Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Jiné houborady - Sušme houby na slunci!

Nové téma
  • Sušme houby na slunci!

    houKAČKA 11.10.2015 14:41

    Donedávna jsem si myslela, že sušení hub na slunci praktikují ze zoufalství ti, kteří dosud nemají sušičku. Při četbě Encyklopedie léčivých hub (Socha, Jegorov) jsem ale s údivem zjistila, že sušením na slunci v houbách několikanásobně vzroste množství vitamínu D. Za pěkného počasí proto nechávám houby opalovat na sítu na balkóně – stačí i jen několik hodin. Sušičku využívám, když prší, nebo když potřebuji houby dosušit (správně usušené šustí!).

    odpovědět
  • Lesomil 13.10.2015 11:34

    Já suším jenom na sluníčku na rámech se sítěmi proti mouchám a pokud je zataženo nebo prší, tak v troubě starého sporáku na dřevo. Stejně suším i ovoce a rajčata, šípky i léčivky. Sušičku sice mám, ale je zánovní už 4 roky a použil jsem jenom jednou - nějak mě neuchvátila, hodně papá elektřiny a taky je dost hlučná.

    odpovědět
  • houKAČKA 13.10.2015 15:03

    Umět se obejít bez elektřiny je super, ale nedovedu si v praxi to sušení bylin představit. Třeba potížisti jako kontryhel, jitrocel nebo květ prvosenky apod. - když se nesuší dost rychle, tak hned černají a plesniví. Ve velkém teple zase přijdu o účinný látky... Máš můj obdiv. Jaký byliny využíváš?

    odpovědět
  • Lesomil 13.10.2015 21:02

    S jitrocelem problém není, s kontryhelem ani prvosenkou zkušenosti nemám, ale jinak suším černý bez, kopřivu, třezalku, šalvěj, lípu, dobromysl, meduňku, mátu a letos jsem zkoušel sušit i sedmikrásky:-)

    odpovědět
  • houKAČKA 14.10.2015 08:15
    Sušme houby na slunci!

    Hezky. My nemáme zahradu, takže šalvěj, dobromysl, meduňku a mátu si užijeme nejspíš až v důchodu (až se přesuneme na vesnici). Zatím sbíráme co příroda dá. Na jaře, když je hub poskrovnu, je radost, že člověk přinese z lesa i něco barevného.

    odpovědět
  • Nová odpověď
Odpovědět

 

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace