Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!
Dobrý den, prosím o pomoc s určením (jsem "pokročilý začátečník", tak snad terminologie bude odpovídat popisu) - k vyloučení hřibu žlučníku:
Lokalita - Hostýnské vrchy, datum nálezu - 16.9., místo - jehličnatý až smíšený les, foto - staré 2 h, houby mírně "pomačkány"
Velikost - větší plodnice, typicky hřiboviitá
Vůně - "normální" až "masovitá", ne úplně hřibovitá, chuť mírně výrazná, "konec" nahořklý
Klobouk - hnědý, tvar polokulovitý, povrch suchý, mírně lepivý, hladký až plstnatý
Hymenofor - rourkatý, růžový! až hnědý, při omaku tmavne, vevnitř bílý, tmavne do růžova
Třeň - povrch síťkovaný?, hnědý, tvar válcovitý, dolů se rozšiřující, konzistence - hladká, spíše pružná,
povrch - dle mého hladký, prsten ani pochvu nemá
Já bych "hořčáka" nevylučoval..Podle mne to je hřib žlučník..
Děkuji za odpověď. Dají se nějak speciálně upravovat, aby se odstranila případná hořkost? Jsou tak krásné, že je škoda je vyhodit. :) Vyčetl jsem, že "v lidovém léčitelství se po usušení v malém množství používá k tlumení žaludečních potíží. Bylo vědecky prokázáno že zastavuje růst rakovinotvorných buněk u některých druhů nádorů."
Je spousta kvalitnějších hub,které stojí za to..Osobně jsem vyzkoušel syrovou muchomůrku červenou-ve starém Římě se používala údajně jako afrodiziakum..Ale zpět ke Tvému dotazu.Všeho moc škodí- z hořčáka se neotrávíš,jen si zkazíš jídlo.
Jasný hřib hořčák. Tady na stránkách je o něm myslím článek..Tady: http://www.nahoubach.cz/clanky/hrib-zlucnik-houba-ktera-dokaze-hnout-zluci/
Díky za potvrzení, dnes jsem jich opět hodně našel, ale tentokrát v košíku neskončily. :)