Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Určovna - Jsou to václavky?

Nové téma
  • Jsou to václavky?

    Mončí 5.10.2015 15:29
    Jsou to václavky?

    Dobrý den, prosím pěkně o určení, zda jsou to skutečně václavky. Rádi bychom je konečně začli sbírat, ale nejsme si jistí 100%. Také bych se ráda zeptala, zda jsou václavky vhodné k zamražení.

    odpovědět
  • eldigga 5.10.2015 17:12

    krásné václavky,šup s nima do octa nebo gulášek...

    odpovědět
  • Mončí 6.10.2015 11:56

    Děkuji za určení, určitě se tu ještě s nějakým podobným úlovkem budu prezentovat než ho strčím do hrnce :-)))

    odpovědět
  • houKAČKA 8.10.2015 15:30

    Pozor - za syrova jsou václavky mírně jedovaté (vyvolávají žaludeční obtíže), ale po DELŠÍ tepelné úpravě jsou jedlé a chutné. Václavky vařte alespoň 25 minut (v průběhu vaření houby neochutnávejte!). Sbírají se jen klobouky a je z nich skvělá paštika!

    odpovědět
  • dalimar 21.10.2015 18:18

    těch 25 minut je přehnané stačí 10 minut a z uvařených václavek skvělý guláš,dršťková polévka nebo čína uvařené velké klobouky se nakrájí na nudličky a máte skvělý polotovar ..

    odpovědět
  • Miri 26.10.2015 16:28

    Jsou to václavky, jedlá houba, za syrova jedovatá, sbírají se klobouky. Vhodné do směsi, do octa, do guláše. Rozhodně je nutná tepelná úprava alespoň 30 minut. Jsou známy otravy z václavek naložených do octa, které byly nedostečně provařeny. 10 minut nestačí.

    odpovědět
  • dalimar 26.10.2015 18:30

    žádná otrava naloženými václavkami není známá houba sice obsahuje toxiny a po dokonalé tepelné úpravě je jedlá při zavařování václavek se václavky povařují 10 minut ve slané vodě a následně propláchnou zalijí lákem a ještě zavařují dalších 10-15 minut .Václavky vyvolávají gastrointestiální otravy kam patří třeba podráždění sliznic trávicího ústrojí o klasickou otravu se nejedná

    odpovědět
  • houKAČKA 27.10.2015 11:14

    Přikláním se k době varu 20-30 minut. Jednou je to houba s termolabilními mykotoxiny, tak je potřeba jí řádně uvařit. Je zbytečné uhnat si žaludeční obtíže nedokonalou úpravou...

    odpovědět
  • Miri 27.10.2015 17:03

    No stačí se informovat, zkuste třeba Google, tam je dost odkazů na václavky. Nebo se podívejte do atlasů. Já raději povařím déle než si nechat vypumpovat žaludek.

    odpovědět
  • dalimar 27.10.2015 17:19

    30 letá praxe je pro mne směrodatná ani guru českých houbařů M.Smotlacha neudává přesně minuty jen povařit a na internetu dnes radí kde kdo

    odpovědět
  • Nová odpověď
Odpovědět
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace