Vrrr! Poslouchám jen registrované a přihlášené uživatele! Pokud mi chcete dávat povely a hlídat nový obsah, tak se přihlaste nebo registruje!
Dobrý den, prosím pěkně o určení, zda jsou to skutečně václavky. Rádi bychom je konečně začli sbírat, ale nejsme si jistí 100%. Také bych se ráda zeptala, zda jsou václavky vhodné k zamražení.
krásné václavky,šup s nima do octa nebo gulášek...
Děkuji za určení, určitě se tu ještě s nějakým podobným úlovkem budu prezentovat než ho strčím do hrnce :-)))
Pozor - za syrova jsou václavky mírně jedovaté (vyvolávají žaludeční obtíže), ale po DELŠÍ tepelné úpravě jsou jedlé a chutné. Václavky vařte alespoň 25 minut (v průběhu vaření houby neochutnávejte!). Sbírají se jen klobouky a je z nich skvělá paštika!
těch 25 minut je přehnané stačí 10 minut a z uvařených václavek skvělý guláš,dršťková polévka nebo čína uvařené velké klobouky se nakrájí na nudličky a máte skvělý polotovar ..
Jsou to václavky, jedlá houba, za syrova jedovatá, sbírají se klobouky. Vhodné do směsi, do octa, do guláše. Rozhodně je nutná tepelná úprava alespoň 30 minut. Jsou známy otravy z václavek naložených do octa, které byly nedostečně provařeny. 10 minut nestačí.
žádná otrava naloženými václavkami není známá houba sice obsahuje toxiny a po dokonalé tepelné úpravě je jedlá při zavařování václavek se václavky povařují 10 minut ve slané vodě a následně propláchnou zalijí lákem a ještě zavařují dalších 10-15 minut .Václavky vyvolávají gastrointestiální otravy kam patří třeba podráždění sliznic trávicího ústrojí o klasickou otravu se nejedná
Přikláním se k době varu 20-30 minut. Jednou je to houba s termolabilními mykotoxiny, tak je potřeba jí řádně uvařit. Je zbytečné uhnat si žaludeční obtíže nedokonalou úpravou...
No stačí se informovat, zkuste třeba Google, tam je dost odkazů na václavky. Nebo se podívejte do atlasů. Já raději povařím déle než si nechat vypumpovat žaludek.
30 letá praxe je pro mne směrodatná ani guru českých houbařů M.Smotlacha neudává přesně minuty jen povařit a na internetu dnes radí kde kdo