vývarem…