Košík: 0,- Kč
Přihlášení
bez zapnutého javascriptu je nutné mít zobrazen tento obrázek

Hřib žlučník - houba, která dokáže hnout žlučí

Hřib žlučník - houba, která dokáže hnout žlučí

Přiznejte, kdo z Vás si ho nikdy nepřinesl v košíku domů? Komu z Vás se nikdy nepodařilo zkazit si jídlo touto krásnou houbou s dokonalou, avšak falešnou maskou dobráka skýtajícího nezapomunetelný kulinářský zážitek? Ano, vskutku nezapomenutelný!

Není třeba se za to stydět, protože právě takový zážitek z nás posléze dělá zkušené a obezřetné houbaře. Hřib žlučník, lidově známý také jako „hořčák“ či „žlučák“ opravdu klame svým zevnějškem. Dokonce i některé další smyslové vjemy jím bývají obelstěny. Hořčák totiž velice příjemně houbově voní. Jediným smyslem, který nás při váhavém postoji opravdu neoklame, je jeho chuť. Ta je dokonale a nesnesitelně hořká.

Houbař Mirek Rosický je ve svém okolí považován za znalce a lidé za ním často chodí, aby jim pomohl s určením hub. Říká: „Je to prakticky nejčastěji zaměňovaná houba a zároveň se s ní lidé velice těžko loučí, když jim vysypávám plné koše těchto krasavců“, směje se. Sám však tuto houbu úplně, ostatně jako mnozí jiní,  nezatracuje: „Každý rok si pár hořčáků nasuším a používám je jako účiný lék na žaludeční potíže a nevolnosti, nedám na něj v tomto ohledu dopustit“.

Jeho léčivé účinky byly prokázány i vědecky. Obsahuje látky, které zastavují růst rakovinotvorných buněk u některých druhů nádorů.

Letošní rok je zajímavý tím, že se hořčáky po loňské neúrodě opět objevily v hojném množství. Jsou tedy roky, kdy je tomu přesně naopak. Nejčastější záměna je s Hřibem dubovým.

Abychom hořčáka s určitostí poznali, tak ho nemusíme nutně ochutnávat. Rozhodně není o co stát, nepříjemnou hořkost v ústech totiž jen tak lehce nepřebijeme. Při sběru je snadné ho odlišit nejen podle hořké chuti, ale především podle růžových rourek, u starších plodnic většinou nápadně polštářkovitě vyklenutých. Také síťka na třeni je podstatně hrubší, s oky většími a hrubšími než má např. hřib smrkový či dubový.

Některými mykology je hřib žlučník považován pro svoji velkou schopnost osidlovat nové lokality za plevelnou houbu.

Více detailů k poznávacím znakům Hřibu žlučníku naleznete v atlasu hub naHoubach.cz.

Máte také nějaké zážitky s hřibem žlučníkem či zkušenosti jak tuto houbu prakticky využít? Podělte se o to v komentářích k tomuto článku…

Diskuse

  • Růžovka 30.9.2013 10:15

    můj táta to pozná jen tak, že to musí odškrábnout a olíznout :-)

    odpovědět
  • Džejdžej 2.10.2013 11:01

    jakmile vypadá světlý hříbek podezřele krásně, je to hořčák...alespoň takové je moje poznání. Ale nasušit si ho jako "doplněk stravy" neboť bacha, už se nesmí používat slovo "léčivo" pokud to není farmaceutický produkt!!!, tak to děkuji za typ

    odpovědět
  • Přidat komentář k článku

eshop_nahoubach_872x1082_872

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace